За прихисток на Львівщині компенсують понад 4 млн грн комірного

17 Травня 2022

Фото ілюстративне. Джерело: Укрінформ

За програмою «Прихисток» у Львівській області виплатять 4,26 млн грн за підсумками квітня. Про це повідомив заступник директора паливно-енергетичного комплексу та ЖКГ у Львівської обласної військової адміністрації Петро Назар. Це більше ,ніж попереднього місяця, у 22 рази.

Назар також додав, що це не остаточні суми, оскільки до 20 травня ще деякі громади можуть додати заявки або скорегувати суми.

Нагадаємо, урядова програма «Прихисток» відшкодовує комунальні платежі домовласникам, які безоплатно розміщують внутрішньо переміщених осіб. Зараз це близько 450 грн за одну особу на місяць. На виплату цієї компенсації за березень з бюджету було скеровано 189,6 тис. грн. Вже тоді представники ЛОВА наголошували, що у квітні сума виплат буде значно більшою, адже прийом документів за цією програмою розпочався лише 22 березня.

Компенсацію рахують в людино-днях і за березень нарахували 12,8 тисяч таких одиниць. У квітні їх було вже 288 тисяч. Загалом за програмою «Прихисток» на Львівщині дім знайшли 9,6 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Станом на 1 квітня таких було лише 2 269 осіб.

На початку травня Кабмін вніс деякі зміни до державної програми, зокрема розширив перелік осіб, які можуть отримати компенсацію. Раніше це могли бути лише домовласники, тепер компенсацію можуть отримати орендарі житла державної та комунальної власності, спадкоємці та представники власників на підставі довіреності.

Крім того, заяву на відшкодування можна подати в електронній формі. Але наголошують, що компенсацію можуть отримати лише ті, хто не має боргів за оплату комунальних послуг.

Також урядові зміни дозволили залучити гроші міжнародних організацій. Наприклад, ООН профінансує програму на 500 тис. доларів щомісяця впродовж пів року. Гроші міжнародних організацій використовуватимуть для оплати тим заявникам, які прихистили чотирьох і більше осіб, осіб з інвалідністю, старших шістдесяти років, одиноких матерів, членів багатодітних сімей, членів сімей загиблих захисників України.

 

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.