Фірма з орбіти «Ріелу» побудує флагшток за 12 мільйонів у Львові до Дня Незалежності

22 Липня 2021

Візулізація майбутнього громадського простору зі флагштоком. ЛМР

Управління капітального будівництва Львівської обласної державної адміністрації віддасть 12 млн грн ТОВ «Ріел Енерго» на будівництво флагштока у Львові до Дня Незалежності України.

Йдеться про монументальний знак з національною символікою та благоустрій частини території Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного на вул. Героїв Майдану, 32.

Як писали раніше «Наші гроші. Львів», крім будівельних робіт технічним завданням передбачений флагшток висотою 50,5 м і вагою 8 т. На території також зроблять відкритий громадський простір − встановлять 14 лавок і 8 урн для сміття, озеленять та освітлять територію, змонтують опори щоглового типу висотою до 70 метрів та встановлять скляну огорожу.

Усі роботи завершать до кінця 2022 року.

Це − вже третя спроба Львівської облдержадміністрації замовити будівництво флагштока до Дня Незалежності України. Спочатку, в травні цього року, очікувана вартість закупівлі була 6,7 млн грн, однак його скасували через відсутність подальшої потреби та зміну очікуваної вартості. Вже 22 травня оголосили нові торги із розширеним техзавданням, де очікувана вартість зросла до 13,7 млн грн. Таке подорожчання флагштоку директор департаменту економічної політики облдержадміністрації Степан Куйбіда пояснив зростанням цін на метал. Але її також скасували через відсутність потреби в закупівлі.

Сумнівна конкуренція

На поточних торгах з будівництва флагштоку єдиним конкурентом компанії «Ріел Енерго» було ТОВ «Авр-Буд». Компанія належить Віталію Сулимі − колишньому керівникові комунального підприємства «Дирекція з будівництва стадіону у Львові», створеного для підготовки до «Євро 2012».

Обидві компанії подали на торги частину документів зі спільними дефекти друку чи сканування, що свідчить про підготовку довідок на одній техніці. Окрім того, в листі про повноваження щодо підпису документів фірма «Авр-Буд» помилково вказала ПІБ директора компанії «Ріел Енерго» Андрія Дишканта.

Довідка компанії «Авр-Буд» де вказано ПІБ директора фірми-конкурента «Ріел Енерго»

Учасники вперше зустрічаються на торгах. Під час поточного аукціону вони не змагалися між собою, а ціна переможця була на 245 тис. грн дешевшою.

Про переможця

Компанія «Ріел Енерго» зареєстрована 2017 року в Перемишлянському районі на Львівщині. Офіційними власниками є зареєстрований у Рівненській області Андрій Дишкант та львів’янка Наталія Жук. Їй також належить частина будівельних ТОВ «Ріелбудстиль» та ТОВ «Проф-Буд Захід».

Сама ж фірма «Ріел Енерго» використовує логотип будівельної корпорації «Ріел», президентом якої є Ростислав Мельник. Ця корпорація зводить низку житлових комплексів у Львові, наприклад «Підзамче. Вежа», «Підзамче. Брама» та «Підзамче. Новий Форт».

До червня 2020 року Ростислав Мельник також був і серед співвласників компанії «Ріел Енерго». На відміну від «Ріелу» ця його фірма спеціалізується на електромонтаж роботах, встановленні систем безпеки, освітлення територій.

Будівництво флагштоку − перше державне замовлення компанії. За даними проєкту Clarity, з 2016 року фірма не брала участі у бюджетних закупівлях.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.