Ринки «Винниківський» та «Підзамче» віддадуть Козловському за 18,53 млн грн – суд затвердив мирову

04 Червня 2021

Григорій Козловський, фото з сайту prolviv.com

Суддя Господарського суду Львівської області Олена Щигельська затвердила мирову угоду між Львівською міською радою і ТОВ «Дари Львівщини» щодо визнання права приватної власності на майно двох ринків, «Винниківського» та «Підзамче», а також право постійного користування землею під ними за цією компанією.

Відповідне рішення суддя ухвалила вчора, 3 червня.

Нагадаємо, що укладення мирової угоди погодили також депутати Львівської міськради під час засідання сесії. Тоді, згідно з проєктом мирової, сума грошової виплати, яку отримає місто, не була відомою. Спочатку мова йшла про вартість у 18 млн грн, згідно з висновками про вартість ринків за 2017 рік. Однак потім у мирову вписали, що вартість визначить суб’єкт оціночної діяльності з врахуванням висновків про вартість чотирьохрічної давності.

«Має бути проведена оцінка. Я переконаний, що ціна має бути вищою, ніж запропоновані 18 мільйонів», – раніше у коментарі «Твоєму місту» говорив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Дари Львівщини» провели таку оцінку, яка встановила вартість «Винниківського» – 10,3 млн грн, а «Підзамче» – 8,23 млн грн. Тобто загалом 18,53 млн грн.

Після успішного голосування на сесії мирову угоду ще мав затвердити суд, оскільки її укладають в рамках судового процесу. Заступник прокурора Львівської області позивався до «Дари Львівщини» про витребування майна ринків та скасування державної реєстрації прав власності.

Прокуратура в суді заперечувала проти укладення мирової угоди, на попередньому засіданні суду прокурорка Галина Лука подала заперечення, які не дозволила сфотографувати журналістці «Наші гроші. Львів». На засіданні, яке відбулося вчора, 3 червня, фактично виступів сторін не відбулося.

Суддя погодила затвердження мирової угоди із її правками. Наприклад, замість формулювання, що вартість ринків визначать за новою оцінкою із врахуванням висновків про вартість за 2017 рік, вказала звіти про оцінку станом на 31 березня 2021 року, які замовляли «Дари Львівщини».

Рішення суду ще може буде оскаржене в апеляційній інстанції.

Про ринки

Майно двох ринків «Підзамче» та «Винниківський», яке Львівська міськрада здавала в оренду, перестало бути комунальним у 2019 року. Це сталось після придбання ТОВ «Дари Львівщини», яке орендувало майно ринків, Софією Максимець, донькою депутата Львівської облради (а раніше міськради) від «Європейської солідарності» Григорія Козловського. Державні реєстратори з винниківського комунального підприємства переписали комунальне майно на ТОВ «Дари Львівщини».

Потім ця компанія передала майно в іпотеку «Галицький шлях» і «Винниківський шлях». Ці компанії контролює дружина Григорія Козловського Юлія Козловська і депутат Львівської міської ради від ЄС та адвокат Козловського Олексій Різник. Цікаво, що здійснюючи оборудку з іпотекою, компанія сама передавала майно під 24 млн грн.

Після того, як управління комунальної власності Львівської міської ради виявило нові записи в реєстрі нерухомості, то звернулося із скаргою до Офісу протидії рейдерству при Мін’юсті. Із другої спроби вона була задоволена частково – скасували рішення реєстраторок про те, що ринки є у приватній власності. «Дари Львівщини» в судовому порядку успішно оскаржило це рішення.