Забудовник на вулиці Судовій оскаржив знесення свого недобудованого ЖК

03 Серпня 2021

Візуалізація будівництва з сайту ЛУН

Верховний Суд України скасував рішення судів двох інстанцій про знесення недобудованого житлового будинку на вулиці Судовій, який зводить ТОВ «Голуба лагуна». Суд також направив цю справу на новий розгляд до Господарського суду Львівської області.

Джерело: постанова Верховного Суду, оприлюднена 30 липня 2021 року.

Йдеться про ЖК «Дохідний дім Interest», будівництво якого наразі заморожене. Ще в 2007 році «Голуба лагуна» взяла в оренду ділянку на 10 років для будівництва адміністративно-офісної будівлі. У 2012 році компанія погодила історико-містобудівне обґрунтування в Міністерстві культури на будівництво. Але будинок не повинен перевищувати 4 поверхів.

У листопаді 2016 року виконком Львівської міськради погодив містобудівні умови та обмеження на будівництво житлового  будинку висотою 20 метрів, тобто до 6 поверхів. А в березні 2017 року до цих МУО внесли зміни, наприклад, збільшили площу забудови та будівельний об’єм. В оновленому документі також йшлося про 5-6 поверхів.

У 2017 році у компанії закінчився термін оренди земельної ділянки, а депутати не підтримали ухвалу про продовження. Потім департамент ДАБІ у Львівській області скасував компанії «Голуба лагуна» містобудівні умови та обмеження, а інспекція ДАБК у Львові – декларацію про початок будівельних робіт. Згодом забудовник оскаржив ці рішення через суд.

Львівська міська рада також подала до суду позов про знесення будинку. І у двох інстанціях суд зобов’язав знести багатоповерхівку та привести ділянку до попереднього стану. Свою позицію суд аргументував тим, що забудовник використовував ділянку не за призначенням, не продовжив терміни оренди, а також не мав дозволу на проведення будівельних робіт.

Аргументи скаржника

Забудовник у суді повідомив, що розпочав будівництво ще під час дії договору оренди земельної ділянки. При цьому забудова здійснювалась в межах цільового призначення такої земельної ділянки (землі житлової та громадської забудови) і з відома та за погодженням Львівської міської ради, на підставі діючих на початок забудови МУО.

«Голуба лагуна» наголосила на «непослідовній позиції» Львівської міської ради. Скаржник послався на порушення принципу «належного урядування», за яким ризик будь-якої помилки державного органу повинен покладатися на саму державу, а помилки не можуть виправлятися за рахунок осіб, яких вони стосуються.

У постанові суд підтримав забудовника. Мовляв, відповідач отримав необхідні проєктні та дозвільні документи для будівництва, у тому числі від Мінкульту. Також суди попередніх інстанцій не встановили моменту, з якого відповідач розпочав будівельні роботи, чи здійснювалось будівництво під час дії договору оренди та наданих відповідачу дозволів, чи ні. Згідно з даними порталу Лун, вигляд будівництва вже як мінімум четвертий рік не змінюється.

Також Верховний Суд вважає, що знесення будинку є «непропорційним втручанням» у володіння відповідачем своїм майном, оскільки попередні інстанції не надали правового обґрунтування такого рішення. Тому суд направив справу на повторний розгляд до Господарського суду Львівської області.

Про компанію

Компанія «Голуба лагуна» зареєстрована у Львові. Її власником та керівником є Юрій Матала. Йому також належить ТОВ «Євротрансбізнес», а ще він є співвласником ТОВ «Конфіденс» разом з братом депутата Львівської обласної ради Богдана Гагалюка − Юрієм. За даними YouControl, ця фірма входить до групи компаній родини Гагалюків, які працюють в сферах транспорту та будівництва.