Містобудівна рада безжально розкритикувала проєкт чергового ЖК депутата Бербеки

03 Вересня 2021

Візуалізація, представлена на засіданні містобудівної ради

Проєкт будівництва житлової десятиповерхівки на місці магазину на вул. Зеленій, 267 компанією депутата Львівської міськради Назарія Бербеки не відповідає детальному плану цієї території. Так, тут передбачено максимум 6 поверхів і ніякого житла – лише громадську забудову.

Про це заявив один із членів архітектурно-містобудівної ради при управлінні архітектури та урбаністики Львівської міської ради Петро Крупа під час засідання 2 вересня.

Представник забудовника на містобудівній раді повідомив про наміри будівництва на ділянці площею 0,28 га «багатофункціональної будівлі з вбудованими приміщеннями громадського призначення та житловими одиницями у верхніх поверхах».

Розріз майбутньої новобудови (із презентації на містобудівній раді)

Передбачається 10-поверхий будинок, де перші два поверхи матимуть громадську функцію, а решта вісім – житлову. Як розповів член містобудівної ради Петро Крупа, останніми змінами до детального плану тут взагалі не передбачали житло, а лише громадську забудову. Крім того, на чотири поверхи нижчу:

«Ця ділянка із самого початку розглядалась під велику парковку для обслуговування всього житлового району. Поруч знаходиться авторинок. І коли він працює, – через вулицю Зелену проїхати неможливо. Але потім виникла ідея частину парковки віддати під новий об’єкт – щоб до існуючого магазину долучити об’єкт громадського призначення для обслуговування того всього району. Там будується багато житла, але обслуговуючих об’єктів нема», – розповів він.

Громадська шестиповерхівка на місці, де планують 10 поверхів (інформація із містобудівного порталу, зміни до ДПТ, затверджені у вересні 2020 року)

За словами члена містобудівної ради, решту територію в детальному плані все ж залишили під паркінг, щоб не тільки обслуговувати запроєктовані тут об’єкти, але й збудовані навпроти багатоповерхівки, де не вистачає місць для паркування.

Візуалізація, представлена на засіданні містобудівної ради

Але цю територію забудовники вже вирішили використати для паркування мешканців та відвідувачів  новобудови, оскільки вона не матиме підземного паркінгу, а своїй на ділянці планує розмістити лише сім паркомісць при 88 квартирах.

«Було рішення міської ради про те, щоб передати цю ділянку в користування замовникові, який за свій кошт облаштує цю стоянку і загальна кількість місць тут буде 62», – розповів представник проєкту Павло Яхницький.

Ще однієї проблемою є розміщення дитячого майданчика на даху 10-поверхівки, наступ новобудови на лінію регулювання забудови аж на три метри, а також відсоток забудови ділянки 36%, що перевищує норми. Юрій Столяров зауважив, що відсоток слід зменшити до 35% і якраз можна відступити на ці три метри. Він також наголосив на необхідності підземного паркінгу.

Головний архітектор міста Антон Коломєйцев лише запитав про розміщення тут соціальної інфраструктури, як те передбачала ухвала про оренду ділянки, однак чіткої відповіді на це запитання він не почув. В результаті Антон Коломєйцев сказав надіслати для членів містобудівної ради цю інформацію і обгрунтування відхилення показників.

Про забудовників

Магазин, замість якого хочуть збудувати багатоповерхівку, належить ТОВ «Околиця». Нещодавно, в червні, депутати дозволили змінити цільове призначення ділянки під магазином із розміщення підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості на будівництво будівель змішаного використання з житловими квартирами на верхніх поверхах.

Вигляд на ділянку, яку хочуть забудувати. Фото ЛМР

Під час голосування за це питання депутат Львівської міськради від ЄС Назарій Бербека заявив про потенційний конфлікт інтересів, оскільки на той момент він розглядав можливість будівництва на тій землі, про що він повідомив у коментарі редакції «Наші гроші. Львів».

Виглядає, домовленості таки було досягнуто, оскільки заявником розгляду питання містобудівною радою, окрім «Околиця», виступила й «Львівська інвестиційна компанія», яке будує житлові квартали під маркою «Нова оселя» і де Бербеці належить 40%. Ще 50% належать Тарасу Дідику, 10% – Олександру Потернаку.

Саме біля ділянки ТОВ «Околиця», на вул. Зеленій, 261, 263, 265, бренд «Нова оселя» зводить житловий будинок «Там Там» висотою 34 метри.

Зліва ЖК Там Там, який вже збудували. Справа – ділянка, де хочуть збудувати новий будинок (зображення з ЛУН)

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.