Прокуратурі не вдалось повернути ще одну лісову ділянку у Брюховичах

15 Липня 2021

Брюховичі. Фото: Наші гроші. Львів

Шевченківський районний суд Львова відмовив у задоволенні позову прокурора Львівської області щодо витребування з приватної власності чотирьох соток землі у Брюховичах, які незаконно вилучила з лісництва і продала селищна рада.

Джерело: ухвала від 18 червня 2021 року.

Як раніше писали «Наші гроші. Львів» у матеріалі «Шматки лісового пирога», у 2014 році Брюховицька селищна рада без дозволу Кабміну вилучила з державного лісництва 19,1 га лісу. Згодом 18 га спочатку передала в оренду компаніям «Буддизайн» і «Новобуддизайн», а потім продала цим компаніям.

Карта ділянок, які продали «Буддизайну» і «Новобуддизайну». Натисніть на будь-яку ділянку, щоб дізнатись імена актуального власника.

За матеріалами справи, у «Новобуддизайну» одну із ділянок площею 0,7 га придбав Руслан Музика. Прокуратура витребувала в нього землю через суди, втім на стадії виконання рішення суду вона була поділена на 7 земельних ділянок.

Через це прокуратурі знову довелося йти в суд, аби витребувати землю в нових власників. В даному випадку – з позовом до Івана Косенка, який став власником однієї з цих семи ділянок площею 0,0412 га. На думку прокуратури, Брюховицька селищна рада не мала повноважень розпоряджатися цією землею, а тому відповідач набув цю земельну ділянку без достатніх правових підстав.

Попри те, що власником ділянки в Публічній кадастровій карті і досі є Іван Косенко, його представник в суді повідомив, що станом на час проведення підготовчого судового засідання він вже не був власником. А тому не є належним відповідачем.

Як виявилось, ділянку йому подарувала екс-дружина Інна Проценко, але Шевченківський районний суд Львова визнав недійсним цей договір дарування. Підставою стало те, що вона виписувала довіреність для дарування частини ділянки, а не всіх 0,0412 га. До суду оскаржувати цю ситуацію її адвокат пішов аж у березні 2019 року, хоча запис в реєстрі про повне володіння ділянкою Косенком і сам договір дарування було оформлено ще в 2015 році. Прокуратура звернулась до суду проти Косенка 28 грудня 2018 року.

В результаті суд дійшов висновку, що власницею землі все ж є Інна Проценко, хоча й ділянка ще офіційно на неї не оформлена. Позов прокуратура подала не до тієї особи, тому суд відхилив його.

 

Шматки лісового пирога