Міськрада програла «Іроксу» у справі знесення будинку на Тернопільській

18 Листопада 2021

ЖК «Персенківка» на вул. Тернопільська, 42 у Львові. Фото з сайту ЛУН

Західний апеляційний господарський суд вирішив, що не має підстав для демонтажу будинку на вул. Тернопільській, 42, який був зведений ПАТ «Ірокс». Таким чином і суд першої інстанції, і  другої відмовив у задоволенні позовних вимог Львівської міської ради.

Джерело: рішення суду, оприлюднене в реєстрі 16 листопада.

Конфлікт між забудовником та міською радою триває вже п’ять років. У даному позові місто вимагало від «Іроксу» привести земельну ділянку на Тернопільській «до попереднього стану». Тобто знести будівлю. Але через видані раніше дозволи тепер це не вдасться.

Так, у 2008 році інспекція ДАБК у м. Львові видала дозвіл на це будівництво. Але з 2016-го інспекція складала низку протоколів про порушення, приписи про зупинення робіт, що в тому ж році закінчилось анулюванням дозволу на будроботи. Наразі інспекція вважає, що «Ірокс» здійснює незаконне будівництво на вулиці Тернопільській, 42.

Але у січні міськрада програла в першій інстанції і, не погодившись із цим рішенням, пішла в апеляційний суд.

Новим аргументом в апеляційному суді було те, що спірне будівництво здійснюється у функціональній зоні Г-6 (торговельні зони, що призначені для розташування магазинів, торгівельних центрів та ринків). А тому будівництво житла не передбачено містобудівною документацією.

Натомість у суді представник «Іроксу» повідомив, що компанія оскаржує наказ про анулювання дозволу на будівельні роботи. Наразі триває розгляд справи, а тому вважати, що будівництво ведеться без дозвільних документів, передчасно.

Земельна ділянка, на якій ведеться будівництво, належить ТОВ «Персенківка», а будівництво проводиться на основі реконструкції основі двох частин однієї нежитлової будівлі, які належать ПАТ «Ірокс» і ТОВ «Персенківка». На реконструкцію отримувати містобудівні умови, а відповідно, погодження від міської ради, не потрібно. А також суд встановив, що «реконструкція проходить шляхом надбудови та прибудови. З генплану вбачається, що будівництво здійснюється в межах існуючих зовнішніх стін, за винятком прибудови вхідних груп, що виступають від площини фасаду».

Крім того, «Ірокс» отримав дозвіл на будівельні роботи ще в 2008 році. І до 2016 року (протягом восьми років) ні міська рада, ні інші контрольні органи не перевіряли правильність такого будівництва.

Саме тому суд став на сторону «Іроксу». Судді вважають, що оскільки Ірокс отримав дозвіл на будівельні роботи у 2008-му, то на його підставі й здійснював будівництво. А за наявності чинного дозволу не можна трактувати таку діяльність як самочинну забудову, а держава втручається «у мирне володіння майном шляхом анулювання дозволу на виконання будівельних робіт».

ПАТ «Ірокс» зареєстровано у Львові, його генеральним директором є Ігор Микичак. Акціонерами товариства є Віктор Тильчик (10%), Ігор та Володимир Микичаки (по 10%), Оксана Микичак (50%) та Богдан Микичак (10,6%). Останній є чоловіком заступниці міністра охорони здоров’я Ірини Микичак.

Фірма Козловського остаточно відвоювала ділянку на Раппапорта