Ремонт на всю голову

«Поки мер наш - тільки наші фірми будуть працювати», - заявили підприємцеві, який хотів взяти участь в тендері від Золочівської міської ради
10 Листопада 2021

Невідомі «благодійники» відремонтували дах і утеплюють  фасад адмінбудівлі в селі Червоне, що за кілька кілометрів від Золочева. Хто зробив дороговартісний ремонт не знає ні староста села, ні міський голова Золочева.

Хоча роботи вже майже завершені, міська рада лише 28 жовтня оголосила тендер на цей ремонт. Очікувана вартість, за підрахунками міської ради, трохи більше 2 млн грн. Але найцікавіше, що 8 листопада закупівлю раптом скасували через «відсутність подальшої потреби».   

***

П’ятниця, 5 листопада. Наша журналістка їде до села Червоне у Золочівському районі на оглядини місцевої адміністративної будівлі. Напередодні ввечері ми дізналися, що її вже майже відремонтували, хоча тендер на ці роботи вартістю 2 млн грн оголосили тільки за тиждень до цього.

Аукціон призначений на 16 листопада. До того часу міська влада навіть не мала б знати, хто зголоситься до ремонту. Але виглядає, що в міській раді Золочева ім’я переможця вже знали. Бо як зрозуміти, що будівлю майже відремонтували – дах повністю замінили і працюють над фасадом. Хоча ремонт і даху, і фасаду передбачені оголошеним тендером.

«А що поганого, що ми утеплюємо фасад? Що поганого, що ведуться роботи? Хто то робить? Я не знаю, хто робить – я ж лише староста, то все до міського голови», – каже Леся Олексів, староста села Червоне, яке увійшло до Золочівської громади.

Леся Олексів працює в будівлі на вул. Лесі Українки, 1, яку ремонтують, бо саме тут розташована адміністрація села. Тут же розташований і сервісний центр МВС. Як мінімум пару тижнів тому навколо будівлі поставили риштування і метушились робітники. Але старості не цікаво, що за люди утеплюють фасад.

На жаль, робітників на об’єкті ми не застали. Але переконались, що роботи справді на завершальній стадії.

Адміністративне приміщення в селі Червоне, Золочівський район. Фото: «Наші гроші. Львів»

Кочегар сільської ради розповів, що і сам дивується, що «хлопців ще досі немає, можливо, то через дощ сьогодні не приїхали». Він також розповів, що ще місяць тому ті ж самі працівники відремонтували дах адміністративної будівлі.

– Дах ми мусили ремонтувати, бо дерево впало, – пояснила староста села Леся Олексів

– А коли дерево впало?

– Та я вже не пам’ятаю. Я тоді ще службову писала.

– Так це було місяць тому чи три, чи ще раніше чи нещодавно?

– Та я не пам’ятаю, коли то було!

Старості села не вдалось віднайти в пам’яті ні дня падіння дерева, ні назви фірми чи імен підприємців, які відремонтували дах.

А на наступний робочий день після нашого візиту тендер терміново скасували.

«Злізьте з тендеру»

Причиною раптового розірвання угоди є не лише зацікавленість тендером журналістів, а й учасників ринку, які хотіли взяти участь і приїхали подивитись на об’єкт.

Однією з умов був огляд об’єкта перед подачею документів. Подальшу історію нам розповів Віталій Кравчук, керівник громадської організації “Слуга народу України”, який склав компанію підприємцю, який хотів позмагатись за ремонт для Золочівської міськради і просив не називати його ім’я в цій статті.

У четвер, 4 листопада, Віталій Кравчук із цим підприємцем виїхали на об’єкт і побачили, що його ремонт вже завершують.

«Староста села дуже здивувалась, коли він попросив її підписати лист про огляд, – розповів Кравчук, – виглядало на те, що вона не очікувала появи конкурентів».   

Але підприємець зробив фото будівлі і поїхав до міськради спілкуватись із владою – а саме з міським головою Золочева Ігорем Гриньківим.

«Міський голова не захотів з нами говорити, він сказав, що не має часу, сказав: «все у письмовому форматі».  А потім почалися дзвінки з невідомих номерів, нам казали, щоб ми «злізли з тендеру», «поки мер наш – тільки ми будемо нашими фірмами працювати». Я думаю, це були люди з групи впливу міського голови», – згадує Віталій Кравчук.

Для компанії, яка хотіла податися на торги, цей тендер був вигідний. Відремонтувати адмінбудинок готові були за 1,6 млн грн, тобто – на 485 тис. грн дешевше від очікуваної вартості. І при цьому фірма отримала б хороший заробіток.

Друзі міського голови

Підприємець, який хотів брати участь в закупівлі, не лише виявив, що роботи вже майже зроблені до тендеру, але і з’ясував, чия бригада проводить капремонт.

За його словами, це люди з ТОВ «Техбудгруп», що належить депутату Золочівської міської ради Василеві Кривуцькому.

Василь Кривуцький володіє лише двома фірмами. Разом із Золочівською міськрадою та ще одним депутатом тієї ж міськради Олександром Тютіним контролює «Золочівську інформаційну агенцію». Це товариство створили лише в кінці вересня цього року.

Натомість ТОВ «Техбудгруп» він контролює самостійно. Його заснував майже два роки тому, і з того часу компанія отримала замовлень на майже 10 млн грн. Головним замовником, за даними проєкту Clarity, є саме Золочівська міськрада та підпорядковані їй структури, з якими «Техбудгруп» підписало найбільше угод і на найбільшу загальну суму – понад 3 млн грн.

Як приватний підприємець Кривуцький теж найчастіше працював із Золочівською міськрадою. В основному він займався ремонтами пішохідних зон, адмінбудівель, благоустроєм і тому подібним. Аналогічна діяльність і в його «Техбудгрупу».

Потрібна компанія

Голова правління «Центру громадського моніторингу та досліджень» Мирослав Сімка перевірив тендерну документацію скандальної закупівлі Золочівської міської ради. Висновок – її зробили під потрібну компанію.

«Замовникові треба було, щоб виграв певний учасник. Я знайшов три недолугі вимоги, які міська рада прописала у невідповідних розділах. Очевидно, що виконати їх змогла б тільки знайома фірма, яка вже давно співпрацює з міською радою», – стверджує Мирослав Сімка.

Дивіться наш блог на Youtube про цю закупівлю! І не забудьте підписатись на наш канал!

Як пояснює Мирослав Сімка, скасований тендер тепер стане великою проблемою для Золочівської міської ради.

«Для них тепер буде складним завданням, як законно заплатити компанії за виконані роботи. Вони не зможуть пояснити, чому фірма взялася за ремонт цієї адмінбудівлі. Хіба скажуть, що це була благодійна акція», – зазначає Сімка.

Ми вирішили запитати безпосередньо у Василя Кривуцького, чому його компанія взялась за ремонт до тендеру. І коли попросили зустрітися з ним у Золочеві, він легко погодився на зустріч біля міської ради. Але перетелефонував за кілька хвилин, щоб уточнити тему розмови і коли почув, що йдеться про село Червоне, сказав коротко:

«У мене немає для вас коментарів».

А на питання, чи справді його фірма там працює, відповів: «Ні».

У Золочівській міській раді нам навіть пообіцяли відкликати з відпустки відповідальну за проведення даного тендеру Наталію Дриботій, але лише тоді, коли ми напишемо запит.

Загалом у п’ятницю в кабінетах мерії вже не були налаштовані на роботу. Представниця бухгалтерії, яку висунули парламентарем, сказала,  що усних коментарів у мерії взагалі не дають. А головне, вона за то не відповідає, а хто відповідає вона не знає і взагалі всі питання до міського голови.

Кабінет бухгалтерії Золочівської міськради. 5 листопада 2021 р. Фото: «Наші грошіі. Львів»

Мер Золочева і його орендарі

Міський голова Ігор Гриньків не зміг зустрітися через щільний графік та візит колег з міста-побратима Скадовська. І також висунув вимогу про письмовий запит. Ми надіслали запит і через три дні отримали відповідь. Для більшої наочності надамо її повністю.

Орендарі адміністративного приміщення – це пошта та сервісний центр МВС. Тут також розташований старостат села. На жаль, ні на пошті, на у сервісному центрі нам не надали інформації про участь у ремонтних роботах. Проте, згідно з законодавством, обидві юридичні особи також мали б провести тендер чи розмісти угоду на проведення робіт на порталі Prozorro. Такі угоди відсутні. 

Ну, і просто на здоровий глузд, якщо орендарі ремонтують (тобто вже фактично відремонтували), то чому мерія оголошує тендер? 

Більш зрозуміло ситуацію пояснив Мирослав Сімка. Він наголосив, що право на здійснення будь-яких ремонтних робіт завжди є безпосередньо закріплене виключно за балансоутримувачем об’єкта. У нашому випадку – це Золочівська міська рада. Саме тому вона і оголошувала закупівлю з ремонту приміщення, оскільки тільки вона має право замовляти ремонтні роботи.

«Тому будь-які слова мера про те, що хтось інший робив ремонт не відповідають дійсності. Що більш, кошти на цю закупівлю вже були передбачені в бюджеті Золочева. Щонайменше, процес їхнього виділення вже був розпочатий, адже це потрібно для реєстрації угоди в Держказначействі», – каже Сімка.

 

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.