Пустомитівський суд «заморозив» ділянку зятя Дубневича

28 Жовтня 2021

Колаж редакції. Богдан Дубневич (зліва) і Тарас Колодій (справа). Використані фото із соціальних мереж

Пустомитівський районний суд Львівської області заборонив вчиняти будь-які реєстраційні дії з ділянкою в селі Зубра, де мала б бути львівська вулиця. Нагадаємо,  в квітні цього року власником ділянки став Тарас Колодій − зять голови Солонківської громади Богдана Дубневича.

Джерело: ухвала, оприлюднена 25 жовтня 2021 року

Йдеться про ділянку площею 1,8 га, через яку планують будівництво продовження львівської вулиці Володимира Вернадського. Вона повинна з’єднати Сихів з стадіоном «Арена Львів» та вул. Стрийською.

Однак попри плани Львівської міської ради, в березні цього року чиновники Держгеокадастру безкоштовно передали цю ділянку мешканцеві Львова, учасникові АТО Олегу Дідуху. А через місяць її власником став 38-річний Тарас Колодій, чоловік Богдани Дубневич – дочки голови Солонківської громади Богдана Дубневича.

Розташування земельної ділянки на карті

За даними Публічної кадастрової карти, цю ділянку оцінили у неймовірні 184,1 млн грн. Тобто 974 тис. грн за одну «сотку» або ж майже 35 тисяч доларів за курсом НБУ на день продажу.

Тепер ж Львівська міська рада намагається оскаржити документи, пов’язані з правом власності на цю ділянку. Наприклад, вона хоче скасувати відповідний наказ Головного управління Дерджгеокадастру у Львівській області.

Юристи мерії також подали заяву про забезпечення позову і попросила суд заборони будь-які реєстраційні дії з ділянкою. Міська рада боїться, що ділянку можуть відчужити іншим людям, які не є учасниками справи, тому кількість правочинів та записів про право власності може збільшитися. Що, на думку міської ради, суттєво ускладнить судову справу.

Зважаючи на це, суддя Ірина Мельничук підтримала Львівську міську раду. Цікаво, що рішення суддя ухвалила ще 20 вересня 2021 року, але в Єдиному державному реєстрі судових рішень її оприлюднили лише через місяць – 25 жовтня.

Детальніше про історію майбутньою львівською вулицею редакція «Наші гроші. Львів» писала в розслідуванні «Дубневичі перейшли дорогу». Як з’ясували журналісти, перший власник Олег Дідух не бачив ні наказу, ні ділянки, ні самого Тараса Колодія. За його словами, до нього звернулись певні люди (імена назвати він відмовився) і запропонували, що вони самі займуться всім оформленням документів на отримання землі. Він же не буде претендувати на ділянку, але отримає певну суму коштів.

Окрім цієї ділянки, родина Дубневичів контролює також 120 га землі між Львовом, селами Пасіки-Зубрицькі та Зуброю. Частину ділянок вони орендують, ще частина оформлена на самих Дубневичів та їхніх родичів. При цьому, згідно з генеральними планами сіл, тут мають бути транспортні розв’язки та житловий мікрорайон.

Дубневичі перейшли дорогу