Дві компанії «розпиляли» понад два мільйона гривень на реконструкції собору Святого Юра

14 Липня 2021

Собор Св. Юра. Фото: Духовна велич Львова

Управління капітального будівництва Львівської облдержадміністрації підписало договір із ТОВ «Підприємство «Турист» на облаштування паливної у соборі Святого Юра, що у Львові, за 2,19 млн грн. Єдиним суперником переможця виступила пов’язана компанія.

Технічним завданням передбачено, що переможець тендеру реставрує капітульні будинки для облаштування тут паливного приміщення. Завершити роботи планують до кінця 2021 року. Всього на устаткування витратять 736 тис. грн, а ще 267 тисяч ‒ на зарплати працівникам. Прибуток компанії складе всього 23 тис. грн, тобто 1% від закупівлі.

Про тендер

Окрім ТОВ «Підприємство «Турист», участь в закупівлі взяло ТОВ «БМП Євробуд» із пропозицією лише на 600 грн дорожчою. Під час торгів жоден з учасників не знижував цін.

Обидві компанії мають однакові дефекти сканування на документах, що свідчить про використання спільної техніки. Також із метаданих файлів з’ясувалось, що при створенні документів «БМП Євробуд» і «Турист» використовували однакове програмне забезпечення.

ТОВ «БМП Євробуд» належить Назарію Назаревичу зі Львова, хоча компанія прописана у Києві. «БМП Євробуд» і «Підприємство «Турист» перетинались на торгах тричі. Проте останнє до 2018 року активно конкурувало з ТОВ «Спецбудмонтаж-НМ», директором і співвласником якого був Назарій Назаревич.

Спільна адреса

Колишнє підприємство Назаревича «Спебудмонтаж-НМ» в контактних даних своєю адресою зазначало вулицю Зелену, 269 б у Львові. У цій закупівлі «БМП Євробуд» і «Турист» також вказують офіси за адресою Зелена, 269 б. А «Турист» ще й орендує там земельну ділянку у Львівської міської ради.

Також на «БМП Євробуд» зараз працює кілька робітників «Спецбудмонтаж-НМ». Ми вирішили отримати коментар у Назарія Назаревича щодо спільної адреси із компанією-конкурентом, але він повідомив, що вже не орендує там офіс.

«Точно вам не скажу, треба піднімати документи, в нас було кілька офісів. Зараз маємо представника в Львівській області, в місті Городок, там зараз офіс. А в Києві ‒ по місцю реєстрації», – пояснив він.

Назаревич заперечив узгодженість подач тендерних пропозицій. І не зміг прокоментувати однакові дефекти документів:

«Навіть не буду пробувати коментувати. В нас на фірмі не я займаюсь підготовкою тендерних пропозицій», ‒ відповів директор компанії.

Про підряника 

Власником ТОВ «Підприємство «Турист» є Володимир Смалюх, який вже не вперше працює на реставрації та ремонті собору Св. Юра. Загалом з початку 2020 року його підприємство отримало вісім державних замовлень на 20,8 млн грн, переважна більшість з яких від управління капітального будівництва ЛОДА.

При цьому на даний час Володимир Смалюх є обвинуваченим у справі щодо привласнення бюджетних коштів під час реконструкції очисних споруд для «Дрогобичводоканалу» у 2018 році. Його обвинувачують у «заволодінні чужим майном, шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненого у великих розмірах». Справа триває досі, остання ухвала датована 6 квітням 2021 року і в ній є судовий дозвіл прокуратурі про повторний привід одного зі свідків у справі. Чергове судове засідання мало відбутися 11 травня поточного року. Інша інформація в Єдиному державному реєстрі судових рішень відсутня.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.