«Укрриба» розіграла майже мільйон на закупівлі м’яса для львівського коледжу

23 Березня 2021

Фото умовне. Джерело: freeimages

Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу підписав договір із ТОВ «Укрриба ЛТД» на закупівлю м’яса за 985 тис. грн.

За контрактом замовили 10,8 тонн м’яса, серед якого курятина, свинина, індичатина та яловичина. Деякі з позицій придбали дорожче, ніж середня ринкова ціна. Наприклад, свинячу полядвицю коледж замовив по 150 грн/кг, натомість її ціна на гуртовому ринку «Шувар» – 118-120 грн/кг. Але яловичу печінку або курячі стегна придбали за нижчою ціною, ніж на ринку.

Дана закупівля – це друга спроба коледжу закупити м’ясо. Анатологічні торги навчальний заклад проводив у лютому 2021 року. Тоді зголосились три компанії, але їх всіх відхилили через невідповідність документів, відтак, тендер не відбувся.

Про тендер

На нові торги прийшли дві компанії: ТОВ «Укрриба ЛТД» і ТОВ «Укрпродзахід». За даними проєкту Clarity, документи обох фірм завантажила одна особа — Ірина Вентик, яка не зазначена серед працівників жодної із цих компаній, але вказана автором документів у метаданих  тендерної пропозиції «Укрриби ЛТД».

Обидві компанії зареєстровані за однією адресою у Львові на вулиці Городоцькій, 355Г. За цією ж адресою розташований фірмовий магазин підприємства «Укрриба».

Під час торгів фірми не торгувались, а ТОВ «Укрпродзахід» завантажив неповний пакет документів, що може свідчити про його поведінку як технічного учасника. Різниця в цінових пропозиціях учасників становила лише 700 грн. А в документах обидві компанії припустились ідентичних помилок в оформленні наданих документів.

Дана закупівля відбулась з порушенням не лише через ознаки змови учасників, але й через те, що представники ТОВ «Укрриба ЛТД» не наклали на тендерну пропозицію кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Тендерний комітет повинен був дискваліфікувати підприємство.

Про змовників

ТОВ «Укрпродзахід» зареєстровано менше двох років тому. Закупівля від львівського коледжу – єдина державна закупівля, в якій фірма брала участь. Підприємство засновано ГО «Об’єднання інвалідів Львівщини», а директором є Дмитро Женченко.

ТОВ «Укрриба ЛТД» належить львів’янці  Юлії Геровській та чернівчанину  Василеві Даналакі, який ще нещодавно був зазначений директором чернівецького відділення «Альфа-банку». З початку 2020 року підприємство отримало державних замовлень на 3,8 млн грн.

 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.