Юристи Козловського скасували наказ Мін’юсту про ринки Львова – рішення апеляції

04 Березня 2021

Юрій Ломага, депутат ЛМР і адвокат «Дари Львівщини» в ефірі Zaxid.net пояснив, що 18 млн грн «будуть файною допомогою місту».

Восьмий апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення апеляційні скарги Міністерства юстиції України та Львівської міської ради. Таким чином в силу вступило рішення суду про визнання протиправним і скасування наказу Мін’юсту, яким відміняли реєстрацію на майно двох ринків за компанією ТОВ «Дари Львівщини» доньки Григорія Козловського.

Джерело: постанова суду, яку оприлюднили 1 березня.

Майно двох ринків «Підзамче» та «Винниківський», яке Львівська міськрада здавала в оренду, перестало бути комунальним у 2019 року. Тоді два реєстратори переписали його на ТОВ «Дари Львівщини».

Управління комунальної власності Львівської міської ради звернулося із скаргою до Офісу протидії рейдерству при Мін’юсті, однак спочатку вона не була задоволена. Вдруге зі скаргою звернувся міський голова Львова Андрій Садовий і її задовольнили частково – скасували рішення реєстраторок про те, що ринки є у приватній власності.

«Дари Львівщини» в судовому порядку оскаржило цей наказ і виграло в першій інстанції. Представником компанії в суді виступав депутат Львівської міськради від ЄС Юрій Ломага.

І це рішення Мін’юсту та Львівській міськраді оскаржити не вдалося. Причиною є те, що колегія Мін’юсту прийняла діаметрально протилежні рішення у фактично аналогічній справі, а це вказує на неналежний розгляд скарг. Тобто суд не оцінював законність чи незаконність реєстрації на ринки за «Дари Львівщини».

«Наші гроші. Львів» звернулися за коментарем до Мін’юсту з цього приводу і опублікують його після отримання.

Мирова угода

Нагадаємо, триває розгляд справи за позовом заступника прокурора Львівської області та ЛМР щодо витребування майна ринків та скасування державної реєстрації прав власності, визнання недійсними договорів іпотеки.

У цій судовій справі «Дари Львівщини» запропонували укласти мирову угоду. Її проєкт вчора опублікували на сайті Львівської міськради.

Угодою передбачається, що за компанією «Дари Львівщини» визнається право власності на майнові комплекси двох ринків «Винниківський» та «Підзамче», а також право постійного користування ділянками під ними – тобто безстрокове і без сплати орендної плати.

За це місто отримає майже 18 млн грн. Сума була встановлена на підставі висновків про вартість об’єкта оренди, затверджених наказами ще у 2017 році, тобто майже чотири роки тому. Так, ринок «Винниківський» за тодішнім висновком коштував 10,06 млн грн, а «Підзамче» – 7,482 млн грн.

У мировій угоді вказано, що міськрада визнає, що «Дари Львівщини» отримали це майно у власність у результаті реорганізації міського державного комунального підприємства «Екоплід».

Однак, як раніше наголошувала міськрада, в тому числі й під час розгляду справи в Мін’юсті, – у договорі купівлі-продажу були вказані лише оборотні матеріальні засоби, а не нерухомість. Щодо правонаступництва, то «Дари Львівщини» передали лише право постійного користування землею, яке в подальшому й забрали. Цю ухвалу юристи вже також оскаржили в першій інстанції.

На думку юриста компанії Юрія Ломаги, при ліквідації «Екоплоду» все майно зайшло в статутний капітал «Дари Львівщини». Втім компанія чомусь роками сплачувала місту орендну плату за майнові комплекси ринків.

Як він розповів Zaxid.net, 18 млн грн – «будуть файною допомогою місту», адже «ми всі знаємо, що в нас бюджет дірявий, коштів у нас немає, нам важко вижити».