Суд скасував арешт на 3,5 га в Брюховичах, де замість школи планують масштабний комплекс

10 Жовтня 2022

Школа, на місці якої здійснюватимуть будівництво. Фото Наші гроші. Львів

Слідчий суддя Галицького районного суду Львова Віталій Радченко скасував арешт на земельну ділянку площею майже 3,5 га в Брюховичах, де знаходиться місцева недобудована школа. Тепер її можуть знести.

У 2020 році ці землі на вулиці Широкій, 2 Брюховицька селищна рада передала в постійне користування (тобто безоплатно) підприємству громадської організації «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця». Саме ця організація і клопотала в суд, аби зняли арешт.

Ділянка, на якій планується будівництво (скрін із Google)

Як повідомляли «Наші гроші. Львів» у матеріалі «Один відсоток для ветеранів», офіційною версією передачі землі у постійне користування було те, що «Асоціація інвалідів захисників вітчизни «Львівська здравниця» має збудувати там реабілітаційний центр для ветеранів.

Тільки, як виявилось, центр реабілітації – це лише 1% майбутнього масштабного будівництва. Там планують будувати і торговий центр, і житло. Загалом, площа майбутніх будівель сягне понад 44 тисячі «квадратів», з яких центр для учасників АТО – 500 кв.м.

Передачу ділянки в постійне користування «провернули» дуже швидко. Незадовго до місцевих виборів, 8 жовтня 2020 року, місцеві депутати проголосували за списання недобудованої школи, яка є на тій землі, з балансу ради. Це сталось в той же день, коли там отримали акт обстеження ділянки і школи з висновком про те, що «реконструкції чи перебудові не підлягає».

Ще через тиждень рада змінила вид використання ділянки із закладів освіти під громадську забудову. А ще через один – проголосувала за передачу землі в постійне користування цьому ж підприємству. 23 жовтня 2020 року на забудову землі вже видали містобудівні умови та обмеження.

Цікаво, що депутати, які голосували за таке рішення, взагалі не могли назвати імена членів цієї організації чи якісь їхні контакти. Засновниками «Асоціації інвалідів захисників вітчизни» є Роман Берко і Остап Проць. Останній у розмові із журналісткою «Наші гроші. Львів» повідомив, що вже ніякого стосунку до громадської організації не має.

Натомість Роман Берко від коментарів відмовився. Виявилось, що він пов’язаний із відомими забудовниками.

Розслідування

Арешт на землю під недобудованою школою наклали у червні минулого року. Це сталося у рамках розслідування поліції «за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 364 ККУ», тобто зловживання владою або службовим становищем.

Ще в серпні цього року суддя Радченко продовжив досудове розслідування у цій справі до 17 лютого 2023 року. Як вказано в ухвалі, у ході проведення досудового розслідування встановлено, що службові особи Брюховицької селищної ради незаконно передали у постійне користування земельну ділянку площею 3,46 га. У справі також призначили повторну судову будівельно-технічну та оціночно-будівельну експертизи, оскільки перша не змогла встановити ринкову вартість об`єкта незавершеного будівництва.

Чим саме керувався суддя, аби зняти арешт на землю, ще невідомо – повний текст ухвали наразі не опублікували. Ухвала оскарженню не підлягає.

Один відсоток для ветеранів