Львівський суд заборонив діяльність партії «Соціалісти»

13 Червня 2022

Фото Наші гроші. Львів

Восьмий апеляційний адміністративний суд сьогодні, 13 червня, заборонив діяльність політичної партії «Соціалісти», частково задовольнивши адміністративний позов Міністерства юстиції України.

Суд також вирішив передати майно, кошти та інші активи партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших утворень у власність держави. Рішення ще може бути оскаржене у Верховному Суді.

На розгляд справи допустили журналістку редакції «Наші гроші. Львів», представників Руху «Чесно» та «Опори», хоча спочатку охорона суду повідомила, що це неможливо через карантин і воєнний стан. Нагадаємо, 8 червня цей суд заборонив діяльність «Опозиційного блоку», також зробивши засідання закритим від журналістів та профільних ГО через карантин.

Представник політичної партії «Соціалісти», що була створена в 2014 році, на засіданні не був присутнім, партія не подавала ні заперечень, ні клопотань.

Фото: Наші гроші. Львів

Представник СБУ Олександр Ярко на засіданні зазначив, що діяльність партії була спрямована на дестабілізацію ситуації в Україні, виправдовування дій рф, в тому числі в медійному просторі. Аналогічну позицію висловила і представниця позивача Христина Ган, головний спеціаліст відділу судової роботи Західного міжрегіонального управління юстиції Мін’юсту, яка зазначила, що вони отримали листа від СБУ щодо виявлення правопорушень партії «Соціалісти».

Під час засідання не цитували конкретні висловлювання членів партії чи ресурсів партії, не обговорювали докази у справі.

Фото: Наші гроші. Львів

Згідно з даними YouControl, керівником політичної партії є Євген Анопрієнко, який народився 29 липня 1959 року у місті Донецьк. Закінчив вечірнє відділення Донецького політехнічного інституту та пішов працювати токарем інструментального цеху Рутченківського рудоремонтного заводу. Працював також інженером-конструктором, секретарем комітету комсомолу заводу, заступником начальника цеху. З 1997 року проживав у Києві, у 2014 році – завершив кар’єру держслужбовця на посаді керівника Головного управління регіональної та кадрової політики Адміністрації Президента України, вказано на сайті партії.

Євген Анопрієнко був членом Ліберальної партії України і Партії регіонів. Зараз сайт партії «Соціалісти» не працює.

Довідка

20 березня президент Володимир Зеленський підписав рішення Ради національної безпеки, яким на час війни призупиняється діяльність низки політичних партій, а саме: «Опозиційна платформа — За життя», «Опозиційний блок», «Партія Шарія», «Держава», «Ліва опозиція», «Прогресивна соціалістична партія України», «Соціалістична партія України», «Соціалісти», «Наші», «Блок Володимира Сальдо».

А 14 травня президент підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій». Документ розширює перелік підстав для заборони політичної партії через суд. Наприклад, відповідними підставами є виправдовування, визнання правомірним або заперечення збройної агресії проти України. Передбачається, що в разі заборони судом політичної сили її майно, кошти та інші активи переходять у власність держави.