Суд стягнув з ЛОДА майже пів мільйона боргу за спорудження меморіалу Скорику

15 Листопада 2021

Пам'ятник Мирославу Скорику на Личаківському цвинтарі. Фото: ЛОДА

Підприємець Орест Дума відсудив в управління капітального будівництва Львівської облдержадміністрації 419 тис. грн за роботи зі встановлення пам’ятника композиторові Мирославу Скорику на Личаківському цвинтарі. Пам’ятник був урочисто відкритий ще 5 червня за участі голови ЛОДА Максима Козицького та його заступника Івана Собка.

В суді юристи ЛОДа говорили про те, що не отримували платіжних документів, а також апелювали до відсутності у підприємця необхідних ліцензій.

Джерело: рішення, опубліковане 2 листопада 2021 року

Підприємець Орест Дума виграв відповідний тендер від управління капітального будівництва Львівської ОДА у грудні 2020 року. За 1,1 млн грн він мав виготовити проєктно-кошторисну документацію та встановити пам’ятник.

На могилі поставили бронзовий барельєф та скульптуру «Плакальниця» − дівчини, яка тужить і плаче, бо митець покинув цей світ. Оплату за пам’ятник розділили на дві частини – в 2020 році підприємцеві мали заплатити 685 тис. грн, а в 2021 році – 419 тис. грн. Пам’ятник урочисто відкрили, однак усіх коштів за роботи підприємцеві не заплатили.

При цьому Орест Дума надсилав управлінню капітального будівництва поштою документи про закінчення робіт, але з невідомих причин в ЛОДА їх не отримали. В суді представники управління заявили, що роботи не були оплачені через те, що підприємець не мав ліцензії на роботи класу наслідків СС2.

Суддя Господарського суду Львівської області Тарас Рим підтримав підприємця та стягнув на його користь 419 тис. грн з управління капбудівництва. Він зазначив, що відсутність ліцензії – не привід не заплатити кошти, бо саме ж управління не вимагало ліцензії на торгах і підписало договір з підприємцем.

Крім того, суддя наголосив, що пам’ятник урочисто відкрили, і це означає, що підрядник завершив роботи, а управління капбудівництва їх прийняло.

Для підприємця Ореста Думи будівництво пам’ятника Мирославу Скорику було першим державним замовленням, починаючи з 2016 року, за даними проєкту Clarity. Підприємець зареєстрований 2002 року в Львові та спеціалізується на обробці декоративного та будівельного каменю.

Нагадаємо, видатний український композитор Мирослав Скорик помер 1 червня 2020 року у Києві на 82 році життя. Зокрема він написав музику до фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» та твір «Мелодія».