На Львівщині призупинили дію сертифікату FSC 16 лісгоспам через порушення «сезону тиші»

02 Липня 2021

Фото: Наші гроші. Львів

У Львівській області призупинили дію сертифікату FSC 16 лісовим господарствам, національному парку та лісовому селекційно-насіннєвому центру, які підпорядковуються Львівському обласному управлінню лісового і мисливського господарства.

Причиною обмежень послугувало порушення «сезону тиші», повідомила «Наші гроші. Львів» зовнішня пресслужба FSC в Україні. Тепер деревина, що заготовлена з порушеннями законодавства, не може потрапити на переробку до FSC-сертифікованих компаній як на внутрішньому, так і зовнішньому ринках.

Як раніше повідомили «Наші гроші. Львів» у матеріалі «Тихо, вони рубають», лише у Львівській видали 18 лісорубних квитків на санітарні рубки, які мали статус розпочаті в «сезон тиші». Якщо не брати до уваги господарства «Галсільлісу», то єдиним порушником був Славський лісгосп, який підпорядкований Львівському обласному управлінню лісового і мисливського господарства.

Головний лісничий Славського лісгоспу Андрій Колодяжний зізнався журналістці редакції, що дійсно рубки розпочали в «сезон тиші», однак потім зупинили.

Стовпець на межі ділянок у Славському лісгоспі, де проводили рубки. Фото Наші гроші. Львів

Марина Буга із зовнішньої пресслужби FSC в Україні розповіла редакції, що порушення справді підтвердили у Славському лісгоспі, але оскільки один сертифікат поширювався на 16 лісгоспів, підпорядкованих Львівському обласному управлінню лісового і мисливського господарства, то зупинили всім.

Як раніше інформували «Наші гроші. Львів», станом на 15 червня вперше через порушення «сезону тиші» дію сертифікатів на Закарпатті призупинили Хустському, Мукачівському, Ужгородському, Рахівському, Воловецькому та Великоберезнянському лісгоспам. Крім того, Дубенському (Рівненська область) та Гадяцькому (Полтавська область).

Тепер до списку лісгоспів із зупиненими сертифікатами, додався ще один лісгосп у Київській області (Вищедубечанський), а також 16 лісових господарств, національний парк та  лісовий селекційно-насіннєвий центр, які підпорядковуються Львівському обласному управлінню лісового і мисливського господарства.

Про порушення

Утримувачів FSC сертифікату позбулися права використовувати його через проведення санітарних рубок під час «сезону тиші», який триває з 1 квітня по 15 червня. В цей період дикі тварини виводять потомство, тому необхідно створювати умови для їхнього спокою.

Санітарні рубки, а також інші види людської діяльності в лісі можуть стати джерелом шуму, відтак заборонені під час «сезону тиші», що регулюється ст. 39 Закону України «Про тваринний світ».

Поправка до закону, яка забороняє санітарні рубки в «сезон тиші», з’явилася ще у 2015 році, але весь цей час порушники та відповідальні особи посилалися на різночитання закону.

Аж поки минулого року не трапилася гучна історія з ІКЕА. Тоді дослідження британської неурядової організації Earthsight виявило, що популярні меблі виробляли з деревини, яку незаконно зрубали в Українських Карпатах саме в «сезон тиші». Водночас вся ця деревина мала міжнародний сертифікат FSC (Forest Stewardship Council або ж «Лісова опікунська рада»).

FSC посилалася на «різночитання закону», але в листопаді 2020 року все-таки повідомила, що вважатиме порушенням санітарні рубки в «сезон тиші».

Тихо, вони рубають