Мій тато льотчик

Як тістечка від школярів в Instagram дозволили знайти діючих військових із авіабази в Шайковці
06 Липня 2022

Ми вже розповідали про командира військової частини із російської авіабази Шайковка, літаки якої бомбили Кременчук, – Олега Тімошина, а наші колеги із Bihus.info – ще про низку військових льотчиків з цієї авіабази.

Цей же матеріал значно збільшує перелік ідентифікованих військовослужбовців із цієї авіабази. Хоча вони ретельно приховують своє місце служби, але їх видали учні місцевої школи, яка вирішила привітати своїх батьків – «героїв» смаколиками.

Ми не стверджуємо, що самі ці люди, які вказані нижче, літали бомбити українців, але вони можуть бути причетними, оскільки всі вони служать на авіабазі та носять військову форму. Сподіваємось, ця інформація допоможе ідентифікувати усіх злочинців.

Свій пошук військовослужбовців з бази далекої авіації «Шайковка» ми розпочали одразу після авіаударів в Кременчуці, внаслідок яких загинула 21 людина і ще одна досі вважається зниклою безвісті. А 93 потерпілих звернулися за медичною допомогою.

І почали… зі звичайної місцевої школи в Шайковці.

Погодували «героїв»

На наступний день після повномасштабного вторгнення росії в Україну сторінка школи №2 опублікувала в Instagram цікавий допис. Він був про те, що учні «приняли активное участие в акции «День героев».

Школа ця розташована в селищі Шайковка, де базується 52-ий гвардійський важкобомбардувальний авіаполк (військова частина 33310). А учні були не просто учнями шостого чи восьмого класів, а так звані «юнармейцы» – учасники молодіжного військового руху в росії, спрямованого на промивання юних мізків і підготовки їх до військової кар’єри.

Акція полягала в тому, що юнармійці мали щось приготувати і віднести своєму герою. Героїв довго не шукали і понесли їжу своїм батькам. Таким чином, на сайті школи опублікували фотозвіт, на світлини якого потрапили  місцеві «герої» у синій військовій формі.

Печиво на тарілці принесла Алєксандра Панькіна для свого тата-«героя» Дмітрія Панькіна з нагрудним знаком військового льотчика 3 класу. На рукаві у нього – шеврон з емблемою військової частини 33310 з Шайковки.

Дмітрій Сєргєєвіч Панькін, 3 січня 1987 року народження, родом з міста Коломна Московської області, навчався у Філії військового навчально-наукового центру військово-повітряних сил «Військово-повітряна академія ім. Н.Є. Жуковського та Ю.А. Гагаріна».

Одружений із Єлєною, і в них також є син Стьопа і ще одна донька Єсєнія, народженням якої дружина похвалилась в Instagram минулоріч.

Єлєна Панькіна

«Нашей маленькой звездочке🤩 уже месяц», – написала вона в січні.

В Однокласниках подружжя не публікує фотографії у формі, але є світлини із шоломом для польотів Панькіна та на тлі літаків.

Ще одну тарілку, із млинцями, вручила Наталья Головачук своєму батькові Владіміру Головачуку, який народився 30 квітня 1988 року. З фотографії зрозуміло, що він майор, на грудях – знак військового льотчика. Шеврон, щоправда, не видно.

На сторінці його дружини Татьяни Головачук в Instagram ми знайшли й інші фото. Ось у 2019 році пара взяла участь в офіцерському балу.

І того, і попереднього року родина відпочивала в окупованому Криму.

«Это мы в аквапарке!!!! «Банановая республика» под Евпаторией!!! Сто лет так классно не проводили время!!!», – підписала жінка сімейне фото.

В Однокласниках і Татьяна, і Владімір мають закриті профілі. Але ми знайшли батька військового, Ігоря Головачука і його сестру Ольгу.

Чи то пиріжки, чи то рулети презентувала донька Олєга Алєксєєва. Чоловік намагається приховати своє справжнє ім’я в соцмережах – в Однокласниках ховається під ніком Oleg Neolex, а у ВКонтакті замість аватарки у нього – монета з драконом.

Олєг Ігорєвіч народився 21 січня 1988 року, навчався в Новочеркаському вищому військовому командному училищі зв’язку. Завдяки фото із донькою знаємо, що він старший лейтенант. Дружину військового звати Альона, в дівоцтві Олєйнікова (ВКонтакті, Однокласники, Instagram), яка поміж рецептами і сімейними фото публікує цитати на кшталт «Самое важное в общении — услышать то, что не было сказано». Окрім доньки, в подружжя також є син.

Алєксєєви. Фото із соцмереж

Смаколики від юнармівців, точніше від Дар’ї Євсєєвої, видала ще одного військового зі Шайковки – це капітан Артьом Євсєєв. Його донька принесла йому шоколадні тістечка. До його імені в телефонних книжках часто додають слова «Шайковка» і «ГСМ», що очевидно означає «горюче-смазочные материалы». Можна припустити, що саме він заправляє літаки, які вдарили по Кременчуку.

35-річний Євсєєв всіма силами намагається приховати своє ім’я, тому у ВКонтакті став Антоном Артьомовим, а в Однокласниках – Антоном Романовим.

Але його батько Гєрман Євсєєв з Ульяновська, який пишається тим, що син пішов його слідами, видає його справжнє ім’я: «Сын Артем – курсант УВВТУ» (Ульянівське вище військово-технічне училище – ред.).

Артьом одружився в 2009 році з Крістіною, і тепер крім Дар’ї у них ще двоє дітей. Нещодавно дружина теж озвучила його справжнє ім’я: «Юбилей Артема прошёл на ура! Всем друзьям спасибо за компанию и настроение, которое Вы создали и подарили! Торт от Дарьи)».

Фото родини Євсєєвих із соцмереж

Дружина військового, очевидно, займається вихованням дітей, а ще робить тематичний манікюр із візерунками, що імітують погони чоловіка.

В Instagram у неї відповідний контент – фотосесії, діти, родина. «По фото чувствуется что паренёк близок к авиации!)», – підписує вона світлину зі своїм сином.

З тарілкою тістечок та батьком сфотографувалася і Вікторія Хачіна. Її тато Алєксандр Хачін – теж служить в Шайковці. Вона, як і її однокласники, є членкинею юнарміїї. Чим дуже пишається її мама Анна Хачіна та навіть допомагає знімати опитування про росію. Його юнармійка Хачіна знімала 11 червня 2022 року на тлі військового містечка у селищі Шайковка, де мешкає родина. Вона питала своїх родичів та друзів про символи росії, якими її старша сестра вважає: «Ушанку, медведя, путина».

У родині Хачіних троє доньок і раніше вони мешкали у селище Срєднєє під Іркутськом, де розташована авіабаза «Бєлая». У Шайковку вони переїхали лише у квітні минулого року.  Про це повідомила Анна Хачіна в своєму Instagram радісним постом «Наш новий дом и он прекрасен. Нам есть с чем сравнить».

Хачін з дружиною

Мама Анна Хачіна – вихователька у дитячому садочку. Вона дуже активна жінка, яке бере участь у різноманітних конкурсах на кращого аніматора та кращу родину. Її профілі в соцмережах наповнені родинними фото та фото із заходів, які вона проводила.

Натомість профіль її чоловіка Алєксандра Хачіна, який народився 20 лютого 1988 року,  майже не містить особистих фотографій, він тут показує хіба свої машини в гаражі, сильно не нові, але він їх ремонтує. У формі він публічно в соцмережах є лише на шкільному фото з донькою, але дружині дає фуражку для фотосесії біля літаків.

«Впереди нас ждет целый аэродром»

Серед тих, хто вподобав сторінку місцевої школи і друзів ідентифікованих, ми виявили ще низку військових, що роблять тут кар’єру.

Так, два роки тому Дінара Тіміркаєва написала у своєму Instаgram: «Впереди нас ждет целый аэродром трудностей и сложностей такой интересной жизни, но мы ведь справимся».

Ці слова були ілюстровані її фото із чоловіком Рустамом Тіміркаєвим у військовій формі, який закінчив Уфимський державний авіаційний технічний університет і його направили служити на аэродром «Шайковка». Схоже, жінка не сильно вірила в свого чоловіка, бо на своїй сторінці в Instagram тоді зауважила: «тебя же никто там с распростертыми объятими не ждёт».

Так, пара зі столиці Башкортостану і опинилась в Калузькій області – у селищі Шайковка. Рустам служив, Дінара – вчителювала, викладаючи фізику та інформатику. Робила це навіть успішно – всередині лютогопосіла друге місце в міському конкурсі молодих вчителів.

Чи сильно просунувся по службі її чоловік Рустам Тіміркаєв – невідомо. Його профіль у ВКонтакті закритий, але він ним користується, з огляду на активність заходів. Тут він під іменем «Тіма Рустамов», а на аватарці разом з дружиною, яка в свою чергу у ВКонтакті досі вказана під дівочим прізвищем Фатхетдінова. На її аватарці – спільне фото з чоловіком. Одружились Тіміркаєви у серпні 2017 року і, судячи з фото, мали традиційне татарське весілля.

Тепер у соцмережах вони демонструють багато спільних світлин і мало військової форми чоловіка. Хіба що його курсантські фото, які свідчать, що він завершив навчання на пілота та направлений на авіабазу за фахом.

А от про командира льотного екіпажу майора Алєксєя Скворцова можна знайти інформацію не лише в соцмережах школи його дітей. Два роки поспіль він був на перших шпальтах місцевої та й федеральної преси. У 2020 році він брав участь у військовому параді до дня перемоги. На параді Скворцов представляв аеродром «Шайковка».

Алєксєй Скворцов

Минулоріч для згадок в пресі привід був серйозніший – він був єдиним із чотирьох пілотів, хто вижив в результаті надзвичайної події на аеродромі «Шайковка», що сталась 23 березня 2021 року. Тоді під час планової підготовки до польоту бомбардувальника Ту-22М3 ще на землі спрацювала система катапультування літака.

«Через недостатню висоту для розкриття парашутів, троє членів екіпажу при приземленні отримали травми несумісні з життям. Серед них був і командир полку, який сидів на місці інструктора», – писали в ЗМІ. Скворцов вижив, оскільки його система безпеки як командира екіпажу включається окремо.

Скворцов з дружиною

Майор Скворцов мешкає в селищі Шайковка разом із дружиною 30-річною Лідією Скворцовою та трьома дітьми. Вони обидвоє закрили свої сторінки в ВКонтакті, хоча й відвідують їх регулярно, а от профіль в Однокласниках Лідія Скворцова залишила відкритим. Щоправда тут доволі стандартні фотографії – родина, бенкети, обов’язкові для російських військових відпочинок в українському Криму та відвідини православних храмів довкола місця служби. А ще декілька додаткових підтверджень що чоловік справді служить в авіаполку, який методично атакує Україну.

Скворцова з дітьми

Подружжя Скворцових в Криму

У профілі матері льотчика – Лариси Скворцової – все теж доволі традиційно. Втім, із загального масиву фотографій виділяється ось ця, зроблена у 2013-му. Тут Лариса чомусь разом з другим президентом України Леонідом Кучмою.

Мати Скворцова ліворуч

Про капітана Ігоря Владіміровіча Полякова у федеральних медіа не згадували, але завдяки своїй дружині він точно досить відомий серед мешканців Шайковки. Народився він 12 червня 1974 року у Брянській області в росії. У капітана двоє дітей – син Роман та донька Катя.

Поляков з дітьми. Фото із соцмереж

Як сам Поляков пише в Однокласниках, військова частина в Шайковці була його першим місцем служби, далі була Амурська область, а опісля – знову повернення в Шайковку.

У 1993 році він служив в Таджикістані, і цьому навіть присвячена пісня, яку запостила його дружина в своєму Instagram. Поміж тим капітан закінчив Серпуховське військове училище та Брянський державний технічний університет.

Поляков з дружиною

20-річчя випуску з училища святкували гучно і вела його дружина Юлія Полякова, яка, власне, є організатором свят, тобто тамадою. «Организатор мероприятий. Тамада Живой голос. Дискотека», – як вона пише у своєму профілі в Instagram. Де також вказує, що має десятирічний досвід роботи.

Виглядає на те, що її чоловік активно допомагає їй у проведенні свят – співає пісень. Навіть у ВКонтакті його сторінка у пошуковику «muzikant7400».

Судячи з фотографії, яку опублікувала мати Юрія Полякова Валєнтіна в Однокласниках, станом на 2019 рік, він точно працював у Шайковці. Тут він у формі, ще й на фоні будинків, де живуть військові.

Він продовжує фотографуватися у формі і зараз, втім визначити його актуальне місце дислокації складно. Між тим, у його списку друзів нам вдалося знайти ще одну родину військового з Шайковки.

Полякови і Субботіни. Фото з соцмереж

Майор Субботін Іван Вікторовіч «засвітився» завдяки його дружині Натальє Субботіній, яка вподобала світлину школи в Шайковці. І вона була така необережна, що у фото-сторіз похвалилась нагородою свого чоловіка, ще й на фоні його військової форми.

Так, 13 листопада 2020 року її чоловіка нагородили медаллю Нєстєрова – нею відзначають  військовослужбовців Військово-повітряних сил, авіації інших видів і родів військ рф «за особисту мужність і відвагу, проявлені при захисті вітчизни і державних інтересів російської федерації».

Субботін з дружиною

Ми також з’ясували, що у тому ж 2020 році Іван Субботін брав участь у виборах до сільради, зазначивши місцем праці військову частину 33310 у Шайковці. Його посада «командир корабля». Роком раніше, у 2019 році, в публікаціях його згадували як виконувача обов’язків заступника командира по роботі з особовим складом військової частини 33310.

Субботін народився в місті Барнаул 5 березня 1979 року, закінчив Краснодарський військовий авіаційний інститут і живе у Шайковці. Якби не його родичі, то впізнати в ньому «командира корабля» дуже важко. Ні однієї фотографії зі служби у профілі у ВКонтакті. І в нього немає сторінок в Однокласниках та Instagram.

Але турботлива теща Татьяна Алєксандрова із Борисоглєбська опублікувала його фото у формі в Однокласниках. «Мой зять Ваня и внук Женя», – написала вона.

Субботін у 2015 році

Підпис до фото у профілі дружини Субботіна: “Женечкин посидел на папином месте”

В Однокласниках дружина Наталья теж почувається вільніше – вона виставила і фото нагороди, і фото сина з місця служби чоловіка. З її сторінки в Instagram ВКонтакті) зрозуміло, що подружжя не покидало Шайковку – навіть протягом останнього місяця регулярно ставила локацію «авіабаза Шайковка». Окрім сина у подружжя є також донька Ксєнія.

Ще один друг капітана Полякова – Євгеній Ніколаєвіч Поцелуєв. В сюжеті російського телеканалу за 2019 рік представлений як інженер з авіаційного озброєння військової частини.

«Здесь я уже достаточно давно, здесь живет моя семья, мои дети, моя супруга», – розповідає він на відео зі святкування юбілею полку.

Дружину Поцелуєва звати Іріна Сєргєєвна (10.01.1982), в дівоцтві Кочурова – вона так досі вказує своє прізвище в Однокласниках. За день до того дня, коли літаки з військової частини її чоловіка випустили ракети у торгово-розважальний центр у Кременчуці, вона похвалилась у ВКонтакті, що вчиться танцювати:

«Я снова учусь))) На этот раз танцевать… Под дождем))) Спасибо моему куратору, которая научила меня актерскому мастерству. Ведь носить улыбку, тоже нужно уметь)))».

Ще через день вона закрила доступ до своєї сторінки, ймовірно, через намагання українців розповісти їй про цей злочин. Як виявилось, вона любить співати і її навіть випускають на сцену. Що й не дивно, бо вона працює директоркою будинку культури «Юбілєйний».

Родина Поцелуєвих

На цьому її таланти не закінчились, бо вона також шиє одяг як «Iren Ibris« – «одежда с душой для женщины, знающей свою цель!».

Євгєній Поцелуєв, 16 червня 1980 року народження, навчався у школі в селі Вязовка у Волгоградській області, з якої родом і його дружина. А потім жив у Краснодарі, як він вказав на своїй сторінці в Однокласниках. Факт проживання в Шайковці він приховує і тут, і у ВКонтакті. Але син Кірілл видав місце проживання вже давно.

З фотографій можна відстежити, що кар’єрний ріст у Поцелуєва не сильно вдався. І на світлині за 2013-ий, і за 2020-ий – він все ще капітан.

Поляков і Поцелуєв. Фото із соцмереж

Крім сина Кірілла, у подружжя є донька – Татьяна, ними дружина Поцелуєва час від часу хвалиться в Instagram: «Сегодня Международный день Сыновей. А мой сын САМЫЙ ЛУЧШИЙ»

Биков Міхаіл Вячеславовіч теж засвітився на одному з відеокадрів сюжету. Але йому слова не давали. Проте ми з’ясували, що він народився 3 вересня 1976 року і родом із селища Коноша Архангельської області. Закінчив Військове авіаційно-технічне училище в Ачинську, а потім навчався на кафедрі кадрової політики і управління персоналу Новгородського філіалу Російської академії народного господарства та державної служби за президента російської федерації.

Судячи з погонів на відео за 2019 рік, він мав звання капітана. Підтверджуємо це, коли знаходимо фото з того дня, опубліковані в Instagram його дружини-бухгалтерки Свєтлани Бикової.

Власне, саме завдяки цій сторінці і зрозуміло, що її чоловік військовий, оскільки в ВКонтакті ні Биков, ні Бикова жодного фото зі служби не опублікували – або принаймні їх немає зараз. Згідно з геотегами, ще в січні вони були на авіабазі в Шайковці.

 На ще одній фотографії із цієї соцмережі видно, що Биков носить нагрудний знак «Военный лётчик 1-го класса». У подружжя є донька Каріна і син Андрєй. Родина, як виявилось, широко представлена і в Однокласниках (Міхаіл Биков, Свєтлана Бикова, Каріна, Андрєй).

А в сюжеті про аеродром він каналу НТВ за 2020 рік ми також ідентифікували полковника Владіміра Комарова, який був протитрований як начальник групи керівництва польотів. Великою родиною активно хвалиться в своєму профілі в Однокласниках дружина полковника Іріна Прокопенко. З нього ми дізнались, що у подружжя є донька Анна Комарова та син Алєксандр Комаров, який одружений з Дарією Комаровою (Васільєвою), а в них є двоє дітей.

Владімір Комаров

Родина мешкає у місті Калуга. Але діти полковника народились в білорусі в місті Гомель. Натомість школу вони закінчували вже у селищі Шайковка. У Гомелі народилась і дружина, і там досі мешкають її сестри.

Комаров з донькою Анною

Донька Комарова Анна працює в дитячому технопарку «Кванторій» у Калузі, досить активно подорожує, щоправда, лише по росії. Виключення – цього року у квітні вона побувала у Криму. А її брат, який хоч і відслужив в армії, не пішов слідами батька. Він закінчив «Національний дослідницький технологічний університет» у Москві у 2015 році і зараз активно грає в Брянській лізі КВН.

Комаров з родиною

Недопалені під Баштанкою