У двох громадах на Львівщині планують звести житло для переселенців

30 Березня 2022

Фото ілюстративне

Благодійники та підприємці розробили проєкт евакуаційних хабів LeoStates, де зможуть безкоштовно розмістити близько двох тисяч переселенців. Планують облаштувати такі містечка в Миколаївській та Жовківській громаді на Львівщині.

Йдеться про створення містечка з модульних конструкцій, відповідно до вимог ООН. Це окреме житло площею 15 кв. м з підведеними комунікаціями, яке розраховане на двох або чотирьох осіб. Одне помешкання можна змонтувати за 4 години, воно стійке до морозів і спеки. Важливо, що це житло мобільне та може використовуватися понад десять років. Його можна легко перемістити в інший регіон, де відновлення житлового фонду потребуватиме багато часу. На території 1-3 гектарів можуть розмістити до 250 будиночків.

«Нам важливо не створити ефект «гетто», тут кожен будиночок буде обладнаний усім необхідним: туалетом, душем, плиткою для приготуванні їжі. На території хабу буде розміщений медичний пункт, пральня, wi-fi. А саме містечко буде збудоване близько до міської інфраструктури. Такий принцип житла вже випробували в Сирії – це світовий стандарт для переселенців», – розповів керівник проєкту Станіслав Луцкович.

У Жовківській громаді будівництво евакуаційного хабу планують об’єднати зі створенням технопарку в промисловій зоні, який дасть велику кількість робочих місць для людей, які вимушено покинули свої домівки через війну. Вже є ініціатива і від IT-компаній, які готові проводити для переселенців навчання.

Зараз проєкт перебуває на етапі збору коштів та оформлення проєкто-кошторисної документації, організатори ведуть перемовини і з іншими громадами з приводу локації для створення евакуаційних хабів. Перші житлові модулі на Львівщині за планом мають з’явитися в травні, а в червні очікують прийняти першу тисячу переселенців. У Жовківській міські раді підтвердили, що ведуть перемовини з ініціаторами проєкту.

«На разі ми шукаємо локації, де можна почати реалізовувати хаб для переселенців, також з’ясовуємо особливості документального оформлення такого проекту. Відбулися тільки перші зустрічі, ми ведемо перемовини», – прокоментувала «Наші гроші. Львів» перша заступниця міського голови Жовкви Марія Малачівська.

В ініціативі LeoStates оцінили бюджет такого проєкту в 3 млн євро, а термін виконання у 2 місяці. Вартість одного модуля для 4 осіб з усіма комунікаціями коштує близько 10 тисяч євро. Коштів з держбюджету на цей проєкт не використовують, до фінансування та будівництва долучаються представники бізнесу та іноземні партнери.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.