У Рава-Руському лісгоспі встановили таблички з QR-кодами для тих, хто загубився в лісі

06 Серпня 2021

Фото із сторінки Антона Косовського

У лісах держпідприємства «Рава-Руський лісгосп» встановили 120 інформаційних знаків з QR-кодами.

Якщо ви заблукали та знайшли інформаційний знак з QR-кодом, повідомив директор лісгоспу Антон Косовський, потрібно його зчитати за допомогою мобільного телефону і ви потрапите на сайт ДП «Рава-Руське ЛГ».

Там ви дізнаєтесь номер телефону лісівника, який зможе допомогти вам знайти дорогу додому. Ви маєте сказати йому цифру, яка вказана на тому ж знакові. Завдяки цій цифрі можна встановити, де саме ви знаходитесь.

Фото із сторінки Антона Косовського

Також у лісництві повідомляють, що за цими номерами телефонів можна повідомляти про лісові пожежі, випадки браконьєрства або інші порушення. Крім того, завдяки коду можна «ознайомитись зі структурою лісництва та короткою його характеристикою».

Як повідомив «Наші гроші. Львів» головний лісничий Тарас Чіхрак, така ініціатива була першою в Україні серед лісгоспів. Наразі встановили 120 знаків та тестують їхню доцільність.

«Хочемо побачити результат, як вони спрацюють, як воно сприйметься і наскільки вони дієві», ‒ повідомив головний лісничий.

Разом із тим він відзначає, що можуть буди і недоліки:

«Я розумію, що хтось прогресивніший, а хтось з старших людей може не зчитати того QR-кода», ‒ відповів Тарас Чіхрак.

Ініціатива із встановлення знаків належить директору лісгоспу Антону Косовському.

Один із кодів. Спробуйте засканувати. Фото Світлани Ковальчук

У лісгоспі повідомили, що для виготовлення табличок із кодами співпрацюють із компанією «Пропет-прінт», яка виробляє для лісгоспу різну друковану продукцію: щити, знаки і т. д. Витрачали гроші лише на друк знаків, оскільки лісова охорона самостійно встановила їх на території лісгоспу.

Вартість друку ‒ 27 грн за один знак. Таким чином, на перші знаки витратили всього 3,2 тис. грн.

Дмитро Карабчук, голова правління ГО «Лісові ініціативи і суспільство» вважає, що будь-яке спілкування лісників з громадськістю – це позитивний крок, якщо він спрямований на прозорість діяльності лісового господарства.

«Але головне питання полягає в тому, яким буде результат цієї комунікації. Бо гарна піар-акція ще не означає, що за нею стоятимуть конкретні дії. Тобто тут важливо розуміти, яку мету ставить лісове господарство, наскільки налагодженою буде ця комунікація, чи є конкретні люди, які за неї відповідають. Крім піару має бути реальна робота, яка спрямована на прозорість лісгоспу та співпрацю з громадськістю», – сказав він.

У коментарі ZAXID.NET керівник Львівського обласного правління лісового господарства Анатолій Дейнека повідомив, що незабаром такі QR-коди встановлять на території усіх лісів області.

Наразі користувачі соцмереж доволі неоднозначно сприйняли ініціативу Рава-Руського лісгоспу. Частина дописувачів вважає, що можна було б усе спростити, вказавши на інформаційних стовпцях номери лісничих. Але у лісгоспі стверджують, що номери міняються, а простіше їх замінити на сайті, а не щоразу демонтувати і встановлювати нові таблиці.