Освітяни Івано-Франківщини незаконно обрали переможця 6-мільйонної закупівлі для переселенців

10 Листопада 2022

Фото ілюстративне. Джерело: kazatin.com

Департамент освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації 7 листопада підписав договір із підприємицею Вікторією Трощук на закупівлю матеріалів для облаштування місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб. Загалом замовили 44 позиції різноманітних товарів вартістю майже 6 млн грн. Про це стало відомо з порталу закупівель Prozorro.

Наприклад, згідно із специфікацією до угоди, придбають 18 ножів по 2,8 тис. грн кожен, 80 електрочайників – по 3,54 тис. грн, три підноси по майже 5 тис. грн кожен. Натомість комп’ютери коштуватимуть лише 1,5 тис. грн кожен, а комплект кастрюль – лише 250 грн.

Скрін із специфікації до угоди, яку оприлюднили в Prozorro

Як виявилось, учасниця у своїй пропозиції взагалі вказала товари не у тій кількості, які вимагав департамент. А такі дивні ціни можуть бути через плутанину із позиціями товарів у її таблиці. Втім пропозицію Трощук мали б відхилити як таку, що не відповідала вимогам. Це нам підтвердила і експертка «Центру громадського моніторингу та досліджень» Оксана Дзявроник:

«Ця пропозиція не відповідає умовам оголошення, бо не співпадає кількість товару. Замовник мав би відхилити пропозицією цієї учасниці. А тепер, коли угода вже укладена, то усунути порушення – тобто розірвати угоду. Крім того, при оголошенні закупівлі неправильно зазначили код групи товарів, які хотіли придбати».

Редакція хотіла отримати коментар уповноваженої особи із закупівель, яка вказана на майданчику, але вона не відповідала на дзвінки. А в адміністрації надали недійсний номер телефону директора департаменту.

Про закупівлю і переможця

Окрім Вікторії Трощук участь в закупівлі брав ще один підприємець Тарас Савчак. Конкуренти не знижували свої початкові пропозиції під час аукціону.

Підприємиця Вікторія Трощук зареєстрована у Нетішині Хмельницької області, хоча раніше мала реєстрацію і в Івано-Франківську. З її сторінки відомо, що вона там навчалась. Раніше вона також працювала у Львівській міській раді, у департаменті розвитку.

Договір із івано-франківськими освітянами – це перше її замовлення від бюджетників, хоча вона брала участь в закупівлях із осені минулого року. У документах на Prozorro ми не знайшли інформації про її досвід у постачанні подібних чи інших товарів.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.