Самбірський суд врятував від банкротства підприємців, які «кинули» місцевих комунальників на 2 млн грн

27 Січня 2022

Самбірський міськрайонний суд. Фото: Судова влада України

Самбірський міськрайонний суд Львівської області майже втричі зменшив розмір застави, з 681 тис. грн до 190 тис. грн, для директора запорізької фірми «Зелений гай» Федора Мішина та колишнього її засновника Анатолія Тертиці. Підприємців підозрюються у заволодінні 1,86 млн грн місцевого бюджету.

Джерело: ухвала суду від 17 січня 2022 року.

Історія цієї справи триває вже чотири роки. Згідно з матеріалами справи, ще в грудні 2017 року Самбірське комунальне підприємство «Об`єднане» уклало угоду із запорізькою фірмою «Зелений гай» на поставку бульдозера за 2,84 млн гривень. Але виявилось, що його реальна вартість 982 тис. грн і він не відповідав технічним вимогам замовника.

Кримінальне провадження відкрили у червні 2018 року. А підозри вручили лише у березні 2021 року. Підозрюваними у змові та обмані комунальників стали директор «Зеленого гаю» Федір Мішин та колишній засновник Анатолій Тертиця, який також є виконавчим директором з основних фондів афілійованого до «Зеленого гаю» підприємства «Ассоль».

Тоді ж у березні 2021 року підприємцям обрали запобіжний заходи у виді «тримання під вартою з можливістю внесення по 681 тис. грн застави». Станом на 1 квітня того ж року обоє вийшли з-під варти завдяки заставі. А судова справа триває.

До самбірського суду звернувся захисник підозрюваних з проханням зменшити заставу до 190 тис. грн через те, що підприємства, де вони працюють, «перебувають  у складній фінансово-економічній ситуації (на межі ліквідації), пов`язаній із критичним зменшенням обсягу своїх обігових коштів з причини внесення застави».

Застава Мішини спричинила скрутне фінансове становище фірми «Зелений гай», оскільки саме з коштів підприємства вона була внесена. Як пояснив в суді адвокат, для функціонування фірми потрібно, щоб на балансі було від 550 тис. грн, яких не вистачає. А от за Анатолія Тертицю, ексзасновника фірми, заставу внесло підприємство «Ассоль», яке тепер також має фінансові складнощі через це.

Суд підтримав клопотання адвоката, але наголосив, що рішення зменшити розмір застави спричинено не турботою про фінансовий стан підприємств, а лише тим, що суд враховував виконання підозрюваними усіх обов’язків та утримання батьків похилого віку.

Обом підприємцям інкримінують ч.1 ст 366 (службове підроблення) та ч.5 ст 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Товариство з обмеженою відповідальністю СТО «Зелений гай» зареєстроване 1999 року в Запорізькій області. Керує фірмою Федір Мішин, а з квітня 2021 володіє Ольга Тертиця, до того фірма була у власності Анатолія Тертиці. З початку 2021 року підприємство не отримувало державних замовлень.