У Давидові проігнорували помилки фірми і віддали їй 30-мільйонний підряд

19 Жовтня 2021

Аерозйомка села Пасіки-Зубрицькі (ютуб-канал "Щасливий Дім")

Давидівська сільська рада на Львівщині з порушенням віддасть 31 млн грн ПП «Компанія Інсталбуд» на будівництво системи водопостачання в селі Пасіки-Зубрицькі.

До кінця 2022 року тут зроблять водопровід на відрізку, що сполучає Львів та трасу Київ-Чоп. На тендері з «Компанія Інсталбуд» (далі – «Інсталбуд») змагалися ще дві фірми − ПАТ «Львівське спеціалізоване будівельно-монтажне управління №1» та ТОВ «Будівельні споруди міста».

Під час аукціону учасники знижували свої пропозиції, і найдешевшу запропонувало «Львівське спеціалізоване будівельно-монтажне управління №1» − 30,9 млн грн. Однак фірму відхилили через те, що вона не подала довідки про відкриття рахунку та відсутність чи наявність заборгованості за кредитами.

Хоча сам аукціон відбувся 27 серпня, Давидівська сільська рада перевіряла документи найдешевшої компанії до 14 вересня, тобто майже два тижні. А от документи фірми «Інсталбуд» тендерний комітет вивчив за один день − вже 15 вересня опублікував намір укласти угоду. Пропозиція переможця була на 174 тис. грн дорожчою. Саму ж угодою з компанією підписали 5 жовтня.

Однак Давидівська сільська рада мала б відхили і пропозицію фірми «Інсталбуд», зазначає фахівець з публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» Олег Блінов. Він з’ясував, що в своїй документації переможець також зробив помилки. Наприклад, надав свідоцтво спеціаліста з охорони праці, в якому зазначено, що той працює в іншій фірмі. Також фірма завантажила договір оренди техніки та додаткову угоду до нього, а ці документи, на його думку, є нечинними, бо сам договір оренди діяв до кінця 2020 року. Окрім того, компанія не подала актів виконаних робіт на усі суми аналогічних договорів, які б повністю підтвердили їхнє виконання.

«Замовник дуже прискіпливо ставився до пропозиції першої компанії та розглядав її довго. А в другому випадку він перевірив фірму за один день і не помітив суттєвих помилок, які можна знайти за декілька годин», − стверджує Олег Блінов.

Про підрядника

Компанія «Інсталбуд» зареєстрована 2005 року в Городоцькому районі. Спеціалізується на будівництві трубопроводів. Її власницею є місцева жителька Катерина Хамик. Вона також володіє виробниче ТОВ «Інсталпласт», а також ТОВ «Новітня енергія» і ТОВ «Відновлювана енергія» з виробництва електроенергії.

Протягом 2020-2021 років фірма «Інсталбуд» отримала державних замовлень на 52 млн грн, враховуючи поточну угоду. Серед інших її підрядів – будівництво каналізації та водовідведення у Винниках, реконструкція водозабору в Хмельницькій області.

Для теперішнього підряду компанія «Інсталбуд» використовуватиме частину своєї техніки, а частково орендує в ПП «Рома» депутата Львівської обласної ради від партії «ЄС» Романа Демчини.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.