Прокуратура не скасувала продаж 23 га землі, яка тепер належить Dragon Capital

Львівська міська рада продала ділянку на Рясне-2 понад п'ять років тому за 52 млн грн
31 Березня 2021

Фото ділянки із сторінки Dragon Capital

Господарський суд Львівської області відмовив заступникові генпрокурора, керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у задоволенні позову про визнання недійсним договору купівлі-продажу 23,5 га, який Львівська міська рада уклала із ТОВ «СіТіПарк Львів».

Джерело: рішення суду, оприлюднене в реєстрі 29 березня.

Земельну ділянку в промисловій зоні Рясне-2 міська рада продала компанії ще наприкінці 2015 року за понад 52 млн грн. На її території планували збудувати індустріальний парк.

У суді прокуратура намагалась скасувати ухвалу міськради про продаж ділянки та визнати нечинним договір з компанією. На її думку, земельна ділянка не входить до меж Львова, а отже міськрада не мала повноважень розпоряджатися нею. Також міська рада начебто припустилась кількох помилок при підготовці проєкту (розбіжність у площі земельної ділянки в ухвалі і проєкті землеустрою та інше).

Крім того, «СіТіПарк Львів» є спільним підприємством із власниками-іноземцями, а тому згоду на продаж земельної ділянки нібито мав давати Кабінет міністрів. Продаж землі відбувся без конкурсу, грошова оцінка була проведена з порушеннями, а вартість землі – занижена. А ухвалу прийняли з порушенням регламенту.

Позиція захисту

Основні аргументи «СіТіПарк Львів» полягали в тому, що згідно з даними кадастру, ця територія належить до Львова. А це товариство засноване ще двома компаніями з місцем реєстрації в Україні. Також прокуратура не довела порушення прав держави за оскаржуваними рішеннями, а ще пропустила строки давності.

ЛМР погодилась з тим, що прокуратура пропустила строк давності, а також додала, що можливі помилки в проекті землеустрою та інших документах не завдають шкоди Кабміну. Станом на дату підписання договору конкурсна процедура не була обов’язковою.

Чому так вирішив суд

Як встановив суд, раніше ця земля належала селу Рясне, яке злилось із межами Львова. Ділянка належала колгоспу «Нове життя», який у 1993 році реорганізували у сільськогосподарську спілку «Хлібодар», яку згодом роздержавили та приватизували.

Земельна ділянка на Рясне-2

Згідно з Генеральним планом Львова 1978 року, цю територію планували використати під промислове будівництво. У 2000 році межу міста Львова було змінено і погоджено всіма суміжними землекористувачами. Зокрема, із головою Рясне-Руської сільради.

У 2008 році ділянку віднесли до переліку призначених для будівництва та обслуговування промислових об`єктів. А у 2014 році ЛМР оформила право власності. Отож територія належала місту, а той факт, що ділянка не належить ЛМР, не доведено.

Тобто, на думку колегії суддів, прокуратура не довела, що міськрада безпідставно розпорядилася спірною земельною ділянкою. Суд не оцінював процедуру прийняття ухвали депутатами, оскільки вона не порушувала права позивача. Разом із тим, суд не погодився з аргументами міської ради та «СіТіПарк Львів» про пропущений термін давності справи.

Кримінальна справа Садового

У листопаді 2016-го Генеральна прокуратура України провела обшуки та вилучила документи у Львівській міській раді щодо продажу землі «СіТіПарк Львів». За їх версією, ціна землі була суттєво занижена. Прокурори спочатку говорили про її вартість у 140 млн грн, а у останньому рішенні посилаються на експертну оцінку на 92 млн грн. Нагадаємо, ділянку продали за 52 млн грн.

У листопаді 2019 року міському голові Львова Андрію Садовому офіційно вручили підозру у зловживанні службовим становищем, оскільки він підписав угоду про продаж землі. Спочатку йому призначили понад 1 млн грн застави, втім потім відпустили його під особисте зобов’язання. Окрім Садового підозрюваним є Сергій Коровайник, в.о. директора департаменту містобудування ЛМР.

***

«СіТіПарк Львів» засноване двома ТОВками: «Керуюча компанія «Рясне-2» (99%) і просто «Рясне-2» (1%), бенефіціаром яких зараз є Фіала Томаш, гендиректор української інвестиційної компанії «Dragon Capital». Власне, «Драгон капітал інвестментс лімітед» придбав «СіТіПарк Львів» лише кілька місяців тому.