Бійці квадрокоптера і вудки

Ми знайшли імена бойовиків, які запускали коптер на вудилищі
03 Серпня 2022

Минулого тижня в українських телеграм-каналах активно насміхалися з бойовиків так званої «ДНР», які вигадали ноу-хау для протистояння засобам радіоелектронної боротьби. Вони запускали квадрокоптер на вудочці, щоб у випадку втрати керування його можна було потягнути назад.

Першим про «винахідників» розповів у своєму телеграм-каналі відомий російський пропагандист Владімір Соловйов, а сам репортаж із позицій бойовиків зняв його кореспондент Сєргєй Макарєнко. Звісно ж, пропагандисти представили коптер на вудочці як неймовірний прояв «казацкой смекалочки».

Бойовики прив’язують коптер до вудки. Скріншот із відео

Але, як розповіли нам у коментарі представники громадської організації «Аеророзвідка», у цьому способі немає ніякої інновації. Так само як і грандіозної дурні, яку висміювали в українських пабліках. Ця тактика справді підходить, але лише для невеликих польотів, наприклад, піднятися над власними позиціями і оглянутися навколо.

Натомість завдяки відео пропагандистів з вудкою нам вдалося ідентифікувати трьох бойовиків, які воюють за самопроголошену ДНР.

Головний охоронець «воріт у Донецьк»  

Свій репортаж Сєргєй Макарєнко зняв на передових позиціях сепаратистів поблизу села Спартак, що майже зрослося з обласним центром. На сім кілометрів західніше від нього знаходиться злітна смуга славнозвісного Донецького аеропорту. Як зазначив сам пропагандист, для бойовиків Спартак є «воротами в Авдіївку», а для українських військових – «воротами в Донецьк».

Охороняє ворота 185-й стрілковий батальйон армії так званої «ДНР». Як стверджує Соловйов у описі до репортажу в своєму телеграм-каналі, всі його бійці – мобілізовані, й ще нещодавно працювали на звичайних цивільних спеціальностях. У сюжеті можна зустріти коментар про ситуацію на фронті від «командира подразделения, в гостях у которого» знаходився пропагандист. Але чи це очільник усього батальйону, чи якогось меншого підрозділу в його складі, Макарєнко не уточнив.

Раміз Іманов. Скріншот із відео

«Последние несколько недель обострилась обстановка, обострилась. Но опять же, я считаю, это мое личное мнение, что у них (Збройних сил України – прим. ред.) уже агония. Реально агония, им деваться некуда. Всё равно мы их добьем», – бравурствував чоловік із сивою бородою.

Нам вдалося ідентифікувати його як Іманова Раміза Шаріналі огли. Йому 56 років і він уродженець Азербайджану, проте з 90-х років мешкає в Донецьку. Судячи з його профілю в Однокласниках, Раміз Іманов обожнює свою собаку породи далматин, до війни любив їздити відпочивати в Крим і був пристрасним фанатом футбольного клубу «Шахтар».

Іманов-вболівальник. Фото з Однокласників

Після початку російської збройної агресії на Донбасі футбольні матчі змінилися на «побєдобєсіє» й участь в акціях «Бєзсмєртний полк» з портретом свого батька-фронтовика, а відпочинок у Криму – на п’янки з друзями-сепаратистами.

Під час застілля з бойовиками. Іманов третій зліва. Фото з Однокласників

На сторінці Іманова можна знайти безліч фотографій у камуфляжі російського зразка, як просто в компанії інших бойовиків, але переважно – саме під час застіль з алкоголем. Судячи зі скріншотів профілю на сайті «Миротворець», у складі незаконних збройних формувань він воює як мінімум з літа 2015 року. Щоправда, після потрапляння в базу, Раміз зачистив ці фотографії, але впродовж останніх років вони з’явилися знову.

Раміз Іманов перший зліва

Повоювати на боці псевдореспублік встиг не лише Іманов-старший. За інформацією «Миротворця», його син Антон також служив у військовій частині 08825 – 5-му батальйоні так званої територіальної оборони ДНР. Але чи бере він участь у бойових діях зарах – невідомо. На сторінці Антона в Однокласниках залишилася лише одна фотографія з друзями 10-річної давнини, а профіль у ВКонтакті закритий.

Раміз і Антон Іманови

Шустрий оператор вудочки

Фокус із вудкою пропагандистам продемонстрував бойовик Шустрий. Очевидно, позивний утворений від його справжнього прізвища. В реальності «винахідника» звати Шустров В’ячеслав Сєргєєвіч. Він народився 2 жовтня 1985 року й мешкав у Донецьку.

В’ячеслав Шустров. Скріншот із відео

В’ячеслав Шустров – доволі активний користувач Однокласників і ВКонтакті. Має він профілі й у Instagram і Facebook. Щоправда, у жодному з них не зустріти жодного натяку на перебування в лавах бойовиків. Можливо, чоловік дійсно був мобілізований недавно. Але військовий досвід він має, адже колись давно служив в українській армії – в Однокласниках Шустрова можна знайти декілька старих фотографій у формі повітряно-десантних військ.

В’ячеслав Шустров в українській формі. Фото з Однокласників

У Донецьку в Шустрого залишилася дружина Надія та 14-річний син Іван. Судячи з соцмереж, родина живе досить заможно як для окупованого міста – ходить у ресторани та на професійні фотосесії, Надія Шустрова позує у хутряних шубках, щороку сім’я їздить кудись відпочивати. Щоправда, маршрутів для подорожей у мешканців невизнаних республік небагато. У 2016-му Шустрови були в Білорусі, у 2020-му купалися в морі в російському Геленджику, в 2021-му відвідували «бєлокамєнную століцу» рф – Москву.

В’ячеслав Шустров з дружиною

Чоловік на фронті – не привід відмовлятися від відпочинку. Зараз Надія Шустрова викладає у себе в соцмережах фотографії з моря, а В’ячеслав – з окопів залишає в коментарях під ними наліпки з проханням «позвоні». Та чи дочекався бойовик дзвінка від дружини, нам залишається лише здогадуватися.

Екс-прикордонник захоплює території  

Екскурсію позиціями пропагандисту Макарєнку проводив ще один неназваний у сюжеті бойовик. Але нам все ж вдалося дізнатися його ім’я. Це – ще один мешканець Донецька Александр Вітальєвіч Носов.

Александр Носов. Скріншот із відео

У ВКонтакті Александр Носов неактивний – тут лише чотири фотографії. Але на одній із них чоловік позував зі своєю донькою із георгіївською стрічкою на грудях.

Александр Носов з донькою. Фото з ВКонтакті

Більше про Носова може розповісти його сторінка в Однокласниках. Він народився 17 березня 1981 року, освіту здобув у Донецькому електрометалургічному технікумі. Має родину – дружину Марину та доньку Маргариту. З самого малечку дівчинку привчають до «побєдобєсія» – на 9 травня змушують фотографуватися у пілотці з георгіївською стрічкою та портретом дідуся-ветерана.

Донька Маргарита. Фото із соціальних мереж

Олександр Носов, ймовірно, є пристрасним футбольним фанатом. Кінець червня 2018 року він провів у Москві, де у той час проходили декілька матчів Чемпіонату світу по футболу. У нього на сторінці можна знайти декілька світлин з британськими та колумбійськими уболівальниками. Ще однією московською локацією, яку не зміг оминути Носов, стало… Міністерство оборони рф. Після матчів він побував там і сфотографувався на фоні пам’ятника героям фільму «Офіцери».

Александр Носов у Москві. Фото з Однокласників

Окрім рідного міста та московських вояжів, у Шустрого та Носова є ще дещо спільне – а саме служба в українській армії. В Однокласниках останнього можна знайти вітальну листівку з Днем прикордонника. У 2012 році Носов викладав фото у зеленому береті з українським прапором і тільнику в зелену смужку (такі носять у прикордонних військах).

Александр Носов під час святкування Дня прикордонника. Фото з Однокласників

Але останніми роками берет змінився на інший, вже без прапорця, а тільник – на футболку з написом «россия». Змінився і рід діяльності. Колишній військовий, який вчився захищати державний кордон, тепер допомагає окупантам завойовувати нові території.

Цей матеріал підготувала ГО «Львівська група» в рамках програми Інституту висвітлення війни та миру «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю ГО i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.

Гауляйтерова рать