Уряд частково відновив роботу державного земельного кадастру

27 Травня 2022

Уряд частково відновив роботу Державного земельного кадастру в умовах воєнного стану. Розповідаємо про головні зміни та про те, хто зможе працювати з системою.

Доступ до реєстрів

Доступ до Держгеокадастру з 19 травня мають виключно профільні працівники: державні реєстратори, інженери-землевпорядники та геодезисти. При цьому данні тих, хто мають доступ, вносяться до спеціального реєстру працівників, які уповноважені виконувати такі дії під час воєнного часу. Щоб отримати цю можливість, потрібно звернутись із заявою до Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру.

Територіальні обмеження

Робота кадастру розблокована лише в тих регіонах, де не ведуться бойові дії. У місцях, де вони відбуваються або були нещодавно, доступ неможливий. Це Луганська, Херсонська області, АР Крим та деякі регіони Харківської, Донецької, Запорізької областей.

Аналогічна ситуація із реєстрами Міністерства юстиції. Тому перелік цих регіонів регулюється одним наказом. З актуальним списком можна ознайомитись за посиланням.

Зміни для користувачів

Раніше усі зміни у Державному земельному кадастрі відображались на Публічній кадастровій карті, яка є у вільному доступі. Також Публічна кадастрова карта синхронізувалась із даними інших реєстрів. Наприклад, реєстру прав на нерухоме майно. Зараз відомості про зміни в Держгеокадастрі не оприлюднюватимуть, а Публічну кадастрову карту не оновлюватимуть.

Витяги з кадастру доступні і для фізичних осіб, і для компаній. Однак вони, як і кадастрові плани, будуть без координат поворотних точок меж об’єктів. Це ‒параметр, за яким визначають розташування земельної ділянки.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.