За постачання меблів неналежної якості суд дав підприємцеві три роки умовно

10 Серпня 2021

Фото меблів із сайту Офісу генерального прокурора

Судді визнали винним підприємця Мирослава Рубанського за постачання шкільних меблів, що не відповідали вимогам, для школярів Сокальського району. Йому призначили 5 років позбавлення волі, але тим же рішенням замість в’язниці дали три роки іспитового строку. Він повністю замінив меблі.

Джерело: вирок Сокальського районного суду Львівської області від 4 серпня 2021 року.

Підприємець виграв у тендері «Центру з обслуговування закладів освіти Сокальського району». За понад 920 тис. грн він мав постачати 796 комплектів шкільних меблів для початкових класів загальноосвітніх навчальних закладів району за програмою «Нова Українська школа» (НУШ).

Під час участі в тендері він долучив Сертифікат відповідності меблів для навчальних закладів, виданий ТОВ «Браш». Але замість закупівлі меблів у цієї фірми, підприємець уклав угоду на 796 комплектів із ПП «Сервіс БС», хоча вони не відповідали вимогам до меблів для початкових класів загальноосвітніх навчальних закладів НУШ. Причому це коштувало йому лише 477,6 тис. грн.

Меблі він доставив у жовтні 2018 року. А в 2019 році йому висунули претензії щодо їхньої якості, які не відповідали встановленим вимогам. Він запропонував замінити всі меблі та після отримання згоди міської ради замінив їх на меблі належної якості.

У судовому засіданні Мирослав Рубанський визнав свою вину і у скоєному розкаявся. Його визнали винним у шахрайстві, яке вчинив в особливо великому розмірі, і призначили 5 років позбавлення волі.

Судді не застосували конфіскацію, скасували арешт на його майно і замінили ув’язнення трьома роками іспитового строку, оскільки меблі були замінені і в потерпілого не було претензій. Крім того, суд стягнув із засудженого понад 70 тис. грн за проведення експертиз.

Згідно з даними сайту Clarity, замовлення від «Центру з обслуговування закладів освіти Сокальського району» було найбільшим для підприємця. Інші чотири угоди не перевищували 130 тис. грн. Останній раз він брав участь в закупівлі навесні 2019 року.

 

У Жовкві купили шкільні меблі, що не відповідають державним стандартам