Обличчя ворога: ймовірні мародери, вбивці та гвалтівники

Знайдено профілі в соціальних мережах і фото 150 російських військових, які можуть бути причетні до злочинів у Бучі біля Києва
09 Травня 2022

Редакція «Наші гроші. Львів» у співпраці із OSINT-ком’юніті Molfar, яке з початку квітня займається ідентифікацією російських військових і загалом координує роботу волонтерів, звели список та проаналізували профілі 150 російських військових.

З повним списком можна ознайомитись за цим посиланням. Ми ж публікуємо більш детальну інформацію про деяких із представників російської армії.

Якщо ви впізнали когось із цих осіб чи маєте інформацію про їхні злочини, будь ласка, напишіть нам на електронну пошту lviv@nashigroshi.org. Наразі прокурори Бучанської прокуратури оголосили про підозри десятьом російським окупантам, які причетні до геноциду у Бучі, брали в полон і катували мирних жителів. Усі вони з 64-ї мотострілецької бригади (військова частина 51460).

Для пошуку та ідентифікації військових були взяті дані Головного Управління розвідки Міноборони України та заява радника керівника Офісу Президента Олексія Арестовича щодо конкретних підрозділів. Офіційно підтверджено, що саме ці групи мають пряме відношення до геноциду українського населення у Київській області. Встановлено, що більшість окупантів є представниками Східного військового округу, зокрема 64-ї окремої мотострілецької бригади та інших з‘єднань з Хабаровського краю.

Важливо! Дата актуальності списку, який опублікувала розвідка, невідома. Відтак, дехто із 150 опублікованих профілів вже могли звільнитись або змінити місце служби. А тому дуже важливо впізнати конкретних окупантів, які точно воювали в Україні.

Ступин Анатолий Дмитриевич

Народився 30 листопада 1996 року, живе в місті Комсомольськ-на-Амурі.

Ступін Анатолій

Завдяки його відкритому профілю в Однокласниках ми отримали підтвердження його служби у військовій частині 51460. Анатолій Ступін опублікував власні нагороди за 2018 рік, які підписані тодішнім командиром частини полковником Алєксандром Лєонідовічєм Шершнєвим.

Фото нагород із сторінки Ступіна

Свій Instagram він не оновлював із 2020 року, так само і в ВКонтакті – остання фотографія датована 2019 роком, хоча на сторінку він заходить регулярно. Крім того, активно публікував фото колег по службі, таким чином ми знайшли ще низку військовослужбовців з цієї ж частини. Крім того, у нього є ще одна стара сторінка у ВКонтакті, яка неактивна з 2016 року.

Гантимуров Андрей Борисович

Народився 19 лютого 1992 року. В соцмережах вказує, що живе в селі Урульга Забайкальського краю.

Саме його ім’я є списку Головного управління розвідки і його на фотографіях зі служби відмітив Анатолій Ступін. Та й сам Гантімуров публікував у 2019-му фото зі служби.

Один його профіль у ВКонтакті закритий, натомість ще дві сторінки містять багато фотографій. Наприклад, на цій сторінці, де він називається «Андрєй Андрєєв«, у 2017 році він опублікував «предписание» з’явитись у військову частину 51460 для проходження служби. На ще одній, ще давнішій сторінці, можна побачити його фото навіть за 2011 рік. Зі сторінок випливає, що до служби він міг жити у Читі і працювати в місцевому пабі.

Чоловік також має відкриті акаунти в Instagram та Однокласніках. А його дружина Татьяна Васєєва менш публічна, в Instagram профіль закритий, а у ВКонтакті не дуже багато фото.

Наумов Владимир Александрович

Народився 27 лютого 1988 року, живе в Читі. Любитель Instagram, де нареєстрував як мінімум чотири сторінки (1, 2, 3, 4). В інших соцмережах менш активний, на сторінках у ВКонтакті вже давно нічого не публікував. Чоловік одружений, має доньку. Його дружину звати Анастасія.

Владімір Наумов справа

Семанин Вячеслав Денисович

Народився 12 січня 1998 року у присілку Балта Мошковського району Новосибірської області, де закінчив місцеву школу, а зараз живе у Хабаровську. Навчався у Новосибірському технікумі легкої промисловості та сервісу.

Згідно з його сторінкою в Однокласніках, у 2016 році служив у військовій частині 11666, однак вже у 2017 році він опублікував інформацію про службу у військовій частині 51460. Ще через рік він опублікував інформацію про навчання на «наводчіка-оператора» у військовій частині 30632-а – навчальному центрі підготовки молодших спеціалістів мотострілецьких військ.

У його службовій характеристиці написано, що поважає командирів і старших, виконує правила носіння одягу, на зауваження реагує правильно, а також досконало вміє користуватись зброєю.

Його сторінка у ВКонтакті, як і сторінка його дружини Єлєни Сєманіної, закриті (в тому числі Instagram). Але в Однокласниках дружина опублікувала фото, з яких зрозуміло, що вона працює в поліції – патрульно-постовій службі.

Гамов Евгений Михайлович

Народився 26 травня 1996 року у Благовєщенську, навчався в «Дальнєвосточному» інституті в Хабаровську, де і живе зараз.

Євгеній Гамов зліва

На своїй сторінці в Однокласніках, де він ховається під іменем «Evgeniijz 100x 27rus», у 2020 році опублікував низку фотографій, у тому числі з колегами і військовою технікою. Інші його сторінки в цій мережі містять мало фото і за давніші періоди.

Фото зі сторінки Гамова

У ВКонтакті військовий перейменувався на Євгенія Іванова. Хоча співпадає і дата народження, і місце проживання, і його зовнішній вигляд. «Счастье – это когда есть кому пожелать Доброго утра, Спокойной ночи… И просто знать, что тебя ждут и тебе есть куда спешить», – таким є його статус на сторінці.

В Instagram у нього дві сторінки, одна з останніми публікаціями у 2016 році, але також є новіша, з якої зрозуміло, що він любить автомобілі і швидку їзду.

Сунцов Федор Геннадьевич

Народився 5 лютого 1998 року. Судячи з його профілю в Однокласниках, в армії з 2016 року, і першим місцем служби була військова частина 20662 в Хабаровському краю. І в Однокласниках, і в Instagram публікує фото із маленькою донькою. На своїй сторінці у ВКонтакті місцем праці вказує продюсерський центр Black Star.

На обох фотографіях – Сунцов зліва

Дзюба Анатолий Владимирович

Народився 22 березня 1998 року. Родом з Улан-Уде. В його є Instagram лише одна фотографія, як і в Однокласніках. Але ще одна сторінка в Instagram містить більше фото, так само і сторінка у ВКонтакті. Хлопець видалив всі фото зі служби, але ми знайшли їхні копії.

У нього є дівчина Інна Новікова, яка, можливо, вже стала його дружиною. Окрім сторінки в Однокласніках, є ще кілька у ВКонтакті, але остання актуальна – закрита. Переглянувши її архівовану копію, ми побачили, що раніше в неї було подвійне прізвище «Дзюба-Новікова», вона також публікувала фото немовляти.

Огарков Владимир Николаевич

Народився 18 березня 1995 року. На правій руці має татуювання. З трьох сторінок у ВКонтакті зараз користується однією, де розмістив статус: «Если Бог хочет сделать тебя счастливым, то он проведет тебя самой трудной дорогой! Потому что не бывает лёгких путей к счастью!!!» (другий і третій профіль).

Так само в нього є три сторінки в Однокласніках. Він то «Владімір Огарков«, то «Владімір Ніколаєвіч«. Судячи з цих сторінок, хлопець працював у військовій розвідці та військовій поліції.

І його мати Наталья Огаркова дуже ним гордиться, постійно публікуючи його фото з місця праці. В Instagram він теж має дві сторінки, одна з яких закрита.

Ульданов Никита Рашидович

Народився 16 березня 1998 року. Місцем проживання вказує Новосибірськ. Закінчив машинобудівний коледж. Має дружину «Альону» (її ВКонтакті і Instagram).

З усіх сторінок в Однокласниках заходить хіба одну, так само і у ВКонтакті. В Instagram є дві сторінки, але найсвіжіші фото опубліковані хіба на одній.

Пайвин Алексей Сергеевич

Народився 27 липня 1984 року, місцем проживання вказує то Хабаровськ, то Владивосток. Сторінка в Instagram закрита, але в Однокласниках та ВКонтакті є фото у формі. У нього також є старіші профілі в обох мережах.

Белоусов Сергей Александрович

Народився 24 липня 1997 року в Хабаровську. Раніше у профілі у ВКонтакті вказував, що працює в 64 окремій мотострілецькій бригаді, тобто у військовій частині 51460. Тепер цієї інформації немає.

Його батьки в соцмережах теж не ділились фото сина зі служби, а його сторінка в Однокласниках не оновлювалась понад п’ять років.

Фото, яке Бєлоусов опублікував у 2021 році

Кашин Михаил Алексеевич

Народився 31 березня 1998 року у Воткінську. Потім перебрався до Хабаровська. Одружений із Ксєнією. У нього є кілька сторінок у ВКонтакті, але найповніша лише ця – тут і фото у військовій формі, і відмітки щодо родичів і вподобань.

Михаіл Кашін – один із десяти росіян із 64-ої бригади, які першими стали офіційними підозрюваними у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни.

Нарышкин Григорий Викторович

Народився 23 лютого 1992 року у Хабаровську. Він також один з десяти, кому вже оголошено підозру у жорстокому поводженні з цивільним населенням. Колись він був спортсменом, займався кікбоксингом. На його сторінці ВКонтактах фотографії зі спортзалу перемежовуються фотографіями з військових навчань.  Ще два роки тому він був серед переможців турніру з кікбоксингу.

Григорій Наришкін

Сапов Илья Александрович

Народився 9 березня 1997 року, живе у Хабаровську. Минулого місяця йому якраз виповнилось 25 років, з чим і привітала його сестра в себе на сторінці в Instagram. Там же вона публікувала й інші його фото у формі. Він навіть є в TikTok.

Instragram Ільї закритий від сторонніх, як і його остання, актуальна сторінка у ВКонтакті. Так само він давно не веде Однокласніки (сторінка 1 і сторінка 2).

Чирясов Александр Юрьевич

Народився 2 травня 1996 року. Судячи з його профілів, жив у селищі Чамзінка у Мордовії, а потім у Саранську та Хабаровську. Одружений з Татьяною (дівоче прізвище Гуревич), є донька.

Любить машини і має проблеми із логінами й паролями в соцмережах. У ВКонтакті ми нарахували 12 його профілів, а в Однокласниках – ще 8. Приблизно стільки ж сторінок у нього і в Instagram. На цій сторінці – лише останні світлини, за цей рік, де взагалі немає згадок про військову службу.


Майже всі його сторінки у ВКонтакті вирізняються ліричними статусами:

«Иногда хочется стать ребенком… потому что только сейчас понимаю, что разбитые коленки заживают быстрее, чем разбитое сердце…» 

«Жизнь прекрасна даже, когда по щекам текут слезы… но когда плачешь, то так не считаешь»

«Всё всегда заканчивается хорошо. Если всё закончилось плохо, значит это ещё не конец»

«Любовь – это когда смотришь в глаза любимой и видишь там свое отражение!».

З усіх сторінок у ВКонтакті, ось ця виглядає найбільш актуальною, принаймні він відвідував її 5 лютого.

Пассар Алексей Юрьевич

Народився 19 січня 1998 року в склі селі Вознесенське Хабаровського краю.

В Однокласниках він просто «Алєксєй Юрьевич«, а в Instagram ще простіше –  «alexsey_01_19«. Більшість фото з його роботи ми знайшли у профілі мами, яка завбачливо відмічала сина. У ВКонтакті в нього закрита сторінка, але зі справжнім іменем.

Кива Владимир Дмитриевич

Народився 15 вересня 1996 року. Родом із Сарапулу, Удмуртська республіка, а тепер живе в Хабаровську.

У 2019 році на своїй сторінці в Instagram опублікував нагороду за підписом полковника Алєксандра Лєонідовіча Шершнєва, який, як ми писали вище, командує частиною 51460.

Тут, як і на сторінці у ВКонтакті, можна знайти чимало фото з його військової роботи, в тому числі опубліковані цьогоріч.

Його дружину звати Вікторія Батаєва, а маму – Єкатєріна Пімєнова.

Бочаров Иван Александрович

Народився 10 червня 1991, із міста Ішим в Тюменській області росії. Закінчив сільськогосподарський технікум як механік. Потім жив у Хабаровську.

На своїй старій сторінці у ВКонтакті писав, що головне для нього в житті є сім’я і діти, а в людях – доброта і чесність. А також, що одружений із Альоною Бочаровою. У нього як мінімум двоє дітей. Тепер у нього є нова сторінка, яка закрита від сторонніх.

У Facebook станом на 2017 рік сам повідомив, що служить у військовій частині 51460.

Симоненко Семён Сергеевич

Народився 5 грудня 1994 року. В своїх постах в Instagram в основному відмічає Хабаровськ і Благовєщенськ. Навчався в Далекосхідному державному аграрному університеті. Одружений на Поліні Авєріній.

Зараз його сторінка і в Instagram, і у ВКонтакті виглядає так, ніби він не служить. Єдине, у відео його дружини є кадри Сімонєнко у формі.

Фото з Instagram Сімонєнка

Иванушкин Виталий Валентинович

Народився 19 квітня 1995 року, своїм рідним містом вказує Челябінськ. У липні минулого року він одружився з Вікторією Іванушкіною і останні його фотографії в мережі Вконтакті з домашнього святкування нового року.

Віталій Іванушкін. Вересень 2021 року

Віталій Іванушкін третій зліва. Вересень 2021

Ризнычок Антон Сергеевич

Народився 2 квітня 1993 року в місті Вяземський, але живе в Хабаровську і, за даними української розвідки, паспорт він також отримав саме в цьому місті. Його сторінка ВКонтакті малоінформативна, але повна селфі. А от у Однокласниках він постить альбом «Ми сім’я», де він з дружиною Мариною та сином. Він також тут зазначає багатьох своїх родичів, але майже всі вони закрили свої сторінки для відкритого доступу.

Антон Різничок

Дубровский Александр Евгеньевич

Народився  25 жовтня 1997 року. Живе в місті Хабаровськ, одружений і має дворічну доньку. Александр у 2015 році закінчив школу і відразу пішов в армію. Ймовірно, після строкової служби він уклав контракт, адже у 2018 році він також все ще був у військовій формі. Його дружині Альоні Поповій 22 роки.

Олександр Дубровський

Смиренников Артур Владимирович

Народився 1 вересня 1981 року. 40-річний Артур Сміренников з Хабаровська, він спортсмен-важкоатлет – у 2004 році закінчив Далекосхідну державну академію фізичної культури. Його дружина 34-річна мешканка Хабарова Анна Лупачева. У них є дворічна донька.

Артур Смиренников з родиною

Смагин Юрий Валерьевич

Народився 15 листопада 1994 року.  Він народився і закінчив школу в селі Чесноково, що в Амурській області росії. Подальшої освіти не здобував, але вже у школі брав участь у військових постановках.

Юрій Смагін у фуражці позаду

Юрій Смагін

Росляков Олег Александрович

Народився 31 грудня 1995 року. У 2015 році закінчив Хабаровский суднобудівний технікум і того ж року прийняв військову присягу. Відповідне фото запостила його мама Наталія Черепанова-Рослякова в соціальній мереж Одокласники. З того часу він сильно подорослішав і на його сторінках в соцмережах відсутні фотографії у військовій формі, лише фото з роботи. Але має характерне татуювання у вигляді троянди на кисті руки, що може сприяти опізнанню.

 

Олег Росляков

Карбусов Яков Сергеевич

Народився 21 жовтня 1997 року у Хабаровську. У 2014 році закінчив школу і не вказує подальшої інформації про освіту, проте у 2016 році активно постить свої фото у військовій формі. І загалом у нього дуже патріотична родина, згідно з фото.

Яків Карбусов

Яків Карбусов з батьком та братом Олександром

Борисов Валерий Евгеньевич

Народився 1 липня 1998 року у селищі Архара, але тепер живе у Хабаровську. Він в подробицях пише про себе на сайті Однокласники. Одружений з Вікторією Борисовою, в дівоцтві Тубіна. Школу він закінчив 2 2014 році. З 2016 до 2017 він служив у в/ч 86740, а потім до 2020 року 64-й окремій мотострілковій бригаді у в/ч 51460. У нього є син.

Валерій Борисов

Козырев Вадим Олегович

Народився 27 серпня 1995 року. Живе в місті Біробіджан. В мережі ВКонтакті він пише, що працює на російській залізниці (Российские железные дороги). Ще 27 лютого він був у рідному місті – це останнє його фото в мережі Однокласники з друзями на тлі гаражів. Але його аватарка у формі десантника – на тлі військового літака. І загалом має багато фото з у формі.

Вадим Козирєв позаду

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.