Біля Хотинської фортеці збудують вбиральню з підігрівом за 6 мільйонів

26 Квітня 2021

Хотинська фортеця (джерело: pensia.ua)

Державний історико-архітектурний заповідник «Хотинська фортеця» спрямує 6,4 млн грн на реконструкцію громадської вбиральні. Відповідний договір підписали з ТОВ «Будівельник 2020».

Йдеться про фактично нове будівництво вбиральні замість старого туалету на території заповідника. Голова тендерного комітету Віктор Сандуляк неохоче розповів редакції «Наші гроші. Львів» про його стан. «Якщо ви були в Хотинській фортеці, то ви самі бачили в якому стані наша вбиральня», − зазначив він.

Теперішній туалет, розташований на території заповідника Хотинська фортеця (Google Maps)

Роботи завершать до кінця 2022 року. Основний ремонт запланований на наступний рік, а цьогоріч підрядник лише побудує саме приміщення вбиральні.

У приміщенні площею 104 м2 встановлять туалети в чоловічому та жіночому відділеннях, кабінки для маломобільних груп населення та кімнату матері та дитини. Тут також будуть дві душові кабінки, два настінні фени для сушіння волосся, кварцові стільниці під умивальники, дзеркала. Підрядник також зробить освітлення, вентиляцію, а опалюватимуть вбиральню електричними конвекторами, тут передбачена електрична тепла підлога з терморегулятором.

Проєктні креслення майбутньої вбиральні на території заповідника Хотинська фортеця (тендерні документи замовника)

Нагадаємо, у серпні 2019 року про непристосований для туристів туалет Хотинської фортеці написав ведучий «Телебачення Торонто» Роман Вінтонів (псевдонім – Майкл Щур). Того ж року під час зустрічі на дискусійні платформі «Хотин онлайн» представники місцевої влади та заповідника зазначили, що потрібно «чимшвидше облаштувати громадську вбиральню у фортеці, яка би відповідала сучасним вимогам».

Хотинська фортеця розташована на березі Дністра у Чернівецькій області, є пам’яткою архітектури національного значення. До 2019 року тут проводили фестивалі, зокрема міжнародні «Битва націй» та «Середньовічний Хотин».

Поточна реконструкція  – вже друге велике цьогорічне замовлення заповідника на оновлення Хотинської фортеці. На початку квітня тут підписали 2-мільйонний договір з МКП «Рембудгазмонтаж» на реставрацію дерев’яного моста Південної В’їзної башти. Останній раз його повністю відновили у 2001 році.

Про підрядника

Компанія «Будівельник 2020» зареєстрована 2011 року в Чернівцях. Належить місцевій жительці Альоні Сопонару. Вона також є співзасновницею ТОВ «В-Буд і Компанія» з торгівлі електронікою та ПП «КМ Буд», яке спеціалізується на будівництві доріг. Директором усіх цих компаній є Віктор Мацалковський.

Фірма «Будівельник 2020» отримує замовлення здебільшого в Чернівецькій області. Протягом 2020-2021 років вона підписала договорів на 56 млн грн, які в основному стосувалися будівельних робіт. Серед підрядів компанії – реконструкція садочка в селі Недобоївці Хотинського району за 9 млн грн, а також ремонт казарми військового містечка в селі Ропча Чернівецького району за 3 млн грн.

Про тендер

Окрім переможця, участь в тендері взяли ще дві компанії – ТОВ «Дор-Буд Інвест СВ» та МКП «Рембудгазмонтаж». Під час аукціону ці учасники знижували свої пропозиції, а фірма «Будівельник 2020» залишила свою ціну незмінною.

Спочатку підприємство «Будівельник 2020» обрали переможцем, потім відхилили через виявлені недоліки в тендерній документації, наприклад через неналежно оформлений лист-відгук. Однак компанія подала скаргу до Антимонопольного комітету, і той зобов’язав тендерний комітет скасувати своє рішення про відхилення її пропозиції.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.