Екс-помічник депутата допоміг «розпиляти» 520 тис. грн на ремонті лікарні

19 Листопада 2021

Фото лікарні з сайту Гал-інфо

Львівська обласна клінічна лікарня замовила ремонт хірургічного блоку у ТОВ «Бербет Інжиніринг». Компанія отримає 518 тис. грн, а під час тендеру змагалась з пов’язаним підприємцем Йосипом Стахівим.

За ці кошти підрядник проведе ремонт коридору в хірургічному відділенні, що на вул. Чернігівській. Компанія демонтує двері, поштукатурить стіни, а також проведе комунікації: водопостачання та електрику.

Завершить роботи «Бербет Інжиніринг» до кінця 2021 року. За договірною ціною, найбільше витратять на матеріальні ресурси ‒ 323 тис. грн (62% від суми закупівлі), а прибуток компанії складе 15 тис. грн, тобто 2,9%.

Окрім переможця участь взяло ще два учасники. Це приватний підприємець Йосип Стахів і ПП «Галінтрейд». Пропозиція Стахіва була найдешевшою ‒ 516 тис. грн. Але він не мав шансів на перемогу, оскільки не надав велику кількість необхідних документів. Тому перемога дісталась «Бербет Інжиніринг» із ціною на 2 тис. грн вищою. Ціна послуг іншого учасника, ПП «Галінтрейд», була на 127 тис. грн дорожчою.

Ознаки повязаності

«Програшний» пакет документів у Йосипа Стахіва невипадковий. 73-річний приватний підприємець лише одного разу отримав пряме (без конкурсу) замовлення на 49 тис. грн. Натомість у 4 тендерах, де він брав участь, завжди «конкурував» із «Бербет Інжиніринг» і ніколи не завантажував повний перелік документів.

«Бербет Інжиніринг» створено лише 9 місяців тому, а його власником є Олексій Заборський. Зараз Заборський прописаний у Чернівцях. Але як відомо з його паспорту, раніше проживав у Львові на вул. Володимира Великого та с. Городище Львівської області. У той же час у тих же квартирі та будинку був прописаний і конкурент ‒ Йосип Стахів.

Зараз Йосип Стахів проживає у с. Суховоля на Львівщині. Але живе точно не один, бо як свідчать дані реєстрів, у тому ж будинку прописаний Станіслав Ратич.

Станіслав Ратич ‒ юрист, колишній помічник депутата Віталія Свіщова у ЛМР попереднього скликання та співзасновник низки громадських організацій. А ще підписант та контактна особа ТОВ «Бербет Інжиніринг». Станіслав Ратич готує документи для тендеру і для «Бербет Інжиніринг», і для свого «сусіда» Йосипа Стахіва. Принаймні його ім’я вказане автором в метаданих документів обох учасників.

Від часу реєстрації у січні 2021 року, за даними YouControl, фірма підписала 20 контрактів на 1,9 млн грн. Переважна більшість із них за прямими угодами, а основними замовниками були Львівська обласна клінічна та психіатрична лікарні.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.