Дорожні підрядники розділили 300-мільйонний дрібний ремонт на Закарпатті

18 Травня 2021

Фото ілюстративне. Джерело: Компанія ПБС

Державне підприємство «Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області» спрямує 323 млн грн на поточний дрібний ремонт доріг місцевого значення в області.

Перший договір на 104 млн грн підписали з ТОВ «ПБС», яке контролює керівник курорту «Буковель» та екснардеп від «Блоку Петра Порошенка» Олександр Шевченко. Компанія буде обслуговувати дороги Тячівського та Рахівського районів.

Друге замовлення отримало київське ТОВ «ШБУ-77» − 219 млн грн на ремонт шляхів в чотирьох районах – Берегівському, Мукачівському, Ужгородському та Хустському.

В обов’язки обох підрядників входить укріплення узбіч, ліквідація вибоїн гарячим асфальтобетоном та ремонт пошкоджень, руйнувань та деформацій покриття. Також технічним завданням передбачена ліквідація тріщин та просадок асфальту струменевим методом, тобто – ямковий ремонт. Хоча в лютому 2020 року президент України Володимир Зеленський заявив, що «Україна відійде від ямкового ремонту доріг і буде проводити лише капітальні ремонти з гарантією».

Нагадаємо, що про місцеві дороги на Закарпатті періодично згадують в негативних новинах. Наприклад, в березні цього року в фейсбук-сторінці «Виноградів сьогодні» учасники розмістили фотографію місцевої дороги в місті Виноградів, яму на якій залатали червоним килимом. Для будівництво та утримання автомобільних доріг місцевого значення 2019 року створили окреме державне підприємство «Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області».

Про тендери

На обох тендерах між собою змагалися два постійні ремонтники закарпатських доріг – ТОВ «ШБУ-77» та ТОВ «ПБС».

Під час аукціону з ремонту місцевих доріг Тячівського та Рахівського районів обидві компанії знизили свої пропозиції на однакову суму – 1,05 млн грн. При цьому ціна компанії «ПБС» була на 178 тис. грн дешевшою, вона й перемогла.

На торгах з ремонту доріг в решті районів фірми також однаково знизили свої пропозиції – цього разу кожна на 2,3 млн грн. Однак ціна переможця «ШБУ-77» все одно була на 260 тис. грн дешевшою.

Про підрядників

І компанія «ШБУ-77», і «ПБС» − постійні підрядники з ремонту доріг у Закарпатській області.

Лише протягом 2020-2021 років фірма «ШБУ-77» отримала відповідних замовлень на 3,5 млрд грн зі загальних 6,9 млрд грн. Наприклад, всередині квітня цього року служба місцевих автомобільних доріг підписала 111-мільйонний договір з компанією на поточний середній ремонт дороги Червеньово – Великі Лучки – Гать.

А компанія «ПБС» протягом цього часу підписала в Закарпатській області договорів на 3,9 млрд грн з 13 млрд грн. Зокрема у квітні вона отримала 535-мільйонне замовлення на ремонт автошляху Хуст-Шаян-Вишково-Буштино, на якому розташований санаторій «Шаян».

Фірма «ШБУ-77» створена в місті Бровари Київської області. Вона належить Андрію Білоусу, мешканцю села Велика Димерка на Київщині. Він також є керівником ТОВ «САТ Україна», засноване австрійською фірмою, чвертю якої володіє російський олігарх Олег Дерипаска.

ТОВ «ПБС» зареєстровано в Івано-Франківську на Іванну Непик, однак контролює її вже згаданий Олександр Шевченко. Він у квітні цього року балотувався до Верховної ради, однак програв спортсменові Василеві Вірастюку з мінімальним відривом. Зараз Шевченко є депутатом Івано-Франківської обласної ради.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.