«Львівавтодор» заплатить за автоматизацію паркування майже 6 млн грн

27 Червня 2022

Фото ілюстративне

Львівське комунальне підприємство «Львівавтодор» придбало програмне забезпечення для автоматизованої системи оплати послуг паркування за 5,6 млн грн ТОВ «ЮНІП Україна». Угоду було укладено за переговорною процедурою, оскільки програма є інтелектуальною власністю підприємства.

Комунальне підприємство придбало програмне забезпечення необхідне для «автоматизації виявлення порушень правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів в режимі фотозйомки». Програма «Інспектор» фіксуватиме оплату за паркування. Місто купило можливість встановлення програми на 20 пристроях, відтак, вартість однієї ліцензій становить 280 тис. грн. Термін дії ліцензії – безстроковий.

Цікаво, що патент на програму підприємство «ЮНІП Україна» отримало 19 січня 2022 року. А закупити програмне забезпечення для автоматизації паркування у Львові намагались ще два роки тому. У квітні 2020 року «Львівавтодор» оголосив тендер на придбання доступу «до спеціального програмного забезпечення автоматизованої системи оплати послуг паркування, обліку платіжних транзакцій та контролю оплати паркування для забезпечення автоматизації процесів в сфері паркування».

Очікувана вартість закупівлі тоді становила 3,3 млн грн. За результатами торгів переможцем стало ТОВ «Культура паркування» з ціною 2,2 млн грн, яке змагалось з цьогорічним переможцем ТОВ «ЮНІП Україна». Проте закупівлю було скасовано через «неможливість усунення порушень тендерного законодавства, що були виявлені». В протоколі про відхилення також було зазначено необхідність коригування технічного завдання.

ТОВ «ЮНІП Україна» зареєстроване в Києві у 2015 році. Бенефіціарами підприємства є Юрій Макаренко та Ілля Солодовський, обидва громадяни України, які мешкають в Швейцаріії. За даними порталу YouControl, підприємство входить до так званої «групи родини Солодовських», де ключовою особою є Ілля Солодовський, який був причетний до приватизації «Укртелекому». За даними «Української правди», Солодовський входив до близького оточення Сергія Льовочкіна. Пізніше ТОВ «ЮНІП Україна» стала активним постачальником обладнання для паркувань, зокрема, в Дніпрі та Вінниці.