Стадіон для сина

Компанії депутата Григорія Козловського з порушеннями «освоять» 30 бюджетних млн грн на сімейний стадіон
09 Березня 2021
09 Березня 2021

У Винниках комунальне підприємство незаконно віддало замовлення на ремонт приватного стадіону, де бенефіціаром є син Григорія Козловського Святослав. А тендери на обладнання для цього стадіону дісталися «родинним» компаніям Григорія Козловського. Мало не забули. Тендери «розпиляли» із пов’язаною компанією. І це теж незаконно. І… тендери від імені комунального підприємства незаконно проводив… депутат від ЄС.

Ми кілька разів повторили слово «незаконно» і далі розповідаємо, чому це так.

***

«Ні для кого не секрет, що на 99% того, що є у Винниках – зробив я. Я вас здивую, все, що ви бачили позитивного у Винниках, за кожним квадратним метром, сантиметром, міліметром і гривнею стою я»,  — розповів нещодавно в інтерв’ю «Гал-інфо» Григорій Козловський.

Щоправда, він замовчує, що це роблять за бюджетні гроші. Компанії депутата Львівської облради від «Європейської солідарності» Григорія Козловського отримали від місцевого комунального підприємства у Винниках сімнадцять замовлень на понад 30 млн грн.

Винниківське комунальне підприємство «Спортінвест» створене лише 2 жовтня 2020 року. Його статутний фонд 30 млн грн. Директором призначили місцевого мешканця Олега Йону. Він водночас працює і в футбольному клубі «Рух» Григорія Козловського. У всякому випадку на сайті клубу він зазначений як директор стадіону імені Богдана Маркевича.

Саме на ремонт цього стадіону винниківське комунальне підприємство «Спортінвест» віддасть майже 20 млн грн ТОВ «Академія футболу», одним із бенефіціарів якого є той самий Григорій Козловський.

Стадіон імені Богдана Маркевича, фото: fcrukh.com

Як розповів у коментарі Zaxid.net адвокат Григорія Козловського та юрист «Академії футболу» Олексій Різник, капітальний ремонт стадіону буде відбуватись за співфінансуванням «Спортінвесту» та ГО «Футбольний клуб Мирона Маркевича».

«Роботи будуть проводитися за рахунок колишнього бюджету міста Винники шляхом інвестування через комунальне підприємство Винниківської міської ради. Інший напрям – участь приватного капіталу. (….) це буде мінімум у 2-3 рази більше, ніж витратить «Спортінвест», – заявив Різник.

Він також розповів, що в майбутньому комунальне підприємство може спеціалізуватися на обслуговуванні футбольних полів та укладати угоди з іншими спортивними об’єктами міста. А поки що підприємство буде обслуговувати… приватний стадіон.

Святослав проти Святослава 

Бо, як виявилось, винниківський стадіон вже давно перейшов у приватну власність. У всякому випадку його значна частина.

Земля під стадіоном — це дві приватні ділянки на майже 3,7 га і 0,186 га. Останню, меншу ділянку, вирішили продати якраз перед місцевими виборами у жовтні 2020 року. Покупцем стало «Футбольна школа Мирона Маркевича Рух-Винники», бенефіціарним власником є Святослав Козловський — футболіст «Руху» і син Григорія Козловського.

Втім вартість землі приховали. В офіційному документі, у рішенні сесії, замість вартості вказали прочерки. 

Тоді ж, у жовтні 2020 року, на сесії вирішили продати і будівлі за адресою стадіону, на вулиці Спортовій, 2 на «Prozorro.Sale». І за ці об’єкти між собою позмагалися дві компанії футболіста Козловського-молодшого. Адже участь у закупівлі взяли лише «Футбольна школа Мирона Маркевича Рух-Винники» і ТОВ «Маріївка грін енерджі» — бенефіціарами обох фірм є Святослав Козловський.

Святослав Козловський, фото з його Instagram

Друга, велика ділянка, на якій розташовані футбольні поля, з 2018 року належить ТОВ «МБМ-спорт», де засновником є згадана вище футбольна школа, а її бенефіціар –  Святослав Козловський.

Спортінвест, його гроші і родина Козловського  

Саме для підтримки діяльності цього об’єкта і створено КП «Спортінвест». Яке за неповні пів року своєї діяльності встигло розподілити значну суму з місцевого бюджету. За дивним збігом обставин всі тендери від винниківського комунального підприємства вигравали підприємства так чи інакше пов’язані з депутатом Львівської обласної ради від ЄС, бізнесменом та президентом ФК «Рух» Григорієм Козловським.

За даними проєкту Clarity, з часу свого заснування КП «Спортінвест» провело закупівель на майже 31 млн грн, з яких понад 99% освоїть родина Козловського.

Загалом угоди від «Спортінвесту» отримали лише чотири компанії: ТОВ «Академія футболу», ТОВ «Маріївка Медікал енд Термал СПА», ТОВ «Студія 5Ф» та ТОВ «Глобал Промпостач».

Перші два товариства напряму належать Григорію Козловському та його дружині Юлії Козловській. А от ще два – людям, з якими Козловський співпрацював ще за часів, коли називав себе співвласником одного з найбільших львівських забудовників компанії Avalon.

Зокрема засновник компанії «Студія 5Ф» Андрій Ігнатюк свого часу був співзасновником ЖБК «Авалон Гарден». Так само будував «Авалон Гарден» і колишній співзасновник ТОВ «Глобал Промпостач» Юліан Побурко. Тобто випадкових людей тут немає.

Як і не буває випадкових перемог. Відмотаємо назад. За кілька днів до нового 2021 року молоде комунальне підприємство у Винниках оголосило низку закупівель на спеціалізовані машини – для догляду за газонами, косарки, трактори і тому подібне.

Всі ці замовлення отримала фірма Григорія Козловського «Маріївка медікал енд термал спа». Працює в цій потужній компанії, як вказано в довідках, співвласниця і дружина Юлія Козловська та один водій.

Аби тендери точно відбулися, Козловські привели ще одну близьку фірму, яка називається «Бікок». Створена в липні минулого року вона ні разу так і не виграла в тендерах.

А її власник Орест Білько має ще одну компанію –  «Мистецько-виставкова галерея «Простір». І хто б міг подумати – керує нею юрист Козловського, а заодно і депутат Львівської міськради від «Європейської солідарності» Юрій Ломага. Сам Ломага ще в 2020 році був власником цієї компанії.

На довідках «Бікоку» немає ні підписів, ні печаток – це просто файли із набраним у Word текстами. Однак завдяки кільком документам фірми у форматі pdf ми можемо стверджувати – їх робили на одній техніці. Наприклад, накази на призначення «Маріївка медікал енд термал спа» і «Бікок» мають ідентичні плями в шапці та у підвалі.

Тобто конкуренція на тендерах – це імітація. І за такі змови та спотворення торгів Антимонопольний комітет карає штрафами й трирічною забороною участі в торгах.

Ще один конкурент «Галич-БК», має великий досвід в закупівлях, але теж чомусь ні разу не виграв.

Остання ж перемога Козловського на 20-мільйонному тендері з ремонту стадіону взагалі незаконна. Пропозицію «Академія футболу» мали б відхилити через відсутність кваліфікованого електронного підпису на забезпеченні тендерної пропозиції, пояснює експерт.

Як розповів аналітик «Центру громадського моніторингу та досліджень» Олег Блінов, також і матеріально-технічна база компанії не відповідала вимогам замовника. За його словами, учасник повинен мати все потрібне обладнання для ремонту стадіону, зокрема котки для ущільнення грунту, натомість фірма не вказала їх у тендерній пропозиції.

Помічник комунального підприємства

У цій історії є ще одна деталь, яка свідчить про те, що тендери були формальністю. Уповноваженою особою комунального підприємства в закупівлях є Олександр Сироїд.

Хто він? Олександр Сироїд з жовтня 2020 року є депутатом та очільником комісії з питань будівництва, архітектури, житлово-комунального господарства та транспорту нової Львівської районної ради. Балотувався від партії «Європейська солідарність». Вона створена минулого року через укрупнення районів Львівщини з двадцяти до семи районів.

Депутат розповів редакції «Наші гроші. Львів», що не пам’ятає, коли вирішив податися на посаду уповноваженої особи комунального підприємства «Спортінвест». За його словами, побачив оголошення на вакантну посаду, однак більше деталей не пам’ятає.

Згідно з Законом України «Про публічні закупівлі», уповноваженими особами замовника не можуть бути народні депутати, депутати міських, районних у місті, районних та обласних рад.

Чому так – пояснює голова правління «Центру громадського моніторингу та досліджень» Мирослав Сімка.

«Уповноважена особа – це людина, яка одноосібно ухвалює всі рішення щодо закупівлі, наприклад, яку пропозицію якого учасника відхилити, а з ким укласти угоду. Депутати будь-яких рад можуть просувати певні інтереси або впливати на певні рішення. Тому в законі ці функції намагалися максимально розмежувати», – зазначає Мирослав Сімка.

Натомість депутат та уповноважена особа «Спортінвест»Олександр Сироїд здивувався, коли почув від редакції про таку заборону.

«А де це написано, що заборонено? Треба прочитати. Так я ж не представник цієї ради, а іншої», – зазначив Сироїд.

При цьому, розповів депутат, обов’язки його як уповноваженої особи були обмеженими, він готував оголошення та тендерну документацію. А до перевірки та вибору переможця тендеру Сироїд, за його словами, не причетний.

Той факт, що Сироїд є помічником Григорія Козловського, він також заперечує. Про це минулоріч повідомляв Zaxid.net. Тоді він нібито приїхав на чужу дільницю перевірити, чи немає його прізвища у списках.

Натомість сам депутат в коментарі «Наші гроші. Львів» заперечив цю інформацію, зазначивши, що ніколи не був і не є помічником Козловського.

P.S. Очільник комунального підприємства «Спортінвест» Олег Йона відмовився розмовляти з редакцією «Наші гроші. Львів», зазначивши «я не маю часу з вами розмовляти, я вас не знаю, пишіть листи, можливо відповім». Ексміський голова Винник Володимир Квурт не відповідав на дзвінки.

Марія Ревер, Олександр Тартачний, Наталія Онисько, Олександра Губицька

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.