Гауляйтерова рать

Завдяки фотографії, яку опублікував у себе в соцмережах голова окупаційної адміністрації Пологів Стєпан Лопатін, нам вдалося ідентифікувати бійців його підрозділу
27 Липня 2022

Голова окупаційної адміністрації міста Пологи Запорізької області Стєпан Лопатін розмістив на своїй сторінці в Однокласниках фото зі своїми спільниками-окупантами. Нам вдалося ідентифікувати бійців його підрозділу. Вони, як і їхній командир, виявилися мешканцями Криму та членами проросійських казачих рухів. Деякі з них брали активну участь в анексії півострова та вже раніше воювали на боці сепаратистів.

***

Про самого Лопатіна та його вояжі у сусідні окуповані міста ми вже розповідали. Зокрема про те, що він народився та жив у Криму, мав український паспорт і навіть був судимий за корупцію. На початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, на чолі власного підрозділу, він брав участь у бойових діях на південному сході, а пізніше отримав посаду у Пологах.

У місті Пологи сьогодні, як свідчать слова самого «головного окупанта», життя починається о восьмій ранку, а вже опівдні люди ховаються по укриттям.

«Сказать, что жизнь налаживается? Нет, нельзя сказать, что налаживается. Мы тут пытаемся выжить», – нещодавно поділився болем Лопатін у сюжеті для російського видання «РИА Новости».

А 9 липня Стєпан Лопатін опублікував у себе у ВКонтакті й Однокласниках фотографію в компанії іще дев’яти чоловіків у камуфляжі з російською символікою та автоматами в руках.

«Злой Крымский взвод!!! Город Пологи, Запорожская область – линия соприкосновения. Ни шагу назад!!! Уверен в бойцах моего подразделения. Горжусь своими братьями, спасибо за то, что рядом – я ценю. РАБОТАЕМ БРАТЬЯ👊👊👊», – написав він у описі до фото.

Світлина була зроблена на тлі зруйнованого «Пологівського олійноекстракційного заводу» (до повномасштабного вторгнення тут виробляли олію під торговою маркою «Славія»).

Окупанти влаштували на його території склади палива та боєприпасів і на початку червня їх знищили українські артилеристи. До речі, власником підприємства виявився громадянин країни-агресора – колишній голова Бєлгородської обласної думи від партії «Справедлива росія» Лєонід Новіков.

«Сірий вовк» із Криму

Один з тих, хто фотографувався на тлі зруйнованого заводу, виявився Валєєв Сєргєй Робертовіч. Чоловік з сивою бородою у соцмережах користується псевдонімом «Серый волк», але на своїй сторінці хизується фотографіями грамот і документів зі своїм справжнім іменем.

Сєргєй Валєєв. Фото: Однокласники

Сєргєй Валєєв народився 7 березня 1969 року в родині військового. Його батько Роберт був артилеристом і в рік народження сина якраз брав участь у радянсько-китайському конфлікті на острові Даманський. Самому Сергєєві також довелося повоювати ще за СРСР – у 1987-му він проходив строкову службу в повітряно-десантних військах і потрапив до Афганістану, де пробув два роки аж до самого виводу радянської армії.

У 2014 році Валєєв брав участь у мітингах проти Євромайдану та активно долучився до анексії Криму, за що потім отримав подяку від тодішнього голови Сімферопольського району. А також медаль «За повернення Криму».

Сергєй Валєєв. Фото: Однокласники

Після анексії Сергєй Валєєв радісно хизувався у соцмережах першою пенсією в рублях, російськими номерами на автомобілі та новеньким паспортом з двоголовою куркою. Також у своїх постах він активно дякував президенту рф владіміру путіну. У 2014-2015 роках Валєєв возив гуманітарну допомогу проросійським бойовикам і жителям окупованих частин Донецької та Луганської областей. А у 2016 році й сам пішов воювати за самопроголошену ДНР, про що радісно звітував в Однокласниках.

Сергєй Валєєв зліва. Фото: Однокласники

У 2017 році Валєєв повернувся до цивільного життя, до родини та невеликого бізнесу зі встановлення кондиціонерів. Водночас, продовжував брати активну участь у місцевому казачому русі. У нього в Однокласниках можна знайти багато фотографій з різноманітних заходів разом з іншими майбутніми бойовиками групи Лопатіна.

Сергєй Валєєв (останній справа) з іншими козаками. Другий зліва – Міхаіл Блощаневич, п’ятий – Алєксєй Єлісєєв

У 2019-му Сергєй Робертовіч навіть спробував потрапити у владу – балотувався у депутати Молодіжненської сільської ради Криму, та вибори все ж програв. А вже 21 лютого 2022 року у нього в Однокласниках з’явився запис «друзья наступает час х, будьте бдительны!!!».

Але сам він став не просто «бдитєльним», він пішов воювати. Сьогодні Валєєв публікує свої фото з окупованих росіянами українських міст у своїй сторінці в Однокласниках.

Сергєй Валєєв у Маріуполі. Фото: Однокласники

Що більш, він навіть віддав на потреби свого загону особисте авто – для переміщення група використовує сріблястий Mercedes Vito з номерами в441ес (777 регіон рф). Особлива прикмета – наклейки «Кондиционеры» на задньому та лівому бічному склі.

Змінив камеру на автомат

Ще один ідентифікований нами окупант Васілій Гіба (на спільному фото перший ліворуч) також мав українське громадянство. Він народився 11 грудня 1977 року в Сімферополі. У 2014 році був членом так званої «Самооборони Криму», що активно допомагала окупантам. Цю його діяльніть помітив і сайт «Миротворець».

Васілій Гіба. Фото: Однокласники

На своїй сторінці у Facebook Гіба написав, що працює у Державному академічному музичному театрі Республіки Крим. Там він займався виготовленням декорацій – у його сторінках у ВКонтакті й Однокласниках можна зустріти фото за лаштунками та під час оформлення сцени. Взагалі він захоплюється виготовленням виробів з дерева, у соцмережах часто постить фотографії своїх творінь. Якось він навіть вирізьбив портрет російського диктатора владіміра путіна.

Вироби Гіби. Фото: Однокласники

Іншими захопленнями Васілія Гіби є фотографія та туризм. Його профілі наповнені фото пейзажів кримської природи. Важливо, що він викладає фотозвіти ледве не про кожен свій крок – і це сильно допомогло нам у зборі інформації, і про нього, і про інших бійців підрозділу.

Воювати Гіба поїхав, імовірно, лише наприкінці травня. До цього постив лише численні світлини відпочинку з родиною. А 21 травня у нього в соцмережах з’явилися фотографії зруйнованого Маріуполя, поїздок у бусі Валєєва, членів групи Лопатіна та його самого у формі зі зброєю.

Васілій Гіба. Фото: Однокласники

13 липня Гіба опублікував декілька десятків фото з розбомбленого заводу у Пологах. На них підрозділ гауляйтера прогулюється на тлі великої кількості спаленої російської техніки. Українським артилеристам цей фоторепортаж має сподобатися – після його перегляду їм залишиться лише порадіти своїй успішній роботі.

Знищена російська техніка на Пологівському олійноекстракційному заводі. Фото: Васілія Гіби

Отаман і фейкомет

Під фотографією Лопатіна в Однокласниках і ВКонтакті можна помітити однаковий коментар «Работаем , Брат !!!» від користувачів з ніками «михаил Крым» і «Михаил Симферопольский». Обидва профілі є закритими і без облич на аватарці, але однакові коментарі, ім’я і дата народження свідчать про те, що вони належать одній людині. Крім того, на обкладинці одного з них є ще одне спільне фото бійців Лопатіна. Все це і викрило  Міхаіла Блощаневича (четвертий ліворуч на спільному фото).

Група Лопатіна з обкладинки «михаила Крыма»

Блощаневич народився 1 червня 1983 року в Сімферополі. Він є давнім армійським товаришем вищезгаданого Васілія Гіби – у себе в Однокласниках той позначив його як «сослуживець».


Михаіл Блощаневич перший зліа) та Васілій Гіба (останній справа) під час служби в армії

Друзями Васілій та Міхаіл залишилися і після дембелю – на сторінках Гіби та їхніх дружин можна побачити багато фото спільного відпочинку двох родин. Разом вони також брали участь і в анексії півострова. За ці «заслуги» окупанти навіть нагородили Блощаневича медаллю «За повернення Криму».

Васілій Гіба та Міхаіл Блощаневич (зліва-направо). На грудях можна помітити медаль «За повернення Криму»

Міхаіл Блощаневич також є членом казачої общини і зараз обіймає посаду отамана хутору Молодіжне, що поблизу Сімферополя. Його фото в черкесці та кубанці під час різноманітних урочистостей або в компанії інших казаків можна знайти на сторінці Сєргєя Валєєва.

Міхаіл Блощаневич (сидить перший зліва) , Сєргєй Валєєв (стоїть другий зліва)з козаками

У Криму в окупанта є дружина Анастасія та двоє дітей. Їх Блощаневич також виховує у військовому дусі – в профілі дружини в Однокласниках ми знайшли декілька світлин їхнього маленького сина в камуфляжному костюмчику з іграшковою зброєю в руках.

У червні Міхаіл Блощаневич засвітився у сюжеті пропагандистського телеканалу «Крим 24». У ньому він знявся вже без автомату, але в формі з погонами старшого лейтенанта й шевроном «Белый» (імовірно, його позивний). Але при цьому пропагандисти представили Блощаневича простим казаком із Криму, який привіз у Пологи гуманітарку, і в цей час місто обстріляли ЗСУ.

«Шесть снарядов попало в химический завод. Там находился аммиак. Было большое возгорание, очень сильное задымление. Соответственно, всё это негативно влияет на здоровье гражданского населения», – розповідав у своєму коментарі бойовик.

Слова про вибухи були ілюстровані кадрами розбомбленого «Пологівського олійноекстракційного заводу», де навряд чи був аміак. А от про те, що насправді на території заводу українські артилеристи накрили склади боєприпасів і палива окупантів, у сюжеті, звісно ж, замовчали.

Бойовик у кубанці

Останнього ідентифікованого нами окупанта Стєпан Лопатін позначив на фото в Однокласниках сам. Це – Алєксєй Єлісєєв, на фотографії підрозділу він стоїть третім зліва.

Алєксєй Єлісєєв. Фото:  Однокласники

Він народився 16 жовтня 1970 року. До початку повномасштабного вторгнення рф в Україну жив у Сімферополі. Там Єлісєєв був членом казацької общини разом з іншими бійцями підрозділу гауляйтера.

Його профіль в Однокласниках, вочевидь, був або створений нещодавно, або ж він завбачливо зачистив всю довоєнну інформацію. Зараз у ньому можна знайти лише фотографії зі зброєю з окупованих Пологів і Маріуполя. Але з фото друзів ми дізнались, що в Криму у нього є дружина та троє дітей – сини Олександр і Сергій, а також донька Маргарита.

Цей матеріал підготувала ГО «Львівська група» в рамках програми Інституту висвітлення війни та миру «Підтримка регіональних медіа України під час війни» за фінансової підтримки Європейського Союзу та МЗС Королівства Норвегії. Зміст публікації є винятковою відповідальністю ГО i не відображає погляди Європейського Союзу, МЗС Королівства Норвегії чи Інституту висвітлення війни та миру.

«Будем работать по братьях любимых»