Прокуратура відсудила ще 15 соток з 18 га незаконно проданого брюховицького лісу

25 Березня 2021

Шевченківський суд міста Львова повернув у державну власність 15 соток землі. Брюховицька селищна рада незаконно продала землю приватним фірмам, які надалі перепродали її «добросовісним набувачам».

Джерело: рішення суду, оприлюднене 19 березня (суддя — Ірина Зима).

Передісторія

Як раніше писали «Наші гроші. Львів», ділянка, через яку виник спір, належала Львівському державному лісогосподарському об`єднанню «Львівліс». У 2008 році Брюховицька селищна рада незаконно вилучила 19 га лісів і продала майже 18 га двом фірмам: ПП «Буддизайн» та ТОВ «Новобуддизайн». Вищезгадана земля раніше належала ТОВ «Новобуддизайн», але компанії одразу ж перепродали землі іншим власникам й припинили свою діяльність.

У 2012 році прокуратура подала 16 позовів про повернення земельних ділянок у державну власність. Станом на червень 2014 року повернути вдалось 1,2 га землі. Справи по ще частині ділянок площею 1,3 га розглядались в суді, а 15,3 га повернути не вдалось — суд визнав право власності за низкою фірм.

Аргументи прокуратури

Ці 15 соток зараз належать Володимирі Войтович, проти якої й позивалась прокуратура. Раніше ця територія належала до більшої ділянки площею 0,7 га. Ще у 2012 році суд постановив повернути 0,7 га в розпорядження держави. Але виявилось, що територію розділили у 2009 році, а тому виконати судове рішення стало неможливо (змінився кадастровий номер). Про цей факт у прокуратурі дізнались лише у 2018 році.

А оскільки Брюховицька селищна рада вилучила майно незаконно, то у Володимири Войтович не було достатніх підстав, щоб набути ділянку у власність.

Аргументи відповідача

Войтович не погодилась із позицією прокуратури і зазначила, прокурором не надано доказів щодо неправомірності отримання права власності. А також вважає, що рішення 2012 року не можна брати до уваги, оскільки вона не приймала участі у розгляді вказаної справи.

Також вказала, що придбала ділянку у 2010 році, а прокуратура пропустила строк позовної давності, оскільки розпочала справу у 2018 році (термін позовної давності, для таких справ — 3 роки).

Позиція суду

Суд врахував той факт, що про розподіл ділянки стало відомо лише у 2018 році, а тому не взяв до уваги аргумент про пропущення строку позовної давності.

Суд встановив, шо територія належить до лісового фонду, а у Брюховицької селищної ради не було повноважень її відчужувати. Право розпоряджатися даними ділянками належить Кабінету Міністрів України

Також суд послався на практику Верховного Суду про те, що власник може витребувати належне йому майно від будь-якої особи, яка є останнім набувачем і набула майно з незаконних підстав. При цьому – незалежно від того, скільки разів це майно було відчужене та без визнання попередніх угод недійсними.

Суд постановив повернути ділянку у державну власність. Рішення може бути оскаржене в апеляційній інстанції впродовж 30 днів.