За три роки у Львові виконком дозволив 110 об’єктів в межах історичного ареалу

13 Серпня 2021

Будівництво на площі Міцкевича. Фото: Назар Салабан

Виконавчий комітет Львівської міської ради дозволив 110 будівництв в межах історичного ареалу, хоча місто не має затвердженого історико-архітектурного опорного плану. Про це йдеться в тексті журналістки «Наші гроші. Львів» Марії Ревер − «Ні опори, ні плану».

Редакція проаналізувала містобудівні умови та обмеження, видані з першого січня 2019 року до кінця липня 2021 року. Загалом за цей період виконком погодив 445 МУО, з яких 25% дозволів – в межах історичного ареалу Львова.

Із 110 виданих в центральній частині міста МУО – найбільше, 46 погоджень, стосувалися реконструкцій та побудови громадських об’єктів. Дещо менше, 32 дозволи, видали на будівництво житлових будинків. Ще 17 – на будівництво офісних комплексів, а 15 – на зведення готелів.

При цьому містобудівні умови та обмеження в центральній частині міста видавали без погодженого історико-архітектурного опорного плану (далі – ІАОП). Це – своєрідний збірник правил забудови та заборон, яким повинна користуватися міська рада. Його до січня 2019 року вимагало затвердити Міністерство регіонального розвитку, щоб зберегти історичні пам’ятки.

Однак вже третій рік Львівська міська рада не може погодити цей документ. Натомість виконком дозволяє будівництво в центрі Львова, частина якого суперечить проєкту ІАОП. Наприклад, готель на вул. Петра Дорошенка, 2 депутата Львівської обласної ради від «ЄС» Григорія Козловського мав би мати висоту 18 метрів замість дозволених 22.

Водночас Міністерство культури та інформаційної політики взагалі вважає неправомірними будь-які містобудівні умови та обмеження, видані в межах історичного ареалу Львова. У Львівській ж міській раді зазначають, що «чіткої норми в законодавстві» немає.

Як з’ясувала редакція «Наші гроші. Львів», в різних населених пунктах до видачі МУО без затвердженого ІАОП ставляться по-різному. Наприклад, в смт Чинадієво на Закарпатті не погоджують жодного будівництва, поки не затвердять цього документа. Натомість в Києві дозволяли будівництво і до погодження ІАОП, тобто до початку серпня цього року.

Матеріал підготовлено за підтримки Інтерньюс Нетворк в рамках проєкту «Виробництво та популяризація журналістських розслідувань у Західній Україні». Матеріал відображає позицію редакції і не обов’язково відображає позицію Інтерньюс Нетворк.