Чиновник ЛОДА, якого затримали на хабарі у 365 тисяч, вийде під заставу у 227 тисяч

04 Березня 2021

Павло Терех. Фото: Львівський портал

Галицький районний суду Львова офіційно відсторонив від посади та призначив суму застави заступникові керівника управління капітального будівництва ЛОДА Павлові Тереху.

Джерело: ухвали, оприлюднені в Єдиному державному реєстрі судових рішень 1 березня 2021 року.

Павла Тереха затримали 23 лютого під час отримання хабаря в розмірі 365 тис. грн. За версією слідчих, хабар, чи то пак «відкат», він вимагав за вже укладений раніше договір на будівництво амбулаторії сімейної медицини в одному з районів Львівської області. Де саме, наразі не повідомляється. За інформацією Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції, чиновник сприяв перемозі  компанії під час проведення тендеру на будівельні роботи. Також в поліції повідомляють що Терех залучив до оборудки підприємця, який видав фіктивні рахунки-фактури про купівлю у нього товарів саме на суму «відкату».

В матеріалах справи зазначається, що слідчі просили призначити заставу в розмірі 365 тис. грн. Але суд зазначив, що слідчий належно не обґрунтував такий розмір застави і призначив Терехові запобіжний захід у розмірі 100 прожиткових мінімумів, тобто 227 тис. грн.

Як повідомили у Галицькому районному суді, заставу за Павла Тереха внесли того ж дня, але з під варти його звільнили у п’ятницю 26 лютого.

Йому також заборонили спілкуватися зі свідками у справі, зокрема з двома працівниками Управління капітального будівництва ЛОДА. Відсторонили від посади Павла Тереха на два місяці.

Історія будівництва і хабарів

Йдеться про Програму з будівництва сімейних амбулаторій, що реалізується в Україні. На Львівщині планували побудувати 43 амбулаторії загальної практики сімейної медицини за уніфікованими сучасними проектами. Фактично, реалізація програми розпочалась з літа 2018 року. В бюджеті Львівської області на реалізацію програми було передбачено майже 400 млн грн.

«Відкат» Тереха не перший протягом реалізації програми. Минулого року правоохоронці запідозрили вже колишнього в.о. начальника УКБ ЛОДА Олега Пелеха та його підлеглого у привласненні 2,8 млн грн. У січні 2021 року Пелеху та його підлеглим оголосили підозру у привласненні бюджетних коштів під час будівництва, в тому числі і амбулаторій.

Про підозрюваного

Павло Терех балотувався на місцевих виборах до Львівської міської ради від партії «Слуга Народу». За даними декларації за 2019 рік, має на рахунках 5 тисяч  євро, 8 тисяч доларів та володіє будинком у Брюховичах площею 283 кв. м. Минулого року він отримав 43 тис. грн зарплати у ДП «Міжнародний аеропорт Львів ім. Данила Галицького» та 29 тис. грн за роботу в департаментах ЛОДА.