На Львівщині фірма погодилась латати дороги за 5% від очікуваної вартості

09 Березня 2021

Фото: Markus Spiske

Департамент дорожнього господарства ЛОДА підписав договір із ТОВ «БК Віаком» на послуги з експлуатаційного утримання доріг. Підрядник виконає роботи за 5,3% від очікуваної вартості закупівлі.

Департамент замовив поточний дрібний ремонт та утримання доріг місцевого значення у Яворівському та Мостиському районах до кінця цього року. Загальна протяжність доріг — 642 км. Очікувана вартість закупівлі становила 93,7 млн грн.

Окрім переможця участь у торгах взяло лише ДП «Львівський облавтодор». Обидва учасника активно торгувались, і першопочаткові пропозиції були 74 млн грн у «БК Віаком» і 64,7 млн грн у ДП «Львівський облавтодор».

Остаточною пропозицією «Львівський облавтодор» знизив вартість своїх послуг до 21 млн грн, а «БК Віаком» запропонував ціну в 5 млн грн, що майже в 20 (!) разів дешевше очікуваної вартості.

Замовник звернувся до компанії з вимогою пояснити аномально низьку вартість. Компанія повідомила, що може виконати замовлення за таку ціну, оскільки має матеріально-технічну базу у місті Дрогобичі та селі Старичі. А також через використання сучасної техніки і «оптимізації робочого процесу».

Департамент дорожнього господарства збирався укласти договір з «БК Віаком» ще в грудні, але з цим рішенням не погодився конкурент — «Львівський облавтодор». Останній подав скаргу до Антимонопольного комітету.

За твердженням скаржника, фірма внесла в обґрунтування неправдиві відомості, оскільки наявність баз у цих районах не надає конкурентної переваги. АМКУ не погодився з аргументами скаржника, бо документація не містить вимог про зміст обґрунтування аномально низької ціни. Отож, на думку АМКУ, скаржник не довів неправдивість заяв фірми-конкурента.

Про підрядника

ТОВ «Будівельна компанія Віаком» зареєстрована у м. Перемишляни два роки тому, а її власником та директором є Богдан Гавчак. Окрім цього замовлення з початку 2020 року ТОВ «БК Віаком» отримало 39 підрядів на 53,8 млн грн. На поточних торгах фірма повідомила, що не планує залучати субпідрядників.

Про звязок з Дубневичами

Частину обладнання компанія орендує у БК «Білдерпоінт». Богдан Гавчак також є директором у ТОВ «АБВ» та «АБВ Механізація», бенефіціарами яких є Володимир та Марія Бабичі. Марія Бабич є власницею БК «Білдерпоінт» — фірми близької до братів Дубневичів. У травні 2020 року «Білдерпоінт» оштрафував Антимонопольний комітет на 136 тис. грн за імітацію торгів на тендерах з ремонту вулиць у селах Морозовичі і Торчиновичі (Старосамбірський район).

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.