Ситуація на кордоні в режимі реального часу: розробка IT-компанії

03 Березня 2022

Фото: Держприкордонслужба

Волонтери львівської IT-компанії SoftServe започаткували ініціативу для відслідковування ситуації на західному кордоні в реальному часі. Сотні тисяч українців зараз покидають межі нашої країни, рятуючись від війни. За останні 6 днів з України виїхало майже 836 тисяч людей, про це повідомила представниця агентства ООН у справах вимушених переселенців Шабія Манту.

З перших днів повномасштабного вторгнення Росії ситуація на кордонах була дуже напруженою, утворилися величезні черги, люди чекали перетину кордону кілька діб. Щоб оптимізувати цей процес створили таблицю, яка оновлюється кожні 1-2 години на основі даних прикордонної служби та інформації від людей, які перетинають держкордон.

У таблиці є інформація про довжину автомобільної черги в кілометрах, приблизний час очікування в годинах та кількість людей на пішому перетині. Це дані про 22 пункти пропуску. Усі польські, словацькі та румунські пункти пропуску доступні як на піший, так і автомобільний перетин. Пішки перейти не можна тільки на пункті Чоп-Захонь (Угорщина) та на всіх точках перетину з Молдовою, крім Могилева-Подільського. Там піший перехід з’явився 2 березня.

Окремо в таблиці з’являється інформація про час, коли оновлювалася інформація по кожному з прикордонних пунктів, а також посилання на телеграм-чат, де люди, які перетинають кордон в одному місці, можуть спілкуватися. Волонтери перевіряють актуальність записів. За п’ять днів у форму внесли дані понад 3000 людей.

Станом на 2 березня найбільш завантаженими були автомобільні пункти пропуску Шегині-Медика (Польща), Краківець-Корчава (Польща), Малий Березний – Убля (Словаччина), Дякове – Халмеу (Румунія), Вилок – Тісабеч (Угорщина). Пішоходів найбільше було на польському кордону Шегині-Медика.  Усіх, хто перетинає кордон, просять надсилати дані через форми, щоб інформація оновлювалася.

Посилання на форми для кордонів з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Молдовою.

Загалом прикордонники повідомляють, що кількість тих, хто перетинав західний кордон зменшилася. Зараз для виїзду достатньо мати внутрішній український паспорт. Водночас діє заборона на виїзд чоловіків від 18 до 60 років.

Матеріал підготовлено за підтримки New Democracy Fund. Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію New Democracy Fund.