Син закарпатського старости прийшов технічним учасником на понад пів мільйонний тендер

11 Червня 2021

село Горонда. Фото: 1ua.com.ua

Пов’язані учасники підприємець Алекс Жидик та ТОВ «Ю.В.К.» розіграли 656 тис. грн на поточний ремонт Горондівської сільської ради на Закарпатті.

Обидва учасники зареєстровані в одному будинку в селі Серне Мукачівського району на Закарпатті. Окрім того, документи конкурентів мають спільні дефекти друку/сканування, що свідчить про підготовку довідок на спільній техніці. Вони також були підготовлені в одній програмі «ABBYY FineReader 15».

У тендерній пропозиції Алекса Жидика помилково вказано, що село Серне розташоване в Берегівському районі. Як вказано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, підприємець зареєстрований в селі Серне Мукачівського району.

Підприємець Алекс Жидик прийшов на поточні торги як технічний учасник. Він завантажив лише один документ − тендерну пропозицію на участь у відкритих торгах.

Під час аукціону Жидик знизив свою пропозицію з 820 тис. грн до 656,60 тис. грн, а пропозиція фірми «Ю.В.К.» незмінно залишилася 656,63 тис. грн. Хоча ціна Алекса Жидика була на 35 грн дешевшою, він не мав шансів виграти − його відхилили через відсутність низки потрібних документів.

В результаті понад пів мільйонний договір на ремонт підписали з компанією «Ю.В.К.». До кінця року підрядник повинен відремонтувати другий поверх приміщення сільської ради, встановити вентиляцію та пожежну сигналізацію, зробити освітлення та опалення. Горондівська сільська рада розташована на вул. Олександра Духновича, 64 в селі Горонда.

Директорка компанії «Ю.В.К.» Оксана Прокопець заперечила редакції «НГ. Львів» будь-яку домовленість зі своїм конкурентом Алексом Жидиком. Спільну адресу реєстрації вона пояснила тим, що Алекс Жидик є співвласником будинку, «він має свою частку, а я – свою частку». За словами Оксани Прокопець, будинок продавали в різний час два співвласники, а її компанія фактично розташована в Мукачеві.

Натомість в Олександра Жидика, який представився батьком Алекса Жидика, інша версія, чому фірма «Ю.В.К.» зареєстрована за однією адресою з його сином.

«Колись була умова, щоби ця фірма зареєструвалася в Сернянській сільській раді, щоб платити тут податки», − пояснив він.

Олександр Жидик володіє такою інформацією, оскільки, до кінця 2020 року був головою Сернянської сільської ради. Тепер він є старостою сіл Серне та Баркасово Батівської громади на Закарпатті.  Він здивувався, що його син брав участь в тендері на ремонтні роботи, однак деталей участі розповісти не зміг. За словами батька, чин часто виїжджає на роботу закордон.

Про підприємців

24-річний Алекс Жидик вдруге зареєструвався підприємцем в лютому 2021 року, спеціалізується на роздрібній торгівлі. А вперше свою діяльність розпочав 2016 року і тоді  основною його спеціалізацією було розведення великої рогатої худоби. За даними проєкту Clarity, з моменту відновлення своєю діяльності Алекс Жидик отримав державних замовлень на 1,07 млн грн.

Компанія «Ю.В.К» зареєстрована 2010 року, спеціалізується на будівництві. Її власниками є жителі Закарпатської області Вадим Прокопець та Оксана Прокопець. Остання також є співзасновницею будівельного ТОВ «Тайрус-Буд».

Протягом 2020-2021 року фірма «Ю.В.К.» уклала угод на 12,7 млн грн.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.