Суд відправив під домашній арешт підозрюваних у незаконній рубці червоного дуба

19 Квітня 2021

Фото ілюстративне. Джерело: zakarpatlis

Личаківський районний суд Львова призначив домашній арешт трьом підозрюваним у незаконній рубці на території ДП «Старосамбірське лісомисливське господарство». Вони протягом двох місяців не мають права покидати свого житла з десятої вечора до шостої ранку. А також повинні утриматися від спілкування одне з одним та з іншими підозрюваними.

Джерело: ухвали про призначення запобіжного заходу від 13 квітня 2021 року

Йдеться про трьох із п’яти фігурантів ймовірної незаконної вирубки – приватного підприємця, колишнього помічника лісничого Міженецького лісництва ДП «Старосамбірське лісомисливське  господарство» та майстра лісу Міженецького лісництва.

Імен підозрюваних в судових ухвалах не вказано.

Однак «НГ. Львів» встановили, що до 2021 року помічником лісничого Міженецького лісництва зі села Биличі Старосамбірського району був Ігор Куць. За минулий рік він задекларував лише квартиру своєї дружини на 21 м2 в місті Самборі Львівської області.

А майстром лісу Міженецького лісництва зі селі Малі Новосілки Мостиського району досі працює Ігор Рожицький. У декларації за минулий рік він також вказав лише одну нерухомість – будинок свого батька на 72 м2 в селі Малі Новосілки Мостиського району.

З’ясувати імені приватного підприємця  не вдалося.

Суть провадження

За версією слідчих, ці троє, а також син підприємця та водій вантажівки причетні до незаконної вирубки деревини на 98,7 тис. грн у Старосамбірському лісомисливському господарстві. Як зазначено в ухвалах, в кінці березня 2020 року лісівники та приватний підприємець, попередньо домовившись, незаконно вирубали 19 м3 червоного дуба на одному з кварталів Міженецького лісництва, де в той час лісгосп офіційно вирубував іншу деревину.

Зрубану деревину повезли до села Гусаків Мостиського району, де її перевантажили на інший транспорт. Водій цієї вантажівки повинен був перевезти деревину на склад підприємця, однак його зупинили правоохоронці. Вони вилучили 39 дубових колод різної довжини та діаметрів, ринкова вартість яких становила 98,7 тис. грн.

Незаконно зрубаний червоний дуб. Затримання. Фото: Львівська обласна прокуратура

Кримінальне провадження ведуть за ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним завдяки зловживанню службовим становищем. Фігурантам загрожує обмеження волі від 3 до 5 років або позбавлення волі від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи вести певну діяльність до 3 років.

Прокурор просив застосувати найбільш суворий запобіжний захід – тримання під вартою, однак суддя Назарій Нор відмовив. Зокрема через позитивні характеристики фігурантів та через те, що вони постійно з’являються на виклики до слідчого.

Інші порушення в лісгоспі

Старосамбірське лісомисливське господарство розташоване у Львівській області та займає 32 тис. гектарів. Практично кожного року правоохоронці або екологи фіксують на його території незаконні рубки. Наприклад, в червні 2020 року слідчі виявили вирубку 56 дубів на 1,2 млн грн на території Сусідовицького лісництва. А у вересні того ж року слідчі повідомили про підозру сімом лісівникам Міженецького лісництва щодо незаконної вирубки дерев на 6,6 млн грн.