Забудовнику на Тернопільській, 21 дадуть нову ділянку під садок

22 Червня 2021

Акція протесту мешканців Тернопільскої, 21. Квітень 2019 року. Фото: Розвиток громади

Депутати Львівської міської ради 17 червня під час засідання сесії затвердили ТОВ «БК Львівторгбуд» поділ земельної ділянки на вул. Тернопільській, 21. В такий спосіб вирішили питання скандального будівництва садочку на прибудинковій території житлового комплексу.

Нагадаємо, ще у квітні 2019 року виник конфлікт між забудовником «БК Львівторгбуд» та мешканцями житлового комплексу на Тернопільскій, 21. Причина – забудовник змінив місце будівництва дитячого садочку. Добудував ще одну секцію будинку, а дитячий садок вирішив звести за рахунок прибудинкової території будинків і навіть почав будівництво (завершено 16% проєкту).

Про забудову Тернопільської, 21

У 2014 році девелопер забудови ТОВ «Фінансова компанія Новий Львів» (пов’язана із «БК Львівторгбуд») надавав інвесторам візуалізацію майбутнього житлового комплексу. Згідно з нею передбачалось, що квартал складатиметься з 6 житлових будинків. Простір між будинками залишався вільним і був призначений для відпочинкових зон, дитячих та спортивних майданчиків.

Однак в червні 2017 року на території ЖК розпочали будівництво додаткових житлових будинків, яких стало вже 8, а садочок вирішили розмістити просто в дворі.

Зліва проєкт 2014 року, справа – 2017 року

Як раніше повідомляли «Наші гроші. Львів», інвестори звернулись до Антимонопольного комітету, оскільки додаткове будівництво позбавляє їх прибудинкової території, а також, через те, що компанія ввела їх в оману. У червні 2020 року АМКУ оштрафував компанію на 68 тис. грн.

Що змінять за ухвалою

За ухвалою передбачається поділ земельної ділянки загальною площею понад 2 га, яка була в оренді у «БК Львівторгбуду» на 1,86 та 0,23 га. Остання ділянка це ‒ територія, на якій забудовник збирався звести дитячий садок. Згідно з ухвалою, будівництво дитсадка зупиняють, а на цьому місці фірма має облаштувати спортивний майданчик та озеленену територію.

Забудовнику натомість нададуть в оренду іншу ділянку поблизу, на розі вулиць Тернопільської та Луганської, орієнтовною площею 0,29 га. Тут компанію зобов’яжуть добудувати дитячий садок.

Також під час засідання наголосили, що в цієї компанії є борг за оренду ділянки понад 2 млн грн, а також не вирішені питання по благоустрою території. Ухвалою передбачено погашення боргу, а обмін ділянок відбудеться лише після того, як компанія здійснить благоустрій.

Про забудовника

Стосунок до забудови має низка компаній. Бенефіціарними власниками ТОВ «Фінансова компанія Новий Львів» є Наталія Олійник та Іван Кіцила. Останньому також належить і ПП «Львівдах», яке разом із ТОВ «БК Львівторгбуд» отримало містобудівні умови. ТОВ «БК Львівторгбуд» зараз належить Ярославу Олійнику ‒ чоловіку Наталії Олійник.

Власники компаній неодноразово фігурували у матеріалах «Наші гроші. Львів», як тендерні шахраї. Зокрема, ПП «Львівдах» двічі штрафували за змову на публічних закупівлях. Зокрема за змову із ТОВ «Галицька магістраль», власниками якого є Ярослав та Наталія Олійники. Компанії оштрафували за 14 узгоджених тендерів на 1,5 млн грн.