Суд виправдав брата активістки Живко у справі незаконної реєстрації землі

01 Березня 2021

Вул. Липинського, 27 у Львові станом на 2015 рік, Google

Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Львівського апеляційного суду скасувала вирок Михайлові Живку, двоюрідному брату відомої у Львові активістки Олени Живко, а кримінальне провадження закрила.

Джерело: ухвала суду від 23 лютого 2021 року.

Державного реєстратора Михайла Живка обвинувачували в незаконній реєстрації прав приватної власності на земельну ділянку, яка належала місту.

Ще у 2013 році він зареєстрував право приватної власності на 0,15 га на вул. Липинського, 27 у Львові, де був «Львівський дослідний нафтомаслозавод». Сталося це за класичною «іпотечною схемою» – аналогічним чином з комунальної власності за цією ж адресою вибуло ще 1,29 га (на землі збудовано житловий комплекс «Авалон»).

У грудні 2019 року суд визнав винним реєстратора в службовій недбалості, повідомляв Zaxid.net, і присудив йому чотири роки позбавлення волі. Водночас звільнив від покарання у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Окрім кримінального переслідування прокурор заявив цивільний позов – про відшкодування майнової шкоди. Суд вирішив стягнути із Михайла Живка на користь Львівської міської ради майже 2,6 млн грн – це ринкова вартість ділянки площею 0,15 га (цікаво, що вкрадені поруч 1,29 га оцінили лише в 5 млн грн).

На вирок суду Михайло Живко подав апеляційну скаргу, яка була задоволена повністю. Повний текст ухвали ще не опублікований. Однак відомо, що судді Альберт Белена, Василь Головатий і Оксана Маліновська-Микич скасували вирок, а кримінальне провадження закрили у зв`язку з відсутністю в діянні Живка складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 367 ККУ (службова недбалість). Крім того, поданий прокурором цивільний позов судді також залишили без розгляду.

Що з ділянкою

Відомо, що ділянкою на Липинського володіли фізичні особи, однак згодом право власності перейшло до «Глобал груп», а зараз вона належить фірмі «Інвест-Регіон». Цією компанією через ТОВ «Альянс холдинг» володіє «Богстоун холдінг Б.В.» і «Цицерон Холдінг Б.В.» (Амстердам).

Львівська міська рада судилась за цю ділянку. В апеляції суд визнав недійсним договір іпотеки, витребував в «Інвест-Регіон» як добросовісного набувача земельну ділянку і скасував записи в реєстрі. Лише влітку 2020 року Верховний суд підтвердив це рішення.