Компанії з однаковими документами розіграли чергові торги на вивезення сміття

15 Червня 2021

Фото умовне, джерело: ecoplus.in.ua

Львівський обласний госпіталь ветеранів війн та репресованих ім. Юрія Липи підписав договір із ТОВ «Спецавтотранс-Львів» на вивезення сміття за 184 тис. грн. Під час тендеру підприємство позмагалось із пов’язаним учасником.

Згідно з контрактом, підрядник обладнає територію шістьма сміттєвими контейнерами і забезпечить можливість для роздільного збору відходів (скло, ПЕТ, папір). Всього «Спецавтотранс-Львів» вивезе з території шпиталю 140 тонн сміття, тобто вартість утилізації однієї тонни коштуватиме 1,3 тис. грн. При цьому ціна формується із двох показників: вартість вивезення 791 грн/т плюс вартість захоронення.

Сумнівна конкуренція

Участь у торгах, окрім переможця взяла лише одна фірма ‒ ТОВ «Кім Логістик» із пропозицією на 6 тис. грн дорожчою. Під час аукціону учасники не торгувались. Ба більше, обидві компанії стилістично однаково оформили документи.

Компанії не вперше розігрують торги від обласного госпіталю ветеранів. Минулого року фірми змагались за аналогічне замовлення, в якому були ще більш очевидні докази узгодженої поведінки. Наприклад, у обох фірм однакові дефекти сканування на документах, а також ТОВ «Кім Логістик»  у своїй довідці про наявність техніки, вказує обладнання свого конкурента «Спецавтотранс-Львів».

Директор та власник «Кім Логістик» Ігор Курило у коментарі заперечив співпрацю компаній та спільну підготовку документів:

«Документи ми разом точно не готуємо. Але, можливо, це через те, що ми часто скачуємо шаблони документів і переробляли їх під свої компанії, щоб наново не створювати». ‒ відповів Ігор Курило.

Щодо зазначеної техніки конкурента у власних документах, директор «Кім Логістик» відповів, що не може точно відповісти, але ймовірно, це просто помилка. Також Ігор Курило запевнив, що не використовує спільні із конкурентом сканери і для підготовки документів користується послугами копіцентру.

Однакові дефекти друку/сканування на тендерах 2020 року

Ми також намагались отримати коментар від власника «Спецавтотранс-Львів» Годунька Остапа, але у компанії повідомили, що його робочий день скінчився.

Про постачальника

ТОВ «Спецавтотранс-Львів» зареєстровано у Винниках. Раніше компанія фігурувала в матеріалі «Наші гроші. Львів» щодо вивезення відходів під час так званої «сміттєвої блокади». Компанія отримувала кошти на вивезення сміття з міста, а також уклала договір субпідряду із сумнівною компанією ТОВ «Крас-Інвест», яка за підробленими накладними вивозила ТПВ в Глухів.

З початку 2020 року компанія отримала 122 контракти на 4,1 млн грн.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.