Лічильник накрутить

«Прикарпаттяобленерго» переплатить майже мільйон гривень на закупівлі офісної техніки за рахунок споживачів
26 Травня 2021

ПАТ «Прикарпаттяобленерго» замовило принтери та монітори у ТОВ «Комп’ютери та комунікації» на 1,82 млн грн. Серед решти подібних закупівель техніки цей договір сильно вирізняють ціни на товар. Вартість кожного принтера та монітора в ньому завищена на 50-150%.

Хоча «Прикарпаттяобленерго» є приватною акціонерною компанією, яку контролюють Ігор Суркіс та Геннадій Боголюбов, переплата ніяк не відобразиться на прибутку.

Як пояснює головний редактор видання  «Бізнес. Цензор» Сергій Головньов, фактично переплату за техніку покриють споживачі електроенергії:

«Закон цього ринку у тому, що тут не може бути інших грошей, крім грошей споживача. Все що купує обленерго і все що витрачає  — це так чи інакше оплатить споживач», – каже він.

Розглянемо детальніше як це станеться. Джерелом фінансування «Прикарпаттяобленерго» вказало кошти з інвестиційної програми. Обленерго отримує їх через нову тарифну систему RAB (Regulatory Asset Base). В цю систему закладено, що обленерго гарантовано отримує відсотковий прибуток від вартості усіх своїх активів. Натомість не менше половини цієї суми компанія має інвестувати в модернізацію старих та будівництво нових мереж.

«Раніше тариф формувався за такою схемою: усі витрати обленерго плюс рентабельність (прибуток в залежності від витрат). Останні роки він складав 3% від обсягу річних тарифних надходжень. А зараз це знову ж таки усі витрати, але прибуток буде 3% від оцінювальної вартості усього підприємства. Ця оцінка була проведена Фондом держмайна у 2016 році і її вартість дуже завищена, до неї є багато питань», – пояснює редактор «Бізнес.Цензор».

Обленерго інвестує гроші в рамках вже згаданих програм. І все це – під контролем Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі НКРЕКП), яка затверджує інвестиційні програми.

Якщо обленерго реально інвестуватиме кошти у побудову або ремонт мереж, то через три роки після затвердження RAB-тарифу, розмір прибутку збільшиться. Тобто після завершення цього так званого регуляторного періоду, обленерго будуть отримувати вищу ставку – 16,7% на нову базу від обсягу інвестицій, які вони вклали в електромережі.

Спеціальні ціни і приватний магазин

Обсяг інвестиційної програми «Прикарпаттяобленерго» на 2021 рік становить 459 млн грн. Переважно це ремонт ліній електропередач, заміна трансформаторів і тощо. Але і оновлення офісної техніки також належить до інвестицій. Зокрема, на це компанія планує витрати 6,64 млн грн.

Обленерго самостійно визначає, що модернізувати, але повинне обґрунтувати НКРЕКП розміри запланованих витрат і вказати орієнтовні ціни робіт/товарів чи результатів публічних закупівель. І якщо встановити реальну вартість прокладання або модернізації лінії електропередач складно, то розтрата коштів на закупівлі звичайної техніки точно під силу багатьом.

Лише в одній закупівлі техніки ми нарахували понад 900 тис. грн переплати. Згідно з контрактом, «Прикарпаттяобленерго»  замовило 5 багатофункціональних пристроїв, 76 моніторів й 31 принтер.

БФП з картриджем моделі Ecosys M3860idn, згідно з угодою, купили за 140 тис. грн. Натомість, на ринку вартість такого БФП близько 50 тис. грн, а тонер-картриджу ще 6-7 тис. грн. Їх придбали 5 штук, що вже на 415 тис. грн дорожче.

Принтери моделі Ecosys P2040dn на ринку коштують 7,2 тис. грн, а разом із картриджем — 10,3 тис. грн. Натомість переможець тендеру їх продаватиме за 16 тис. грн.

Дилер виробника техніки Kyocera в Україні повідомив, що ці БФП та принтери з картриджами в них коштують 5,6 тис. грн та 10,2 тис. грн за штуку відповідно. І це, як сказали в компанії, роздрібні ціни, а у випадку гуртового замовлення будуть ще дешевші.

А ще «Прикарпаттяобленерго» купило монітори Lenovo. При цьому надзвичайно рідкісну на українському ринку модель Lenovo серії (C24-20 62A8KAT1EU). В українських інтернет-магазинах вона переважно відсутня. Єдина торгова мережа підтвердила наявність таких моніторів за ціною в 3,8 тис. грн (без ПДВ). Але обленерго заплатить суттєво дорожче — по 8,2 тис. грн. При чому монітори з аналогічними характеристиками у мережі коштують від 3,5 до 5 тис. грн.

Ці рідкісні монітори, як і інша замовлена техніка, знайшлась у інтернет-магазині «Комтрейдінг». Власниками юридичної особа магазину (ТОВ «Комтрейдінг-сервіс») є кияни Олег Голофаєв і В’ячеслав Прилипко. Вони ж і є засновниками ТОВ «Комп’ютери і комунікації», яке перемогло на тендері.

Більше того, вони ж у своєму онлайн-магазині, техніку яку купило обленерго  продають суттєво дешевше. Ми звернулись за уточненням цін на ці позиції і сумарна вартість техніки у магазині коштувала б близько 983 тис. грн. Таким чином, «Прикарпаттяобленерго» переплатить 899 тис. грн.

НазваК-сть, штЦіна за угодою, тис. грн  Ціна ринку, тис. грн  Переплата, тис. грн
БФП Ecosys M3860idn + тонер-картридж TK-3200514057415
Монітор Lenovo C24-20  62A8KAT1EU768,24,6273
Принтер Ecosys P2040dn  + тонер-картридж TK-1160311610,3211
Разом899

 

Без конкуренції

Продати на тендері втридорога вдалось тому, що справжньої конкуренції там не було. На торги, крім переможця, прийшло ТОВ «Абсолют солюшнс» із пропозицією на 44 тис. грн дорожчою. Під час аукціону учасники не торгувались та не знижували цін.

Очевидно, ТОВ «Абсолют солюшнс» і не мало на меті перемагати. Для певності фірма завантажила документи в пошкоджених архівах, а тому автоматично не змогла б стати переможцем торгів.

Це не перший досвід фірми у публічних закупівлях – «Абсолют солюшнс» брала участь у п’яти торгах, але жодного разу не перемагала. Всі п’ять разів фірма конкурувала з ТОВ «Комп’ютери та комунікації».

Власником і директором компанії є Артем Кучерявий. Він є менеджером з продажу у інтернет-магазині «Комтрейдінг».

При цьому він стверджує, що не знає, яким чином виявилось так, що він конкурує із компанією своїх роботодавців.

«Я просто знаю клієнта (Прикарпаттяобленерго – ред.) і я чітко знаю його запит відповідно до тендерної документації», — пояснив свою участь у торгах Артем Кучерявий.

Відсутність контролю

Цікаво, що жодного покарання за завищення цін, «Прикарпаттяобленерго» не понесе, попри те, що компанія повинна звітуватись НКРЕКП про витрачені кошти.

«Механізму контролю за формуванням витрат за кожним напрямом модернізації як такого немає. Передбачено лише звітування про виконання плану і коригування, якщо воно потрібне. При коригуванні вивчається обґрунтованість витрат»,  —  пояснює Галина Верцімаха, керівник напрямку адвокатування комунікаційної платформи «Ліги Антитрасту».

Ми звернулись із запитом до НКРЕКП з проханням пояснити, як комісія контролює витрати в затверджених інвестиційних програмах. Однак через тиждень нам відповіли, що нададуть відповідь лише на початку червня.

«Прикарпаттяобленерго» на момент публікації теж ігнорували наші дзвінки з проханням про коментар.

Переплати у сотні тисяч гривень для «Прикарпаттяобленерго» та цього підрядника  — не нова історія.

Раніше ТОВ «Комп’ютери та комунікації» вже  фігурувало у матеріалах «Наші гроші. Львів». У травні 2019 року компанія також постачала принтери та монітори акціонерному товариству і теж «розіграла» торги із пов’язаною компанією, а замовник переплатив підряднику понад 500 тис. грн.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.