ЛОДА замовила кисневі концентратори вдвічі дорожче прайсу китайського виробника (ДОДАНО КОМЕНТАР)

02 Червня 2021

Фото умовне, джерело: news18.com

Департамент охорони здоров’я Львівської обладміністрації підписав договір з ТОВ «Медгарант» на поставку кисневих концентраторів за 43,99 млн гривень. Про це повідомляють «Наші гроші».

Закупівлю здійснено без тендеру по процедурі COVID-19. Замовили апарати SL-3C-550, що виготовляє китайська фірма «Chengdu Hemeikaineng Medical Equipment Co». Вона продає їх через сайт alibaba.com по $467 (близько 13 тис. грн) за умови, що партія складатиме не менше тисячі одиниць. Або $492 за штуку при закупівлі хоча б двох концентраторів. Це ціна на умовах поставки FOB, тобто покупець має сам оплатити доставку з Китаю.

Натомість львівський департамент купує 1520 одиниць по 28 942 грн або $1 050 за одиницю. За умовами договору розрахунок з «Медгарантом» відбуватиметься на умовах 20% передоплати. Інші  80% постачальник отримуватиме за видатковими накладними, впродовж 10 днів з моменту поставки товару.

Фірма «Медгарант» є одним з найбільших постачальників медобладнання та медзасобів для лікувальних закладів та інших бюджетних установ в Україні. В минулому році фірма отримала тендерів на 636,62 млн грн. З початку 2021 року – на 183,56 млн грн.

«Медгарант» фігурує в кримінальній справі з закупівлі по завищеним цінам у 2019 році обладнання для онкохворих «Херсонського обласного онкологічного диспансеру» очікуваною вартістю 26 млн грн.

Фірма належить Олександру Островському. У 2015 році підписантом «Медгаранту» виступала Яна Островська, партнерка доньки Тетяни Бахтеєвої (Ірини Валітової) по фірмі «Медпрогрес». Бахтєєва за часів Януковича очолювала Комітет ВРУ з питань охорони здоров’я.

Після оприлюднення цієї інформації до «Наших грошей» надійшов лист від Олександра Островського.  Він повідомив, що «Медгарант» постачає апарати іншого виробника, та ці концентратори мають потужність 10, а не 5 літрів, та відрізняються не тільки зовні, але й технічно.

На жаль, Олександр Островський відразу не надав жодної інформації про концентратори, які має поставити на Львівщину – ні щодо його потужності, ні щодо виробника, ні про щодо зовнішнього вигляду. Відтак «Наші гроші» оприлюднять ці дані відразу, як отримають.

Також Львівська облдержадміністрація у фейсбуці повідомила, що купила не 5-літрові, а 10-літрові концентратори, які коштують «вдвічі дорожче».

На підтвердження цієї заяви надано посилання на план закупівлі, у якому справді повідомляється про намір придбати 10-літрові концентратори без жодних інших ідентифікаторів. Однак, нагадаємо, в угоді з «Медгарантом» немає жодних підтверджень 10-літровій потужності замовлених концентраторів SL-3C-550 . Там просто вказана марка апарату без жодних відсилок до виробника чи технічних параметрів.

Також представники Замовника для підтвердження своєї тези про нормальну закупівельну ціну надало посилання на оголошення у тому самому сайт «alibaba» про продаж 10-літрових концентраторів від тієї самої фірми «Chengdu» по $854 за штуку. Однак у цьому випадку йдеться про концентратори з іншою назвою SL-1000, а не SL-3C-550, які вказані в угоді з «Медгарантом».

«Наші гроші» в коментарях у цій публікації ЛОДА запропонували надати документи щодо підтвердження поставки саме 10-літрових концентраторів. А також документів по затвердженню очікуваної ціни закупівлі, у тому числі ті на підставі яких було визначено ціну 28 942 гривень за одиницю.