На Івано-Франківщині арештували завод росіян, причетних до будівництва Кримського мосту

12 Грудня 2022

Джерело: сайт «Євротрубпласту»

На минулому тижні Державне бюро розслідувань повідомило, що за їхнім клопотанням в управління держави передали склад пластикових труб і завод карбамідних смол у Івано-Франківській області, які належали громадянам росії. Нам вдалося з’ясувати, про який саме завод іде мова, та хто з російських олігархів був його власником.

1 листопада Шевченківський районний суд Києва передав в управління Агентству з розшуку майнових активів корпоративні права та майно п’яти українських ТОВок – «Калушський трубний завод», «Рубіжанський трубний завод», «Торгівельний дім «Євротрубпласт», «Полімертепло-Україна» та «Сучасні трубопровідні системи». Усіма ними через офшорні компанії володів російський мільярдер Мірон Горіловскій. У себе на батьківщині він є генеральним директором і бенефіціаром групи «Поліпластик». Як хизувався сам Горіловскій журналістам, його заводи виробляють половину всіх пластикових труб у рф.

На передньому плані перший і другий зліва – Мірон і Лєв Горіловскі. Фото з ВК групи «Поліпластик»

За даними слідства, група «Поліпластик» причетна до постачання обладнання в окупований Крим в обхід європейських санкцій. Син Горіловского Лєв є керівником компаній, які виконують держзамовлення по забезпеченню водопостачання на півострів і беруть участь в інженерних роботах з будівництва Керченського мосту.

Родина може мати й особисті зв’язки із владіміром путіним. Батько Мірон є учасником федерального «Агентства стратегічних ініціатив», наглядову раду якого очолює російський диктатор. Син Лєв входить до керівних органів підконтрольної уряду рф громадської організації «Дєловая россия» і бере участь у нарадах із путіним.

Бізнес в Україні Мірон Горіловскій почав розвивати у 2004 році. Тут він збудував два заводи у Калуші на Івано-Франківщині та Рубіжному на Луганщині. Вони займаються виробництвом пластикових труб для каналізації, тепло-, газо- та водопостачання. Управляє українськими активами ТОВ «Торгівельний Дім «Євротрубпласт».

За даними аналітичної  системи YouControl, із 2008 року вона заробила на державних закупівлях близько 2 млрд гривень. Не вплинуло на тендерні успіхи компанії з російським слідом й повномасштабне вторгнення рф – майже 62 млн із них були виграні починаючи з березня цього року. За іронією долі, саме в «Євротрубпласту» закупили труби і для ремонту зруйнованої російською армією системи водопостачання в Ірпені Київської області.

Побудова водогону з Києва до Ірпеня. Фото Цензор.НЕТ

Багаторічним очільником керуючої компанії є українець Ігор Стрілець. Йому ж належать і по 7% «Євротрубпласту», Калушського та Рубіжанського трубних заводів. У ЗМІ його пов’язують із нардепом від «ОПЗЖ» Юрієм Бойком. Очевидно, нечужим російський «Поліпластик» є і для родини самого політика – у 2015-2017 роках Бойко декларував зарплатню дружини за сумісництвом від компанії з рф, яка входить у структуру групи.

Ігор Стрілець. Фото з сайту «Євротрубпласту»

Окрім корпоративних прав компаній, суд передав АРМА для реалізації й належне їм майно. У випадку з «Калушським трубним заводом» – це завод карбамідних смол і склади загальною площею понад 18 тис. кв. м, про які повідомляло ДБР. Разом із «Рубіжанським трубним заводом» мають конфіскувати 3,7 га землі, промислові будівлі та трансформаторну підстанцію на Луганщині, проте всі вони зараз знаходяться на окупованій території. «Євротрубпласт» у свою чергу володіє 11 автомобілями, половина з яких – представницького класу: дві Audi A6, Audi Q7, Volkswagen Touareg і Volvo XC90.

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.