Депутати вирішили віддати два ринки Львова Козловському 

Вартість майна порахують пізніше. За рішення проголосувало 45 депутатів з ЄС, Свободи, Варти і Самопомочі
25 Березня 2021

Григорій Козловський. Фото з його сторінки у Facebook

Депутати Львівської міської міськради проголосували за ухвалу про укладення мирової угоди із ТОВ «Дари Львівщини», що належить доньці депутата Львівської облради від «Європейської солідарності» Григорія Козловського.

За рішення проголосувало 45 депутатів, чотири – виступили проти, а ще троє – утримались. Як дізналися «Наші гроші. Львів», рішення підтримали 23 депутати від ЄС, 9 – «Самопоміч», 7 – «Варта», 4 – «Свобода», 2 –позафракційні  (Андрій Садовий і Маркіян Лопачак). Проти голосував лише «Голос».

Згідно з проєктом мирової угоди, Львівська міська рада отримає грошову виплату, натомість відмовляється від судового спору із «Дари Львівщини» щодо майнових комплексів двох комунальних ринків міста «Винниківський» та «Підзамче».

Перелік депутатів ЛМР, які підтримали передачу ринків у приватну власність

Спочатку передбачалося, що місто отримає 18 млн грн. Сума була встановлена на підставі висновків про вартість об’єкта оренди, затверджених наказами ще у 2017 році.

Однак під час сесійного засідання депутати визначили, що вартість встановлять на підставі майбутньої оцінки. Крім того, в проєкт додали зобов’язання про збереження робочих місць і проведення міжнародного архітектурного конкурсу для покращення архітектурної привабливості ринків.

Під час представлення проєкту ухвали директорка юридичного департаменту Львівської міськради Гелена Пайонкевич нагадала про існуючі спори щодо власності ринків, але також спробувала пояснити їхню безперспективність помилками з документами. За словами Пайонкевич, в архіві були знайдені нові документи. Випливає, що ці документи нібито свідчать про те, що майно ринків в результаті реорганізації державного комунального підприємства перейшло ТОВ «Дари Львівщини». А коли міське управління комунальної власності реєструвало право власності на майно ринків за територіальною громадою, то працівники просто не знали про існування інших, правовстановлюючих документів.

«Швидше всього, ті документи, які ми в подальшому отримали в архіві, про них могло бути невідомо управлінню комунальної власності. Відповідно станом на сьогодні виник судовий спір», – повідомила Гелена Пайонкевич.

Цікаво, що це не заважало мерії роками отримувати, а ТОВ «Дари Львівщини» сплачувати орендну плату за користування майновими комплексами ринків «Винниківський» та «Підзамче».

Юрій Ломага, депутат від Європейської солідарності та юрист «Дари Львівщини», перед голосуванням заявив про конфлікт інтересів і теж повідомив, що з документами на ринки в міськради «відбувся технічний збій». Він також пропонував скасувати всі рішення виконавчого комітету, якими майно ринків було прийнято у власність громади Львова, але міський голова Андрій Садовий зауважив, що це технічне питання, яке вирішать пізніше.

Суть конфлікту

Майно двох ринків «Підзамче» та «Винниківський», яке Львівська міськрада здавала в оренду, перестало бути комунальним у 2019 року. Це сталось після придбання ТОВ «Дари Львівщини», яке орендувало майно ринків, Софією Максимець, донькою Григорія Козловського. Державні реєстратори з винниківського комунального підприємства переписали комунальне майно на ТОВ «Дари Львівщини».

А потім ця компанія передала майно в іпотеку «Галицький шлях» і «Винниківський шлях». Ці компанії контролює сам Григорій Козловський і депутат Львівської міської ради від ЄС та адвокат Козловського Олексій Різник.

Управління комунальної власності Львівської міської ради звернулося із скаргою до Офісу протидії рейдерству при Мін’юсті. Із другої спроби вона була задоволена частково – скасували рішення реєстраторок про те, що ринки є у приватній власності.

«Дари Львівщини» в судовому порядку оскаржило цей наказ і виграло в першій інстанції. Мін’юсту та Львівській міськраді оскаржити це не вдалося.

Також триває розгляд справи за позовом заступника прокурора Львівської області про витребування майна ринків та скасування державної реєстрації прав власності, визнання недійсними договорів іпотеки. Саме у цій справі і буде укладено мирову угоду.

Проєктом угоди передбачається, що за компанією «Дари Львівщини» визнається право власності на майнові комплекси двох ринків «Винниківський» та «Підзамче», а також право постійного користування ділянками під ними – тобто безстрокове і без сплати орендної плати.

У мировій угоді вказано, що міськрада визнає, що «Дари Львівщини» отримали це майно у власність у результаті реорганізації міського державного комунального підприємства «Екоплід».

Однак, як раніше наголошувала міськрада, в тому числі й під час розгляду справи в Мін’юсті, – у договорі купівлі-продажу були вказані лише оборотні матеріальні засоби, а не нерухомість. Щодо правонаступництва, то «Дари Львівщини» передали лише право постійного користування землею, яке в подальшому й забрали. Цю ухвалу юристи вже також оскаржили в першій інстанції.

На думку юриста компанії «Дари Львівщини» Юрія Ломаги, при ліквідації державного комунального підприємства «Екоплоду» все майно зайшло в статутний капітал фірми, відтак саме вона є власником. Втім компанія чомусь роками сплачувала місту орендну плату за майнові комплекси ринків.

Як рахували відступні  

За словами Юрія Ломаги, кошти отримані за ринки стануть «файною допомогою місту», адже «ми всі знаємо, що в нас бюджет дірявий, коштів у нас немає, нам важко вижити».

Про це Ломага раніше говорив в ефірі програми Zaxid.net live. Він також наголошував, що сума у 18 млн грн – це експертна оцінка і саме вона фігурувала у всіх міських дукументах, що були підставою для нарахування орендної плати. Цікаво, що здійснюючи оборудку з іпотекою, компанія сама передавала майно під 24 млн грн, тобто вже оцінювала вартість ринків за вищою ціною. Але ця сума немає під собою жодної експертної складової. Тож, тепер ціну визначатимуть експерти, вирішили під час засідання сесії.

Під цими ринками з об’єктами нерухомості на майже 1865 кв. м є дві земельні ділянки площею загалом 0,56 га. Наприклад, нещодавно на Prozorro.Продажі продали контрольний пакет акцій львівського ПАТ «Проектно-конструкторський інститут конвеєробудування» за 100 млн грн. Як повідомляв Zaxid.net, основна цінність ПАТ – це майже два десятки приміщень сукупною площею 5370 кв. м і земельна ділянка 0,56 га поруч із Краківським ринком.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.