У Славську обрали проєктанта курорту Антонова з дискримінаційними вимогами

06 Жовтня 2021

Фото ілюстративне. Джерело: УНВАН

Славська селищна рада вимагала надати не менше 80 аналогічних договорів для участі в тендерах з розробки містобудівної документації гірськолижного курорту. Йдеться про дві закупівлі на виготовлення детальних планів території в селах Верхня Рожанка і Волосянка Славської громади.

Їх селищна рада оголосила в серпні та вересні цього року, встановивши для кожної очікувану вартість – 1,5 млн грн. Тобто загалом на детальні плани території гірськолижного курорту замовник готовий витратити 3 млн грн. На обидві закупівлі прийшли два учасники – ТОВ Проектне об’єднання «Укрзахідурбанізація» та ТОВ «Інститут геоінформаційних систем». Станом на 5 жовтня замовник опублікував повідомлення про намір укласти угоду з компанією «Укрзахідурбанізація».

Про неадекватні вимоги

Для підтвердження своєї кваліфікації селищна рада вимагала від учасників надати не менше 80 довідок про аналогічні договори, копії цих договорів та документи, що підтверджують їхнє виконання у повному обсязі. Як вказано в тендерній документації, аналогічним вважають договір на створення детального плану території, підписаний протягом 2018-2021 років. Окрім того, учасники мали надати не менше 10 оригіналів-відгуків про співпрацю.

Такі вимоги є дискримінаційними та неадекватними, стверджує фахівець з публічних закупівель «Центру громадського моніторингу та досліджень» Олег Блінов. За його словами, через такі умови, замовник не дотримався таких основних принципів публічних закупівель, як недискримінація учасників, максимальна економія та ефективність.

«Я перевіряю публічні закупівлі з 2013 року, і за весь цей час ще не бачив таких неприпустимих вимог. Найімовірніше селищна рада прописала їх для того, щоб на торги прийшла обмежена кількість учасників або взагалі не з’явився ніхто», − зазначає він.

Водночас у Славській селищній раді не вважають такі вимоги необґрунтованими. На скарги в Prozorro замовник відповів, що закон не обмежує кількість аналогічних договорів.

«Ми хотіли мати нормального проєктанта з серйозним досвідом, бо це дуже важливий проєкт», − прокоментував ситуацію редакції «НГ. Львів» голова тендерного комітету Олег Кончевич.

Для чого ДПТ

Детальні плани мають розробити до кінця цього року для будівництва гірськолижного курорту бізнесменом, головою наглядової ради «Концерну Галнафтогаз» Віталієм Антоновим. У документації буде зазначено, зокрема, проєктний план території та планувальні обмеження, схеми руху транспорту та пішоходів, а також схеми інженерних мереж.

Першу чергу будівництва курорту запланували на весну 2022 року, спочатку тут збудують приблизно 20 км трас із базовою житловою інфраструктурою. А загалом в межах курорту хочуть зробити 75 км гірськолижних трас, дві гондоли на 3 км та 2,2 км, а також чотири- та шестимісні крісельні витяги. Для реалізації цього проєкту вже приватизували понад 400 земельних ділянок на території Славської громади.

Про підрядника

Імовірний проєктант Славської селищної ради компанія «Укрзахідурбанізація» запропонувала зробити детальний план території в селі Верхня Рожанка за 1,48 млн грн, а в селі Волосянка – за 1,49 млн грн. Для обох закупівель учасник подав довідки про виконання більше 80 аналогічних договорів та їхні копії на понад 430 сторінок.

Фірма «Укрзахідурбанізація» зареєстрована 2015 року в Львові, спеціалізується на розробці містобудівної документації. Її власником та директором є Михайло Габрель. Протягом 2020-2021 років компанія отримала державних замовлень на 3,4 млн грн, в основному на розробку генеральних планів та детальних планів території.

Підприємство не вперше виграє розробку детального плану території для гірськолижного курорту Віталія Антонова. У 2020 році таку закупівлю провела Сколівська райдержадміністрація. Тоді очікувана вартість була 1 млн грн, а договір з «Укрзахідурбанізація» підписали на 987 тис. грн. Того ж року його розірвали через невиконані роботи.

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.