Затриманого на хабарі директора львівського ПТУ відправили під домашній арешт

08 Лютого 2022

Затримання директора училища Ярослава Дмитришина. 26 січня 2022 року. Фото: НПУ

Слідчий суддя Галицького районного суду Львова Віктор Романюк обрав домашній арешт як запобіжний захід, для директора «Львівського вищого професійного політехнічного училища» Ярослава Дмитришина, якого підозрюють в отриманні 11 тис. грн хабара від підлеглого.

Джерело: ухвала суду, оприлюднена 4 лютого 2022 року.

Підозрюваний перебуватиме під нічним домашнім арештом (з 22.00 до 6.00) до 1 квітня поточного року. Слідчі просили цілодобовий домашній арешт, оскільки він може впливати на свідків досудового розслідування в рамках кримінального провадження. Проте суддя взяв до уваги те, що директор училища «раніше не судимий, за місцем проживання характеризується позитивно, перебуває на лікуванні» і обмежився домашнім арештом у нічний час.

З матеріалів судової справи стало відомо, що хабар Ярослав Дмитришин нібито вимагав у свого підлеглого, який працює майстром виробничого відділення в училищі. За свідченням майстра, директор вимагав, щоб майстер ремонтував автомобілі на базі навчально-практичного центру училища. І робив би це без офіційно оформлених документів. При цьому майстер повинен був віддавати директорові половину від зароблених коштів. За це директор пообіцяв «не створювати перешкод у здійсненні майстра своєї трудової діяльності на посаді майстра виробничого відділення ДНЗ «Львівське ВППУ».

За версією слідства, першу частину хабара директор отримав в кінці грудня 2021 року – 3,7 тис. грн, а інші 3,3 тис. грн на початку січня 2022 року. При отриманні третьої частини у сумі 4,1 тис. грн директор був затриманий правоохоронцями.

Як  повідомляла прес-служба Національної поліції України, вимагання  хабарів стало системою в училищі. Директор вимагав від працівників по 500 доларів, а за це обіцяв не створювати штучних проблем та не звільняти з роботи.

Наразі підозрюваному інкримінують ч.3 ст 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Йому загрожує позбавлення волі строком до 10 років.

На посаді директора «Львівського вищого професійного політехнічного училища» Ярослав Дмитришин працює від червня 2013 року.