П’ять підприємств поділили майже 70% коштів урядової програми підтримки садівництва

23 Вересня 2021

Фото: Наші гроші Львів

Протягом 2017-2020 років майже 70% коштів у Львівській області з урядової програми підтримки садівництва виноградарства і хмелярства розподілили між п’ятьма підприємствами. Саме ці господарства пов’язані з депутатами, чиновниками та великим бізнесом, йдеться в тексті Олени Високолян – «Одного поля ягоди».

Як підрахувала журналістка, загалом за чотири роки в рамках цієї програми у Львівській області виділили 92 млн грн для майже 50 господарств. При цьому найбільше коштів, а саме 64 млн грн, розділили між собою п’ять компаній, решту ж 43 підприємств отримали сумарно 28,7 млн грн.

З п’яти великих отримувачів найбільше компенсації, тобто 29,8 млн грн, дісталося підприємству «Львівський сад». Воно розташоване в Миколаївському районі та вирощує яблука для виготовлення соків під торгівельною маркою SOKO. Підприємство на 50% належить родині Купранців: батькові та дружині Ігоря Купранця, який був заступником голови Нацполіції.

Наступне місце в цьому рейтингу посіло господарство «Екогаличпродукт» − воно отримало 10,1 млн грн з урядової програми. Це підприємство володіє понад 360 га землі та під торговою маркою «Ековіста» постачає в супермаркети свіжі овочі, фрукти та ягоди. Компанія належить депутату Львівської міської ради Андріяну Гутнику, секретареві Львівської міської ради Маркіянові Лопачаку, мешканці Хмельницької області Оксані Федорчук та киянці Юлії Мирній.

Ще 9,9 млн грн підтримки отримало підприємство «Сади Галичини», яке вирощує яблука. Серед власників підприємства дружина народного депутата  Андрія Кота – Марія Кіт та його колишній помічник Ярослав Майборода.

Дещо менше, 9,5 млн грн компенсації виділили для господарства «Агро Фрутіка Бишків». Це − один з найбільших постачальників полуниці.

Найменше з цього списку отримало підприємство «ТБ Сад» − 4,7 млн грн. Воно входить до групи компаній T.B. Fruit, яка належить бізнесменові Тарасові Барщовському. Він контролює 10% світового ринку соку, а найбільш відома серед його компаній – торгова марка соків «Galicia».

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».